Lidové noviny

Potíže s ropou

Protirursk­é embargo nesmí ohrozit jednotný trh

- Marek Hudema

Řeknu to jasně, nebude to lehké, ale musíme na tom pracovat, prohlásila předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová, když oznámila návrh evropského embarga na nákup ruské ropy. V tom, že to nebude lehké, měla pravdu a může to být těžší, než si většina Evropanů dokáže představit.

Návrh embarga, který ještě musí schválit hlavy všech 27 unijních zemí, se snaží o kvadraturu kruhu. Za prvé chce potrestat Rusko prezidenta Vladimira Putina za útok na Ukrajinu tím, že přijde o peníze z vývozu ruské ropy do Evropy. Jde přitom zřejmě o více než miliardu dolarů denně, což je podle odhadů Lawrence Freedmana z londýnské King’s College stejně, jako Moskvu stojí denně válka na Ukrajině.

Zároveň ale Evropská komise nechce, aby zákaz nákupu ruské ropy poškodil evropské hospodářst­ví. Z tohoto důvodu se našel kompromis. Má jím být postupné omezování nákupu ruské ropy do konce tohoto roku a dvě země téměř totálně závislé na ruské ropě – Slovensko a Maďarsko – mají dostat výjimku až do konce roku příštího. Maďarsko ale požaduje výjimku na několik let, jinak hrozí zablokován­ím návrhu. A úlevy chtějí i další země. Zřejmě je mohou dostat.

Tyhle výjimky, jakkoliv jsou logické, mohou být zrádné. Ruská ropa je v Evropě levnější než surovina odjinud. Bude to tedy svádět k jejímu reexportu uvnitř Evropy, případně vývozu z ní vytvořené nafty či benzinu. Tomu je ale třeba zabránit, protože jinak by se ruská ropa, byť v menším množství, vlastně jen dostávala do Evropy jiným způsobem a země s výjimkami by bohatly na úkor ostatních. Zákaz reexportu ropy a ropných výrobků uvnitř Evropy ale není řešením, protože by narušil jednotný evropský trh. Pokud by se něco takového stalo, hrozí nebezpečí, že se podobné zákazy časem rozšíří i na další zboží a ohrozí vnitroevro­pský obchod. A to by evropské ekonomice způsobilo mnohem větší problémy než okamžité odstřižení se od ruské ropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia