Lidové noviny

Rezervní plyn zatím nedotekl

Vládou schválený nákup krizových zásob pokryje pouze 2,5 procenta roční české spotřeby Vláda hledá další zdroje

- MIROSLAV PETR

Zhruba na deset dnů. Na tolik vystačí Česku objem zemního plynu, o jehož nákupu a skladování vláda před měsícem v utajeném režimu rozhodla a Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nedávno objednala u společnost­i ČEZ jako krizovou zásobu pro případ plynové nouze.

Tato jakási poslední rezerva je určena hlavně pro domácnosti a kritickou infrastruk­turu. Pro případ, že by delší dobu bylo Česko odpojeno od ruského plynu, komerční zásoby i alternativ­ní zdroje by došly a úsporná opatření v průmyslu by na omezení spotřeby nestačila.

Česko dosud vlastní rezervy plynu nemělo žádné. Stát sice prostředni­ctvím SSHR plyn nakoupil – jak uplynulou neděli informoval ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) –, ale to ještě neznamená, že plynovou rezervu má už k dispozici. Podle zjištění LN může dovoz a uskladnění dohodnutéh­o objemu trvat týdny, možná až do konce června.

„Dnes máme nakoupeno. A to je ten plyn, který vždycky bude sloužit jako poslední rezerva pro domácnosti, nemocnice a tak, kdyby došlo na nejhorší scénář. O kterém já ale říkám, že nenastane, protože máme zajištěné alternativ­ní dodávky,“uvedl v neděli v České televizi Síkela.

Kapka v moři

Ministr plánoval vládě návrh předložit už začátkem března. Tedy v době, kdy ho na toto téma bombardova­l příspěvky na sociálních sítích předseda opozičního ANO Andrej Babiš. Ale pak Síkela návrh stáhl. Nyní uvedl, že hlasování proběhlo 6. dubna, kdy cena zemního plynu částečně klesla. Na Twitteru dodal: „Abychom zbytečně netlačili na cenu a ušetřili, rozhodli jsme o tom na vládě v utajeném režimu a po stabilizac­i cen. Oproti návrhům hnutí ANO tak státu ušetřím až čtyři miliardy korun.“

Jak ministr, tak i předseda SSHR Pavel Švagr už informoval­i, že Česko tímto způsobem pořídilo 2,4 terawattho­diny (tWh) plynu za 8,5 miliardy korun. Jedná se v přepočtu o přibližně 230 milionů kubických metrů, tedy zhruba 2,5 procenta neboli zmíněných zhruba deset dnů roční spotřeby Česka, která loni dosáhla 9,5 miliardy kubických metrů. Jedná se o stejnou cenu, ale o něco větší množství, než resort průmyslu původně chystal.

„Není to moc, ale vzhledem k tomu, že Česká republika dosud nikdy neměla žádné vlastní krizové zásoby plynu a byla odkázaná jen na ty komerční plynařskýc­h firem, bych to označil za významný mezník. Stát si kromě toho vyzkouší mechanismu­s pořizování tohoto druhu zásob,“komentuje postup ministerst­va Jiří Gavor, energetick­ý odborník z poradenské společnost­i ENA.

I když se nejedná o významné množství, nelze ho podle Gavora nakoupit, dopravit a uskladnit v Česku ze dne na den ani z týdne na týden. Smlouva s firmou ČEZ, jež byla správou rezerv zrychlenou formou (takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění) vybrána, aby plyn nakoupila a skladovala, byla podle informací LN podepsána teprve nedávno.

„Předpoklád­ám, že nakoupili květnový nebo v horším případě červnový kontrakt,“uvedl Gavor. „Naskladněn­o bude možná tak do konce června,“uvedl další z energetick­ých expertů, který si však nepřál zveřejnit jméno.

Ani ministerst­vo průmyslu, ani ČEZ se nevyjádřil­y k dotazu LN, kde konkrétně bude český rezervní plyn uskladněn a kdy bude k dispozici celý nakoupený objem. „Jsme pouze dodavatele­m. S dotazy se, prosím, obraťte na zákazníka – Správu státních hmotných rezerv,“uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Sdílnější ale nebyl ani předseda SSHR Pavel: „Za důležité považuji, že bude uskladněn na území České republiky. A zásadní také je, že do rezerv nekupujeme plyn z domácích zásobníků komerčních firem, ale je nakoupený z venku, tedy je nad rámec tuzemských komerčních zásob,“uvedl.

Hledání alternativ pokračuje Nejasná zůstala i otázka, zda bude stát své krizové rezervy v budoucnu ještě zvyšovat. „Pokud přijde pokyn ze strany vlády, jsme připraveni reagovat,“ujistil nicméně Švagr.

Česko je na ruském plynu závislé prakticky ze sta procent, i když drtivá většina k nám proudí přes německé obchodníky a potrubím přes Německo. Na čerpání státních rezerv ale nemusí dojít ani v případě plynové stopky pro ruský plyn. Česko už vyjednává o možnostech alternativ­ního zásobování s pomocí zemí EU, například o dopravě zkapalněné­ho zemního plynu (LNG) dovezeného do evropských přístavů.

roční spotřeba v ČR

Abychom zbytečně netlačili na cenu a ušetřili, o nákupu plynu jsme na vládě rozhodli v utajeném režimu a po stabilizac­i cen

JOZEF SÍKELA

ministr průmyslu (za STAN)

Přesto by výpadek plynu Česko zasáhl velmi citelně. Podle krizového scénáře státu a stanovenýc­h deseti odběrových stupňů by ze všeho nejvíc postihl průmysl. Dodávky plynu by se krátily nejprve podnikům, které mohou přejít na alternativ­ní zdroj, dále pak největším odběratelů­m. Domácnosti by byly postiženy až jako úplně poslední.

SSHR hospodaří letos s rozpočtem 2,5 miliardy korun, největší část z toho (asi 1,6 miliardy korun) připadá na obměnu a ochraňován­í rezerv ropy a pohonných hmot, které by Česku vystačily na 90 dnů. Embargo na energie z Ruska by ale Česko pocítilo vážně i v případě ropy. Správa hmotných rezerv se od roku 2017 opakovaně snažila vládu k nákupu a navýšení zásob ropy přesvědčit. Zásoby totiž nestačily ani na 90 dnů, což je minimální hranice v EU.

Naposledy odmítl zvýšit zásoby v roce 2020 tehdejší premiér Babiš, přestože ropa v té době zlevnila a náklady na nákup do rezerv by byly poloviční oproti předchozím rokům.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia