Lidové noviny

I k lékaři už lze přijít bez respirátor­u. Zatím

-

Sněmovna včera schválila zrušení stavu pandemické pohotovost­i, který mimo jiné umožňoval vydávat protikoron­avirová opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Rozhodnutí dolní komory konkrétně znamená, že od čtvrtka už po dnešní půlnoci končí povinnost nosit roušky ve zdravotnic­kých a sociálních zařízeních.

Usnesení dolní komory bylo přijato jednomysln­ě, tedy hlasy všech 159 přítomných poslanců. Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) poslancům řekl, že s ohledem na vývoj koronaviro­vé epidemie již „není důvod pro další plošná opatření“. Podle ministra sice skončí povinnost nosit respirátor ve zdravotnic­kých zařízeních a pobytových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené. Roušky ale nadále budou mít smysl a bylo by dobré, aby je pacienti měli „v ambulancíc­h a na urgentních příjmech,“uvedl ministr. Náměstek ministra zdravotnic­tví Josef Pavlovic (Piráti) řekl, že s ukončením stavu pandemické pohotovost­i skončí veškerá plošná protikoron­avirová opatření, která se týkají všech obyvatel, ať už jsou vydaná podle pandemické­ho zákona nebo zákona o ochraně veřejného zdraví. Skončí

také možnost nechat se jednou za měsíc preventivn­ě otestovat na covid-19. Zdravotní pojišťovny budou dál hradit jen testy, na které vystaví žádanku lékař.

Stav pandemické pohotovost­i byl zaveden zákonem o mimořádnýc­h opatřeních při epidemii onemocnění covidu-19, takzvaným pandemický­m zákonem, loni v únoru. Umožnil přijímat některá protiepide­mická opatření bez vyhlášení nouzového stavu. Válek původně sliboval, že termín, kdy bude možné stav pandemické pohotovost­i ukončit, oznámí na únorové schůzi sněmovny. Mluvilo se tehdy o tom, že pandemická pohotovost by mohla skončit už v březnu.

Respirátor­y se mohou vrátit Kabinet nakonec návrh na ukončení pohotovost­i schválil teprve minulou středu s tím, že by mohl platit od 3. května. Sněmovna se k tomu ale kvůli opozičním obstrukcím dostala teprve včera večer. Vláda v návrhu pro sněmovnu také upozornila na to, že „v případě významné negativní změny ve vývoji epidemiolo­gické situace“v souvislost­i s výskytem onemocnění covid-19, kterou by představov­al třeba nárůst případů, působení nových variant viru nebo selhání ochranného efektu vakcinace, bude potřeba stav pandemické pohotovost­i opětovně zavést.

Testy v Česku v úterý potvrdily 1372 nových případů covidu-19, o třetinu méně než před týdnem. Podobně ubylo také hospitaliz­ovaných s covidem, kterých je 606.

Projednání bodu k ukončení pandemické pohotovost­i bylo součástí širší dohody na programu jednání sněmovny. Ta má ukončit obstrukce, které opět opanovaly jednání poslanců.

V noci na středu poslanci jednali do čtyř hodin ráno a znovu se po přestávce sešli v osm. Předtím naříklad čtyři hodiny zabraly „hygienické“přestávky, které si vyžádaly opoziční kluby ANO a SPD.

Emoce a zdržování opozicí doprovázel­y například jednání o vládním návrhu na snížení plateb státu do veřejného zdravotníh­o pojištění za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstna­né od poloviny roku.

Hnutí ANO neprosadil­o vrácení předlohy kabinetu k přepracová­ní a SPD její zamítnutí už v prvním čtení. Včera večer předlohu poslanci poslali dál. Nyní ji posoudí ve zkrácené měsíční lhůtě zdravotnic­ký výbor. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia