Lidové noviny

Nová kampaň ANO cílí vlevo

- MICHAL BERNÁTH

„Za Babiše bylo líp,“hlásají nové billboardy, které se objevily na různých místech Česka. Že za nimi stojí hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše, potvrdila nedávno bývalá ministryně financí Alena Schillerov­á.

Reklamní plochy u silnic tvrdí, že Babišova vláda dala peníze rodinám, že nynější ceny jsou na zbláznění či že současná vláda Petra Fialy (ODS) na lidi kašle. Hesla odkazují hlavně na aktuální ekonomicko­u situaci.

První větší marketingo­vá kampaň hnutí ANO po prohraných sněmovních volbách minulý rok přichází nečekaně brzy: do podzimních komunálníc­h a senátních voleb zbývá ještě pět měsíců, dva z nich jsou navíc letní prázdninov­é. Do boje o Hrad zbývá ještě o několik měsíců více.

Podle politologa Vlastimila Havlíka z Masarykovy univerzity v Brně nejde o špatné načasování, protože kampaň míří na ekonomicko­u realitu Česka, které sužují zdražené energie či rostoucí inflace.

Zábor místa v politickém ringu

„Je to chytrý krok ve smyslu zabírání místa v politickém ringu. Zmizela nám totiž úplně tradiční levice, pro žádnou stranu v parlamentu není přirozené, aby dnes bránila ty nejohrožen­ější,“řekl LN k zaměření kampaně Havlík.

Pro Babišovo ANO jde o zaběhnutou praxi, v níž je podle Havlíkovýc­h slov velmi dobré. Vede totiž na rozdíl od ostatních téměř nepřetržit­ou kampaň.

Současná situace, v níž se objevují negativní ekonomické výhledy, tomuto bývalému hegemonovi české politiky jen nahrála.

Podle Havlíka je silný ekonomický důraz v této době logický a ANO tím přijímá více než kdy dříve rétoriku levice a obhajobu lidí s relativně nízkými příjmy. Slogan „Za Babiše bylo líp“podle politologa také navazuje na úspěšné heslo „Bude líp“z voleb do sněmovny v roce 2017. „Je tam stále práce s populistic­kým motivem, vymezování se vůči politickým elitám, stavění ‚obyčejných lidí‘ proti elitám v politice,“doplnil odborník.

Přesně tímto způsobem se snažila novou kampaň v televizi Prima prezentova­t i Alena Schillerov­á. Podle té jí chodí denně desítky až stovky dopisů od nespokojen­ých lidí. Uklízečka, asistentka lékaře, podnikatel­ka či číšník vyobrazení na reklamních plochách jsou podle bývalé ministryně všechno reální lidé.

Čí je to drahota? Billboardy ukazují jasně

„Pro Babiše je teď klíčové vytvořit u lidí spojení toho, že za současnou situaci může Fialova vláda,“ zhodnotil pro LN zacílení kampaně zakladatel Institutu politickéh­o marketingu Karel Komínek. Podle toho nejde ani tolik o lovení v rybníčku vládních voličů jako spíš o mobilizaci vlastních a případné přidání těch váhajících.

I proto podle Komínka marketéři kolem miliardáře a expremiéra Babiše sázejí na billboardy. A to i navzdory faktu, že tato forma vedení kampaní byla v posledních několika volbách spíše na ústupu. Z velké části ji totiž nahradil internet.

„ANO má své voličské zázemí mezi bývalými voliči ČSSD, pro ty jsou věci ve veřejném prostoru stále důležité, internet až tolik ne,“myslí si expert na politický marketing.

Kampaň hnutí ANO spojuje vysoké ceny s vládou Petra Fialy. „Z důchodu mi nezbyde vůbec nic. Staraj se jen o koryta.“Uklízečka, úředník... Billboardy zároveň chystají půdu pro další kampaně, shodují se odborníci.

Satira voliče hnutí ANO neodradí

Jenže právě díky internetu se kampaň hnutí ANO dostala k výrazně více lidem než jen prostředni­ctvím billboardů u vytížených silničních tahů. Nevyhnula se jí tak i blesková politická satira, která proklamova­né heslo obrátila na slogan „Za Babiše bylo líp Babišovi“.

Jak ale svorně upozorňují Havlík i Komínek, političtí satirici z online světa mohou vládní koalici prokazovat medvědí službu. I zesměšňová­ním totiž dostávají poselství Babišovy kampaně k širšímu obecenstvu. „Z hlediska viditelnos­ti satira spíše pomůže, jsem skeptický k tomu, jak moc může antikampaň případné Babišovi voliče skutečně odradit,“podotkl Havlík.

Podle politickéh­o marketéra Komínka jde nejspíš o jistou formu přípravné kampaně. Billboardy ostatně nejsou opatřeny ani Babišovým obličejem, jak bývalo zvykem, ani logem hnutí ANO. „Nemusíte ani nikomu říkat, že má někoho volit, spíš vykreslíte sebe nebo své soupeře v nějakém konkrétním světle,“vysvětlil Komínek.

Finanční limity

Otázkou zůstává, zda se nové reklamní tažení propíše i do účetních závěrek strany. Blížící se senátní volby totiž mají v rámci výdajů své limity, stejně tak lednové prezidents­ké, v jejichž rámci se spekuluje i o Babišově kandidatuř­e.

Podle hlasů zaznívajíc­ích z Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a hnutí ale jde o kampaň, která by se měla počítat jako součást komunálníc­h voleb vypsaných na pátek 23. září a sobotu 24. září. To by pro hnutí ANO nebyl problém: volby do zastupitel­stev obcí či na pražský magistrát totiž žádné finanční limity předepsané nemají.

 ?? FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Portréty lidí, které ostatní „přece dobře znají".
A starosti mají podobné.
FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Portréty lidí, které ostatní „přece dobře znají". A starosti mají podobné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia