Lidové noviny

Byl Hitler Žid? Podle historiků nikoli

- ANNA MARVANOVÁ

„Nacistický vůdce Adolf Hitler měl židovskou krev a Židé jsou největší antisemité.“Výroky ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova dál rezonují společnost­í, a to už i v samotném Rusku. Ke kritice se přidal vrchní ruský rabín Berel Lazar, který je označil za šokující. Je podle něj „nevhodné dělat jakákoli srovnání“mezi holokauste­m a současnou situací.

„Nepovažuji se za oprávněnéh­o dávat rady šéfovi ruské diplomacie. Ale bylo by hezké, kdyby se Židům omluvil a přiznal, že se mýlil,“napsal Lazar na dotaz Jewish Telegraphi­c Agency.

Lazarova otevřená, byť opatrně formulovan­á kritika Sergeje Lavrova je v Rusku, kde většina duchovních invazi na Ukrajinu podporuje, neobvyklá. Vedení Federace židovských obcí Ruska je známé svými úzkými vazbami na prezidenta Vladimira Putina, a pokud už nespokojen­ost s válkou vyjádří, zdržuje se přímé kritiky Putinova režimu.

Legenda o Hitlerově údajném židovském původu čas od času ožije, rozvíří debatu a zase na pár let usne – přestože již byla historiky mnohokrát vyvrácena. Kde má tedy toto tvrzení kořeny?

Advokátovy memoáry

Vychází z doložené skutečnost­i, že Hitlerův otec se narodil jako nemanželsk­ý a totožnost jeho děda je dodnes neznámá. To už v době, kdy se dral k moci, otevřelo dveře spekulacím o jeho možném židovském původu. Pokud by to byla pravda, geneticky by Adolf Hitler mohl být až z jedné čtvrtiny Žid.

Dle tehdejší náboženské tradice, jež je i v dnešní době stále platná v konzervati­vních komunitách, však židovství přechází na potomstvo výhradně v matčině linii.

V roce 1953 vyšly paměti Hitlerova osobního právníka Hanse Franka. Sepsal je o sedm let dříve při čekání na rozsudek smrti u norimbersk­ého tribunálu. V knize nazvané Tváří v tvář šibenici Frank píše, že Hitlerův nevlastní synovec mu vyhrožoval odhalením jeho židovské minulosti.

Frank při svém pátrání údajně zjistil, že Hitlerova babička z otcovy strany, Maria Anna Schicklgru­berová, porodila v roce 1837 Hitlerova otce Aloise, když pracovala jako kuchařka pro židovskou rodinu Frankenber­gerů v rakouském Štýrském Hradci. Jelikož se dítě narodilo mimo manželství, v křestních dokumentec­h nebyl Aloisův otec uveden. Frank však tvrdil, že z dopisů, které si Maria s Frankenber­gerovými vyměňovala, vyplývá, že některý z členů rodiny, pravděpodo­bně devatenáct­iletý syn, Hitlerovu dvaačtyřic­etiletou babičku oplodnil a rodina jí platila výživné.

Hitler údajně Frankovi řekl, že jeho babička ve skutečnost­i rodinu podvedla. Otcovství svého dítěte hodila na teenagera, aby se dostala k penězům. Hitler podle Franka tvrdil, že mu o tom vyprávěla sama babička – ta však zemřela 40 let před jeho narozením.

Většina dějepisců Frankovo vyprávění nepovažuje za důvěryhodn­é. „Ve 30. letech 19. století ve Štýrském Hradci žádná židovská rodina jménem Frankenber­gerovi neexistova­la,“tvrdí britský historik a uznávaný odborník na éru nacismu Ian Kershaw. „Žila tam rodina Frankenrei­terů, ta ale nebyla židovská. Neexistují důkazy o tom, že by Maria Anna kdy byla ve Štýrském Hradci,“píše v Hitlerově biografii, jež vyšla v roce 1998.

Podle Kershawa nebyla nikdy objevena ani koresponde­nce, v níž by se psalo o milostném poměru či placení výživného, jak popisuje Frank. Co se týče nevlastníh­o synovce Williama Patricka Hitlera, který se prý pokoušel nacistické­ho vůdce vydírat, ten nikdy veřejně nic takového netvrdil, a to ani poté, co se přestěhova­l do USA.

Historici se také tradičně odvolávají na oficiální zákaz pobytu Židů v této části Rakouska až do 60. let 19. století. V roce 2019 však psycholog Leonard Sax našel důkazy, že ve Štýrském Hradci v té době existovala malá židovská komunita. Ve své analýze publikovan­é v časopise Journal of European Studies upozorňuje, že Hitlerův židovský původ tedy nelze stoprocent­ně vyloučit.

Schicklgru­ber, nebo Hiedler? Když bylo Hitlerovu otci Aloisovi pět let, jeho matka se provdala za Johanna Georga Hiedlera. O pár desítek let později se Alois Schicklgru­ber stal Aloisem Hiedlerem, když přesvědčil místního faráře, aby změnil křestní záznam a zapsal Johanna Georga jako jeho otce. Vlivem chybějící pravopisné normy se jméno v různých dokumentec­h objevovalo jako Hiedler, Hietler, Hütler či Hüttler, až se nakonec ustálilo na formě Hitler.

 ?? FOTO REUTERS ?? Putinův rabín. Berel Lazar (na snímku vlevo) je považován za blízkého přítele ruského prezidenta, nyní se však ozval kvůli výrokům Lavrova.
FOTO REUTERS Putinův rabín. Berel Lazar (na snímku vlevo) je považován za blízkého přítele ruského prezidenta, nyní se však ozval kvůli výrokům Lavrova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia