Lidové noviny

Hypotéky skokově zdražily

- ROMAN ŠITNER

Dostupnost úvěrů na bydlení rychle klesá. Nynější průměrné úroky hypoték jsou téměř o půl procentníh­o bodu dražší, než byly ještě v dubnu. Kdo si včas nepojistil s bankou úroky, splátky se mu prodraží i o tisíce korun měsíčně.

Květnová průměrná nabídková sazba je podle ukazatele Fincentrum Hypoindexu 5,33 procenta, ještě v dubnu to bylo 4,88 procenta. Před rokem šlo dokonce o poloviční úroky.

Kdo si půjčil čtyři miliony na dvacet let před rokem, splácí měsíčně 21 200 korun. Kdo si totéž půjčil v dubnu, při průměrném úroku splácí už 26 100 měsíčně. Nyní v květnu splátka vychází na více než 27 tisíc. U třicetilet­ých hypoték jsou rozdíly ještě markantněj­ší. Kdo si bere hypotéku dnes, platí i o polovinu více než soused, co si stejnou hypotéku vzal před pěti lety. Na všechny přitom dopadají i rostoucí ceny energií a zdražující zboží v obchodech, a peněz na splátky tak nezbývá tolik. Mzdy v Česku inflaci v posledních čtvrtletíc­h překonat nedokázaly.

Směrem k šesti

Pětiprocen­tní hranice padla dříve, než se soudilo. Předpoklád­alo se původně, že se k ní banky přiblíží až v létě. Nejistý je i další vývoj. Otázkou je, kdy padne šestiproce­ntní hranice, případně kam až dál mohou úroky zamířit. Ještě stále jsou na trhu k dispozici hypotéky i pod pět procent, rychle jich ale ubývá. Dnes opět zasedá Česká národní banka. Analytici téměř ve shodě předpoklád­ají, že základní úrokové sazby zase zvýší a tím v důsledku ještě více prodraží hypotéky.

Centrální banka se snaží úroky zvyšovat, aby dostala pod kontrolu inflaci. Čím vyšší úrok nabídne, tím spíše stáhne peníze z ekonomiky. Lidé si také budou méně půjčovat, a tedy i méně utrácet. Bankéři bojují hlavně proti tomu, aby si lidé na zdražování zvykli a počítali s ním i do budoucna. Nyní je základní sazba pět procent, vzrůst může podle odhadů na 5,5 nebo 5,75 procenta. Tedy nejvýš od roku 1999.

„ČNB se nechala slyšet, že na květnovém zasedání opět zvýší základní úrokovou sazbu, a tak je celkem jasné, že současné sazby nevydrží moc dlouho,“říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnost­i Fincentrum & Swiss Life Select.

V důsledku tohoto očekávání zájem o hypotéky zatím tolik neopadá. Lidé se je snaží stihnout za lepších podmínek. Sice už zájemců není tolik jako v lednu a únoru, ale stále jsou. Sazby mohou růst ještě dál. Analytici se zatím neshodnou, zda v červnu dojde k dalšímu růstu. Stále je to ale ve hře. Inflaci se pod kontrolu zatím nepodařilo dostat. „Všichni vyhlížíme konec roku 2022, kdy by měly být sazby na pomyslném jsou aktuální průměrné sazby hypoték na 80 procent odhadní ceny nemovitost­i vrcholu,“popisuje Ondřej Ticháček, expert hypotečníh­o tržiště Zaloto.

Od dubna se také zpřísnily podmínky pro získání hypotéky. Lidé si mohou půjčit například jen omezený násobek svých příjmů. Část jich proto na úvěr už nedosáhne, případně musí hledat takovou banku, která jim poskytne nějakou formu výjimky. Pomoci může například konkrétní profese nebo i mírně odlišná metodika dané banky.

Raději dříve než později Experti doporučují novou hypotéku, případně přejednání té stávající řešit co nejdříve. Z trhu navíc pomalu mizí i optimismus, že se znovu rychle vrátí nízké úroky.

Loni na podzim si lidé začali brát stále kratší fixace hypoték ve víře, že se nynější situace přežene a oni pak alespoň rychleji dosáhnou zase na nízké úroky. Zkracování fixací se ale zastavilo, průměrná doba naopak o něco roste.

„Jde jen velmi těžko předvídat, proto bych preferoval raději vzít vyšší úrok dnes a za pár let případně s bankou vyjednávat zlepšení úroku i v době fixace, než teď vyčkávat a modlit se v lepší zítřky, které nemusí přijít,“radí Ticháček. Rizikem je podle něj i to, že pokud si zájemce vezme fixaci na jediný rok, může mu skončit v době ještě horších podmínek, než jsou dnes.

K rychlému rozhodován­í motivují i rostoucí ceny nemovitost­í a stavebního materiálu. Zatím se nezdá, že by se vyčkávání na lepší podmínky mohlo vyplatit. Ty zkrátka vůbec nemusí přijít. Úroky mohou být nižší, vše ale bude dražší.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia