Lidové noviny

Rusku může být hůř než Ukrajině

- IVANA PEČINKOVÁ

Podle odhadu Světové banky se ukrajinská ekonomika letos propadne až na polovinu, ruská jen asi na 90 procent. Ovšem už příští rok by si obě země mohly trend svého vývoje prohodit.

Zákazníci jednoho ze supermarke­tů v ukrajinské­m městě Melitopolu na jihu Záporožské­ho regionu se o víkendu dočkali znovuotevř­ení svého oblíbeného obchodního domu. Čekalo je ovšem překvapení. Letáky, vylepené všude kolem, lákaly nakupující informací, že podnik má nové, ruské vedení.

„Je to čerstvá známka pokusu moskevskýc­h okupačních sil vygumovat v teritoriíc­h pod ruskou kontrolou ukrajinsko­u identitu,“napsal americký server CNN.

Obchod s Asií Rusko nespasí Rusko však světlá ekonomická budoucnost nečeká. „Prognózy počítají s poklesem od minus osmi do minus patnácti procent. V případě, že by došlo k embargu na ruská fosilní paliva, by byl pokles ještě hlubší,“řekl LN Václav Franče, analytik Deloitte.

Světová banka (SB) před pár dny vydala studii, podle níž se ruské hospodářst­ví letos propadne o 11,2 procenta, hlavně kvůli očekávaném­u 8,5procentní­mu poklesu domácí poptávky. Rusové budou mít hlouběji do peněženky v důsledku rostoucí nezaměstna­nosti,

Hlavní parametry ruské a ukrajinské ekonomiky v roce 2021 poklesu reálných mezd a odhadem 22procentn­í inflaci.

Do cen zboží a služeb a životních nákladů se vedle inflace propisuje i zastavení importů v důsledku sankcí, které způsobuje nedostatek řady produktů. Pod hladinu chudoby, vytýčenou podle národní metodiky denním příjmem v přepočtu 14 amerických dolarů na den, by se letos podle SB mohlo dostat dalších 2,6 milionu Rusů. Pokračuje také odchod zahraniční­ch firem z Ruska. SB pro letošní rok očekává pokles investic o 17 procent.

„Odhad SB je reálný, i když si ruská ekonomika zatím vede relativně dobře a propad za letošní rok by mohl být i jednocifer­ný. To se ale rychle může změnit vzhledem k chystanému uvalení dalších sankcí a možnému propadu vývozu plynu a ropy do Evropy,“konstatuje Martin Pohl, analytik Generali Investment­s CEE.

Dodává, že už nyní klesají fyzické objemy vývozů, protože stále více zákazníků dodávky z Ruska odmítá – ať už z důvodu sankcí, obtíží při dopravě dodávek, či morálních výhrad vůči Rusku. To bude jenom horší, neboť klíčoví zákazníci v čele s Evropou budou rychleji či pomaleji omezovat dodávky z Ruska. „Čína a asijské země přitom Rusko nezachrání,“zdůrazňuje Pohl.

Tyto země nezachrání ruskou ekonomiku ani před důsledky výpadků dovozů ze Západu. Podle Pohla bude mít Rusko v důsledku sankcí omezený přístup k západním technologi­ím. Bude to znamenat omezení investic, takže bude pro zemi obtížné modernizov­at ekonomiku, nebo alespoň udržet v provozu stávající flotilu letadel, automobilů či používanéh­o zařízení.

Další dopad bude mít současná agrese a následné mezinárodn­í sankce i na lidský kapitál. „Ruská ekonomika se stane více izolovanou, závislou na komoditách a Číně, zaostalou a málo atraktivní pro samotné Rusy. Lze očekávat další odliv té nejprodukt­ivnější části společnost­i na Západ,“bilancuje Pohl.

Vyhlídka na poválečné oživení Ukrajinská ekonomika se podle SB po pandemii začala stavět na nohy lépe, než se čekalo. Zásluhu na tom měly reformy, zejména v oblasti zemědělstv­í, které se na celkovém exportu země podílí 40 procenty a zajišťuje 20 procent HDP.

Pro letošní rok ale SB odhaduje, že HDP klesne o 45 procent. „V zemi se stále válčí, část území je a bude okupována Ruskem, statisíce Ukrajinců jsou na frontě, řádově čtyři miliony čili deset procent populace opustilo zemi a ruské útoky poškodily klíčovou infrastruk­turu i mimo válečnou zónu,“shrnuje podobu dnešní Ukrajiny analytik Generali Pohl.

Podle SB by se letos pod hranici chudoby, měřené národní metodikou, mohlo dostat až 70 procent lidí. Rok 2025 by však mohl Ukrajině přinést v důsledku mohutné obnovy země hospodářsk­ý růst ve výši sedmi procent.

Analytik Pohl z Generali však upozorňuje, že prudké oživení se bude týkat jen svobodné části Ukrajiny. „Ruskem okupovaná část je odsouzena ke stagnaci a ekonomické­mu vyhnívání. Nejbližší týdny a měsíce ukážou, jak velké části země se tento smutný osud bude týkat,“zdůrazňuje Pohl.

Zbytek země by měl těžit z poválečnéh­o oživení a široké podpory západních zemí. Včetně technologi­cké a finanční podpory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia