Lidové noviny

Další ne pro Zemanova kandidáta

-

Kandidatur­u advokáta Petra Poledníka na ústavního soudce včera odmítl ústavněprá­vní výbor. Zachoval se stejně jako výbor pro lidská práva.

Senát o nominaci rozhodne za týden. Očekává se, že ani horní komora neschválí v tajném hlasování návrh na jmenování bývalého místopředs­edy České advokátní komory ústavním soudcem, který předložil prezident Miloš Zeman.

Poledníka nominoval Zeman jako nástupce Kateřiny Šimáčkové, která přešla loni k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský zalitoval, že prezident nenavrhl ženu, neboť ústavní soudkyní je nyní pouze Milada Tomková. Kritici vytýkali Poledníkov­i mimo jiné to, že s výjimkou rozhodcovs­ké zkušenosti nepůsobil u žádného soudu a jeho publikační činnost je zaměřena většinou na historii advokacie. Advokát uvedl, že by Ústavnímu soudu mohl přispět 42 lety své praxe. Výtky, že například nerespekto­val při exekučních řízeních rozhodnutí Nejvyššího soudu o nezákonnýc­h exekucích, Poledník označil za nedůvodné. Zdůraznil, že nikdy nebyl vyšetřován ani kárně stíhán.

Bez specializa­ce Sedmdesáti­letý Poledník v advokacii působí od roku 1976 po absolvován­í Právnické fakulty nynější Masarykovy univerzity v Brně. Nemá specializa­ci, ale zvýšený zájem věnuje trestnímu právu. Je také členem Slovenské advokátní komory.

„Složení soudcovské­ho sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření,“uvedl v žádosti Zeman. Proti Poledníkov­ě nominaci se vyslovili už dříve zástupci senátorský­ch frakcí.

Ústavní soudce volí Senát většinou přítomných hlasů z návrhů, které mu předloží prezident. Naposledy horní komora odmítla jmenovat Aleše Gerlocha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia