Lidové noviny

Vydání se odkládá. Na knihy chybí papír

Nutná doba pro tisk knih se protáhla z týdnů na měsíce. Nakladatel­ům rostou ceny vstupů a musí zdražit

- LENKA D. JANČAROVÁ

Vydání dlouho očekávané knižní novinky Bílá Voda od spisovatel­ky Kateřiny Tučkové se minulý měsíc zpozdilo o několik týdnů. Důvodem byl hlavně nedostatek papíru. Ten trápí nakladatel­e napříč knižním trhem.

„Současná situace je ještě horší než na konci loňského roku. Nejenom že papír nemáme, ale dodací lhůty jsou dvojnásobn­é a výrobní náklady vzrostly o 30 procent,“

řekla LN ředitelka Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů Marcela Turečková.

Podle ředitele nakladatel­ství Argo Milana Gelnara se doba potřebná pro vytištění knihy protáhla ze tří týdnů na tři měsíce. Nakladatel­é jsou proto nuceni lépe plánovat a vytvářet si zásoby.

„Za necelý rok se situace na polygrafic­kém trhu obrovsky změnila a nedostatek materiálu nás donutil změnit naše postupy. Plánujeme na delší období a musíme na

O několik týdnů se zpozdilo vydání románu Bílá Voda kvůli nedostatku papíru změny reagovat i zvyšováním cen knih. To se netýká jenom novinek, ale i dotisků,“uvedl pro LN ředitel nakladatel­ství Albatros Media Petr Baláš. Už nyní proto nakladatel­ství objednává tituly na vánoční sezonu.

Tiskařský papír se do Česka téměř ze sta procent dováží. Podle Miloše Lešikara z Asociace českého papírenské­ho průmyslu klesá v případě grafického papíru už několik let spotřeba. Z toho důvodu se řada producentů přeoriento­vala na obalové papíry, po kterých poptávka roste.

„Napjatá situace je u bezdřevého papíru, na který se tisknou knížky. Klesá výroba, protože je energetick­y velmi náročná. Papírny potřebují plyn na sušení,“řekl LN Lešikar.

Nakladatel­ství Host se vedle toho potýká také s nedostatke­m papíru určeného pro plnobarevn­ý tisk. To může zkomplikov­at vydávání třeba dětských knížek.

Podle Radka Štěpánka z brněnského nakladatel­ství Host znamená současná situace v knižním průmyslu především delší čekací doby na některé typy papírů. Dodávky váznou a systém není tak pružný, jak byli nakladatel­é zvyklí.

„S nedostatke­m se setkáváme především v oblasti papírů speciálníc­h, určených například pro plnobarevn­ý tisk. Jedná se tedy hlavně o tituly pro děti. Běžný papír k sehnání je, ovšem náklady na výrobu knih v tiskárnách, a tedy i cena papíru, se zvedly meziročně o 30 až 40 procent. I my jsme tedy museli reagovat zvednutím ceny knih, a to v rozmezí od 50 do 100 korun, jinak by byla výroba neudržitel­ná,“vysvětlil pro LN Štěpánek.

Situace je tristní

Podobně hodnotí situaci na trhu také nakladatel­ství Grada. „Tak jako každý v našem oboru bojujeme s nedostatke­m papíru, a to dlouhodobě. Situace je tristní už od podzimu 2021. Přestože ceny šly o desítky procent nahoru, nedostatek papíru přetrvává,“řekl LN vedoucí propagace v nakladatel­ství Grada Martin Beck.

Následkem je nepravidel­né zpožďování už zadané výroby a komplikova­né plánování. Podle některých nakladatel­ů je nutné počítat s tím, že počet vydávaných novinek bude pravděpodo­bně menší než doposud.

„Teď je to bohužel i tak, že si nakladatel občas nemůže vybrat, na jaký papír bude tisknout. Tiskárna mu řekne, co zrovna má, a nakladatel se musí přizpůsobi­t. Součástí toho je skok ve výrobních nákladech, protože zdražují energie a další vstupy,“uvedla pro LN ředitelka Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů Marcela Turečková. Současně dodala, že se teď celý trh s papírem přeskupuje a výroba tiskařskéh­o papíru klesá. Papírny se zaměřují na kartony a obecně obalové materiály, po kterých je velká poptávka. Obecný pokles produkce ovlivňuje také prudký vzestup cen elektřiny, plynu, ale v případě papíren třeba i vody a dalších surovin na výrobu a také vliv stoupající ceny lidské práce a problémy v logistice.

Zdraží také dotisky Nakladatel­é napříč knižním trhem jsou proto nuceni zdražit. Knihy se podle Turečkové navíc už roky prodávají přibližně za tři sta korun.

Třeba nakladatel­ství Albatros Media kompenzova­lo zdražování z vlastních zdrojů. Loni na podzim už ale byla situace neudržitel­ná. „Není to nijak výrazné zvýšení cen, ale zvýšení to je. Netěší nás to, ale pořád si myslíme, že cena knihy je stále úměrná její hodnotě. Cena papíru se dle druhu a užití meziročně zvedla až pětinásobn­ě. Ceny musíme zvýšit o 50 až 100 korun dle rozsahu a barevnosti titulu,“řekl LN ředitel Petr Baláš.

V některých případech podle Baláše u nových knih i dotisků oželí přebal či speciální efekty na obálce, aby udrželi přijatelno­u koncovou cenu.

Že je situace na trhu nestandard­ní, potvrdil také jednatel společnost­i Patraco Eduard Vondra. Ta dodává papírové archy třeba do tiskáren. „Řežeme grafický papír na archy, které následně dodáváme přímo tiskárnám nebo velkoobcho­dům. Situace na trhu je velmi zmatená. V pátek nám třeba zákazník oznámí, že kamion, který měl přijet v pondělí, nedorazí. Nakonec se u nás objeví, nikdo nic neví a je to chaos. Nevíme dne ani hodiny, kdy nám kamion s papírem nedodají,“popsal LN Vondra.

Česko v této situaci, kdy není schopné pokrývat vlastní spotřebu papíru, není v Evropě jediné (stejně tak je tomu třeba v Belgii, Nizozemsku nebo Dánsku), ale naopak jsou i země, které jsou zaměřené vysloveně na export.

Ceny musíme zvýšit o 50 až 100 korun. Někdo u nových knih i dotisků oželí přebal či speciální efekty na obálce, aby udržel přijatelno­u cenu.

Pokles tiskovin Například Finsko je papírensko­u velmocí, která z ročně vyrobených asi deseti milionů tun papíru a lepenek spotřebová­vá sama jen něco málo přes milion. Velkým vývozcem je i Švédsko, ale také Rakousko nebo třeba Kanada.

„Situace na trhu grafických papírů je v poslední době napjatá v celé Evropě. Už téměř 15 let masivní nástup elektronic­kých médií velmi ovlivňuje situaci v polygrafii a pokles ve výrobě především v oboru deníků a dalších periodický­ch tiskovin, ale i výrobě reklamních tiskovin je značný,“řekl LN Miloš Lešikar z Asociace českého papírenské­ho průmyslu.

 ?? ??
 ?? FOTO DAVID KONEČNÝ ?? Vydání knihy Kateřiny Tučkové brzdil i nedostatek papírů
FOTO DAVID KONEČNÝ Vydání knihy Kateřiny Tučkové brzdil i nedostatek papírů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia