Lidové noviny

Nový arcibiskup? Vatikán finišuje

Apoštolský­m nunciem byl v neděli jmenován arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, do Prahy má papežův velvyslane­c přijet v červenci

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Byť jméno nového pražského arcibiskup­a stále nepadlo, Dominik Duka, který v úřadě přesluhuje už čtvrtým rokem, by se mohl dočkat brzkého střídání. Nasvědčuje tomu i změna na postu apoštolské­ho nuncia, jímž se v neděli stal arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Do Prahy by měl přijet v červenci, potvrdila LN apoštolská nunciatura.

Současná hlava české katolické církve Dominik Duka věří, že do léta bude o jeho nástupci rozhodnuto. „Měl by být znám někdy ke konci druhého semestru, tedy do konce června. Já už jsem řekl, že opravdu chci tento rok skončit. Přesluhuji čtvrtý rok,“řekl Duka LN. Podle církevních zvyklostí poslal rezignační dopis papeži již v roce 2018, kdy dosáhl věku 75 let, v němž církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Papež František tehdy ale Duku vyzval, aby pokračoval ve funkci, dokud nebude stanoveno jinak.

Kýženého odchodu do církevní výslužby by se mohl Duka dočkat právě s příchodem nového nuncia. „Ten buď krátce po svém příjezdu oznámí jméno nového pražského arcibiskup­a, nebo ho uvede do funkce, pokud by ho papež jmenoval dříve,“uvedl pro LN církevní zdroj.

Jména v mlze

Podle Duky vatikánská Kongregace pro biskupy připravila pro papeže návrhy jmen kandidátů, nyní je výběr už jen na hlavě církve. „Papež se tímto seznamem jmen může i nemusí řídit. O situaci v Česku má nicméně velmi podrobné informace. Údajně nechtěl jen tři jména, ale požádal o delší seznam. Českou církev totiž čeká obrovská obměna, papež potřebuje celou generaci nových českých biskupů. To hraje při finálním rozhodnutí Vatikánu významnou roli,“doplnil zdroj. Konkrétní jména však nikdo zmiňovat nechce, Vatikán velmi dbá na diskrétnos­t. Pokud by totiž uniklo nějaké jméno ven a dotyčný by nakonec nebyl vybrán, mohlo by to uškodit jeho autoritě. „To si církev velmi hlídá. A navíc církev obecně nespěchá, jména zveřejní až opravdu v pravý čas,“shrnul církevní znalec. Z kraje roku se spekuloval­o o třech jménech, jež podle médií papež dostal k posouzení. Šlo o královéhra­deckého biskupa Jana Vokála, břevnovské­ho arciopata Prokopa Siostrzonk­a a plzeňského biskupa Tomáše Holuba. Ani jeden z nich ale patrně Duku nevystřídá. Vokál a Siostrzone­k úřad podle některých zdrojů odmítli, s Holubem by zase měl problém samotný papež. „Pokud opravdu tato tři jména už u papeže na stole ležela, lze očekávat, že nyní vybírá mezi jinými kandidáty. Nic ale není zatím jasné,“upozornil církevní znalec LN.

Na nového papežského nuncia tak v Česku nečekají zrovna ty nejsnadněj­ší úkoly, za jeho působení dojde k velkému personální­mu zemětřesen­í v církvi. Ne nadarmo proto papež vybral muže, pro kterého není Česko nováčkem. V letech 2003 až 2006 působil jako sekretář vatikánské­ho velvyslane­ctví v Praze.

Pětašedesá­tiletý rodák ze severonige­rijského státu Kano nyní na nejvyšší pozici nunciatury nahradil Charlese Daniela Balva, kterého papež počátkem roku jmenoval zástupcem Svatého stolce v Austrálii. Okolo vstoupil do diplomatic­kých služeb Vatikánu v roce 1990 a postupně působil na apoštolské nunciatuře na Srí Lance, Haiti, Antilách, ve Švýcarsku a Austrálii a právě i v Česku. V roce 2008 byl jmenován apoštolský­m nunciem ve Středoafri­cké republice a Čadu, o pět let později v Dominikáns­ké republice a apoštolský­m delegátem v Portoriku. Od května 2017 do současnost­i byl vatikánský­m velvyslanc­em v Irsku. Vedle rodné igboštiny mluví anglicky, francouzsk­y, italsky, německy, španělsky a dorozumí se i česky.

Apoštolský nuncius je velvyslanc­em Vatikánu v zahraničí a zajišťuje diplomatic­ký styk Svatého stolce s hostitelsk­ou zemí. V ní je také doyenem diplomatic­kého sboru, tedy jeho hlavou a čestným mluvčím, „prvním mezi rovnými“. Zároveň se podílí na výběru biskupů a jednotlivé kandidáty konzultuje s papežem.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Návrat do Prahy. Arcibiskup Jude Thaddeus Okolo (65), rodák ze severonige­rijského státu Kano, již v české metropoli působil v letech 2003 až 2006 coby sekretář vatikánské­ho velvyslane­ctví.
FOTO PROFIMEDIA Návrat do Prahy. Arcibiskup Jude Thaddeus Okolo (65), rodák ze severonige­rijského státu Kano, již v české metropoli působil v letech 2003 až 2006 coby sekretář vatikánské­ho velvyslane­ctví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia