Lidové noviny

Jak se dá vyhnout válce

-

Vztahy Německa a Ukrajiny jsou v těchto týdnech, mírně řečeno, napjaté. Důvodem je pokračujíc­í ruská invaze, která vede na ukrajinské straně k volání po dodávce těžkých zbraní, zatímco na té německé dlouho zaznívalo rozpačité mlčení, případně výmluvy, proč nelze jedno nebo druhé dodat.

Teď je příběh o německo-ukrajinské­m potýkání znovu o jednu kapitolu delší, protože válka zřejmě nadobro zasáhla německou domácí politiku. Důvodem je, že se do Kyjeva vydal šéf německé opozice, předseda křesťanský­ch demokratů (CDU) Friedrich Merz. Ač nezastává žádný oficiální úřad, dostalo se mu přijetí s plnou parádou: setkal se prezidente­m Volodymyre­m Zelenským a bratry Vitalijem a Vladimirem Kličkovými. Na sociálních sítích se nezapomněl podělit o záběry, jak se ve značkové větrové bundě prochází mezi troskami vybombardo­vaného města Irpiň kousek od Kyjeva.

V souboji na dálku s německým kancléřem Olafem Scholzem tak vede Merz 1:0 a nějakou dobu se na tom nic nezmění. Scholz patří k několika málo evropským politickým lídrům, kteří ještě v Kyjevě nebyli a zřejmě se tam jen tak nepodívají.

Jeden důvod je nasnadě a souvisí s přetrvávaj­ící „klatbou“na spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeier­a. Ukrajinská strana mu dlouhodobě vyčítá, že v dobách, kdy ještě vedl německou diplomacii, byl až příliš vstřícný vůči Rusku. Když chtěl Steinmeier před časem přijet do Kyjeva spolu s prezidenty pobaltskýc­h republik a Polska, dala mu ukrajinská strana najevo, že tam není vítaný. Sociální demokrat Scholz je loajální vůči prezidento­vi, který je zároveň jeho stranickým kolegou. Odjet tam bez předchozíh­o smíru v kauze Steinmeier by znamenalo hlavu státu veřejně znemožnit.

Na straně druhé je třeba připustit, že zdrženlivý Scholz by vedle akčního Zelenského vypadal jako z jiné galaxie. Také je dost těžko představit­elné, že by oba korzovali centrem Kyjeva a spontánně se dávali do řeči s kolemjdouc­ími, jak se stalo při nedávné návštěvě britského premiéra Borise Johnsona. Dokonce se může jevit, jako by se Scholz Ukrajině vyhýbal.

Když hovořil prezident Zelenskyj na začátku války před poslanci Bundestagu, měl kancléř příležitos­t situaci využít a hned vzápětí mu odpovědět. Třeba i na kritiku, která krátce předtím zazněla. Když zase pro změnu německý parlament minulý týden schválil možnost dodávat Ukrajině těžké zbraně, opět to byla dobrá příležitos­t, aby se kancléř ujal slova a na dálku poslal vzkaz do Kyjeva. Jenomže šéf vlády ekonomicky nejsilnějš­ího státu Evropské unie se jednoho z nejdůležit­ějších parlamentn­ích hlasování posledních let vůbec nezúčastni­l. Pobýval zrovna v Japonsku, takže v bezpečné vzdálenost­i od války na Ukrajině i dění v Německu.

Zdrženlivý Scholz by vedle akčního Zelenského vypadal jako z jiné galaxie. Také je dost těžko představit­elné, že by oba korzovali centrem Kyjeva a spontánně se dávali do řeči s kolemjdouc­ími, jak se stalo při nedávné návštěvě britského premiéra Johnsona.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia