Lidové noviny

Kostým na prodej

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Najít, co postavě sluší, a vytvořit si zapamatova­telnou uniformu uměl módní návrhář Karl Lagerfeld mistrně. Černý oblek, bílá košile s vysokým límcem, sluneční brýle, bezprsté rukavice a vlasy svázané v gumičce se staly symbolicko­u siluetou tohoto prostořeké­ho génia – oděvního designéra, fotografa, sběratele. Fanoušci, kteří by snad chtěli Karlův styl napodobit, mohou obdobné kožené kalhoty a vázanku a` la Lagerfeld snadno sehnat v jakémkoliv obchodě. Nebo si pořídit originál!

Síň Sotheby’s totiž tento týden pořádá již třetí a poslední aukci designérov­y pozůstalos­ti, který zemřel v roce 2019 ve věku 85 let. Jeho vila z 18. století nedaleko Versailles, z níž se dědictví rozprodává, nabízí množství osobních i kuriózních artiklů. Kromě moderního nábytku tu jsou papírové vějíře, stohy vyšívaných ubrusů nebo sbírka reklamních plakátů na německé produkty. Návrhářovu kolekci iPodů doplňuje několik lahví červeného vína z roku 1993, kočičí doplňky Karlovy čtyřnohé společnice Choupette a samozřejmě poklady z designérov­y skříně.

Postava drobného muže s culíkem byla použita na lahvích Coca Coly, plyšových medvědech, čajovém servisu a stala se i logem jeho vlastní módní značky.

Kořeny Karlova jednoduše rozpoznate­lného vzhledu sahají do 70. let, kdy si poprvé svázal dlouhé vlasy do culíku a do smrti už účes nezměnil. Když se mu objevily šediny, schválně si na vlasy aplikoval bílý pudr. V roce 2002 shodil čtyřicet kilo jen proto, aby mohl nosit úzké obleky od návrháře Hediho Slimaneho. Módní car pak svou uniformu zdobil desítkami těžkých prstenů, perlovými náhrdelník­y a štrasovými brožemi.

Oblékat se celá léta jen do upnuté černobílé uniformy může působit jako uvrhnutí se do vězení. Proč by se někdo dobrovolně zbavoval hry s barvami, vzory, zkoušením módních novinek? Probíhajíc­í aukce ale ukazuje, že návrhář byl narcis, kterého doma obklopoval­y divoké barvy a kýčovité „čunčurádič­ky“. Kromě figurek vlastní osoby sbíral rokokové porcelánov­é postavičky, spal v hráškově zelené ložnici a své iPady odkládal na zářivě červené komody. Při probírání se takovou pozůstalos­tí působí Lagerfeldů­v komplet nikoli jako uniforma, ale spíše jako nudnější kostým někoho, kdo žil mnohem pestřejší život.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Car odešel, silueta zůstává. Karl Lagerfeld ve slavné uniformě na přehlídce Chanel v roce 2018. Na kravatě nechybí brož s medailonke­m milované kočky Choupette.
FOTO PROFIMEDIA Car odešel, silueta zůstává. Karl Lagerfeld ve slavné uniformě na přehlídce Chanel v roce 2018. Na kravatě nechybí brož s medailonke­m milované kočky Choupette.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia