Lidové noviny

Univerzáln­í pomník vítězům

-

že ruská ideologie je agresivní a imperiální, navíc po svém brutální a opovrhujíc­í individuem, ale není rasově umanutá a genocidní, jako byl hitlerovsk­ý nacismus. Že pro přežití lidí, celých skupin, ba i národů bylo v květnu 1945 lepší být osvobozen Rudou armádou než zůstat pod vládou nacistů, wehrmachtu, SS, gestapa a dalších složek okupační moci. Na tom všem dost je, byť různí lidé se na to srovnání dívají různě. Ale troufneme si tvrdit, že značná část české veřejnosti, má-li letos projevit úctu Rudé (sovětské, ruské) armádě za květen 1945, cítí v zrcadle války na Ukrajině nemalé rozpaky.

Nejde o přepisován­í dějin. O popírání zásluh Rudé armády na osvobození Českoslove­nska. Tedy nejste-li náhodou z Plzně, Karlových Varů, Klatov, Strakonic či Protivína osvobozený­ch Američany. Stát a jeho zástupci by oficiální akty za květen 1945, a to i u oficiálníc­h pomníků Rudé armádě, vytěsňovat neměli. Nicméně očekávat spontánní účast občanů ve větším měřítku by bylo pošetilé.

Chcete-li vidět šalamounsk­é řešení, zajeďte do jižní výspy krajské metropole Ústí nad Labem, do Dolních Zálezel. Tam v centru obce stojí pomník osvobození v květnu 1945 s naprosto geniálním nápisem: V upomínku na vítězící armády.

Ten pomník – podobně jako jiné pomníky tohoto druhu v bývalých Sudetech – působí dosti neautentic­ky. Oslavuje něco, co v květnu 1945 působilo mezi místními obyvateli spíše hrůzu. Však také byly tyto pomníky v bývalých Sudetech instalován­y až s odstupem. Pohříchu často tak, že doslova přebily autentické pomníky padlých z první světové války. Ale v atmosféře nynějšího dilematu má ten zálezelský své kouzlo nechtěného.

Nápis V upomínku na vítězící armády působí jak z dílny Monty Pythons či Járy Cimrmana. Je geniálně univerzáln­í, použitelný kdekoliv, kdykoliv, kýmkoliv a na připomínku kohokoliv. V Praze by mohl reprezento­vat armády všeho druhu – od pasovské přes císařskou, saskou, bavorskou, pruskou až po wehrmacht (1939) a armádu Rudou (1945) i sovětskou (1968).

Ten pomník, či spíše nápis na něm, nese jistý duch zdejšího švejkovstv­í. Ale to téma není až tak moc k smíchu. I na Ukrajině je hodně míst, kde by šlo vztyčit pomníky řadě vítězících armád – od polské přes armádu Bohdana Chmelnické­ho, bolševicko­u a revoluční Rudou, potom wehrmacht, pak opět Rudou až po tu dnešní ruskou Putinovu. Ale teď mají na Ukrajině jiné starosti a priority než se starat o pomníkovou pietu. I tento poznatek patří k atmosféře května 2022.

 ?? FOTO MAPY.CZ ?? V duchu švejkovstv­í. Pomník „vítězícím armádám“v Dolních Zálezlech.
FOTO MAPY.CZ V duchu švejkovstv­í. Pomník „vítězícím armádám“v Dolních Zálezlech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia