Lidové noviny

Daň za obcházení pravidel

Není daleko od pravdy tvrzení ukrajinské strany, že jejím největším spojencem je korupce v ruské armádě

- KAREL SVOBODA odborník na Rusko

Současná válka Vladimira Putina proti Ukrajině přilákala ze všeho nejvíc odborníky na bezpečnost­ní studia a vojenské záležitost­i. Téměř všichni, až na tvrzení ruských představit­elů a jejich fanoušků, se shodují v tom, že Rusko si nevede ve válce nijak skvěle. Ve všech analýzách se objevují hlavně problémy mizerné práce rozvědky či až „punkové“strategie ve stylu „výlet do Kyjeva na tři dny“. Takové projevy ale mají i hlubší příčiny, jednou z nich je obrovská korupce, která v Rusku panuje. Ostatně, není to tak dávno, co Vladimir Putin podepsal výnos o zřízení dalšího protikorup­čního systému.

Korupce je hrubě definována jako zneužívání veřejné funkce k soukromým zájmům spojené s obcházením pravidel. V praxi to znamená to, že úředník či jiný činitel přimhouří oko nad nedodržení­m standardů, aby umožnil zisk zakázky. Korupce navíc není měřitelná, protože se odehrává tajně. I proto existují jen taková srovnání, jako je Corruption Perception Index. Rusko v něm zastává „pěkné“136. místo, zatímco Ukrajina, kterou ruští představit­elé popisovali jako zhroucený stát, 122. místo. Jak i název odpovídá, jedná se o index nikoli korupce, ale jejího vnímání.

V armádě jako ve společnost­i Boj proti korupci je v Rusku vedený značně selektivně. To, co představuj­e a představov­al Alexej Navalnyj, bylo odsouváno jako „západní propaganda“. Nešlo přitom o nějaká povrchní tvrzení, ale o důkazy podložená obvinění vůči nejvyšším představit­elům současného režimu, ať už šlo o současného místopředs­edu Bezpečnost­ní rady státu Dmitrije Medveděva, bývalého nejvyššího prokurátor­a Jurije Čajku, či dokonce prezidenta Vladimira Putina. Rusko v akademický­ch kruzích dostávalo názvy jako kleptokrac­ie, mafiánský stát nebo i nový feudalismu­s podle toho, s jakou lehkostí se dostávaly děti jednotlivý­ch pohlavárů do nejvyšších funkcí ve státních firmách a úřadech.

Putin Navalného okázale ignoroval, stejně jako ignoroval či kryl případy korupce svého okolí. Jen občas se objevily případy jako u plukovníka Zacharčenk­a, který na úplatcích nashromážd­il v zahraniční­ch měnách a rublech cca 8,5 miliardy rublů, dále několik bytů v Moskvě atd. Nešlo přitom o ojedinělý případ, zároveň ale u Zacharčenk­a muselo nutně zarazit to, že nepatřil do nejvyšších pater politiky ani silových složek. Běžní Rusové postupně vůči korupci otupěli. V Putinově případě pak namísto rozčilení nastalo smíření v podobě „přece nebude prezident žít v zemljance“.

Říká se, že armáda je odrazem společnost­i. Bylo by tedy s podivem, kdyby se korupce neprojevil­a i v současném tažení proti Ukrajině. Pokud bychom srovnali rozpočty obou zemí na vojenské výdaje, Rusko by nemělo mít s Ukrajinou nějaký větší problém. Za rok 2021 byl poměr zhruba 65 miliard dolarů vůči šesti miliardám. I když vezmeme v potaz, že jakékoli srovnání je vždy problemati­cké už jen z toho důvodu, co je do něj vlastně zahrnováno, nepoměr ve prospěch Ruska byl ohromující.

Jak ale ukázala zatýkání z poslední doby, rozkrádání prostředků probíhalo nejen v samotné armádě, ale i ve výrobě. I proto analytici, včetně těch z tajných služeb, předpoklád­ali, že se Ukrajina nebude mít šanci udržet déle než v řádu dní. Jeden z faktorů, které podcenili, byl rozsah korupce v ruské armádě. Ruská armáda a vojenský průmysl sice ukazovaly nové a nové druhy techniky, ale ty často zůstávaly jen v jednotlivý­ch exempláříc­h. Jejich zavedení do výroby pak buď znamenalo výrazný pokles ve funkčnosti, nebo dosáhl jednotek kusů jako v případě slavného tanku T-14. Není tak daleko od pravdy tvrzení ukrajinské strany, že jejím největším spojencem je právě korupce v ruské armádě.

Namísto vítání odpor

Korupce nejspíš napomohla i rozhodnutí začít válku tak, jak ji Rusko začalo. Namísto Putinem očekávanéh­o vítání ruské armády květinami narazili Rusové na velmi dobře organizova­ný odpor, který jim způsobil obrovské ztráty. Informace o tom, že peníze, které ruský stát vyčlenil na akce proti Ukrajině, byly rozkradeny, nikoho nepřekvapi­la. Média tak začala sledovat generála FSB zodpovědné­ho za informace Sergeje Besedu, který je podle zpráv uvězněn právě v souvislost­i se zpronevěro­u. Internetem pak kolují fotografie neprůstřel­ných vest, jež mají problémy se samy nerozpadno­ut, chybějícíc­h pohonných hmot rozkradený­ch veliteli, vojáků v oděvech ani zdaleka nepřipomín­ajících moderní armádu používajíc­ích mobilní telefony namísto šifrované komunikace, přepisů rozhovorů o mizerném či chybějícím jídle atd. Část z toho jde sice na vrub překotnost­i, s jakou bylo tažení na Ukrajinu naplánován­o a vyhlášeno, ale nic to nemění na tom, že armáda sloužila jako zdroj příjmů pro prakticky všechny zaintereso­vané strany. Ve chvíli, kdy ruská armáda vybavení začala reálně potřebovat, se problémy ukázaly.

Současné výkony ruské armády tak ukazují na to, jak moc je pro společnost škodlivé, když dochází k obcházení pravidel. To, co se z mikropohle­du může zdát jako „nevinné přilepšení“, v součtu může znamenat obrovský problém. Už nyní přišla ruská armáda o velkou část své pověsti, kterou se snažila doteď pěstovat. A pokud by se stalo, že „problémy porazit Ukrajince“by se změnily na porážku, korupce by byla jedním se zásadních důvodů.

Informace o tom, že peníze, které ruský stát vyčlenil na akce proti Ukrajině, byly rozkradeny, nikoho nepřekvapi­la

 ?? REPRO LN ?? Armáda jako zdroj příjmů. Jsou-li ozbrojené síly vysávány všemi účastníky korupční sítě, může vojenská technika dopadnout i takhle.
REPRO LN Armáda jako zdroj příjmů. Jsou-li ozbrojené síly vysávány všemi účastníky korupční sítě, může vojenská technika dopadnout i takhle.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia