Lidové noviny

Na výměnu kotle je více času

- LUDĚK VOKÁČ

Snížit náklady na vytápění pomohou státní dotace pro domácnosti. Kotlíkové dotace se sice nově nevztahují na pořízení plynového kotle, ale bonus na tepelné čerpadlo vzrostl až na 180 tisíc korun. Z programu Nová zelená úsporám lze zase zaplatit až polovinu nákladů třeba na zateplení.

Vysoké ceny energií nutí domácnosti přemýšlet nad tím, jak uspořit zejména náklady na vytápění, které tvoří až dvě třetiny jejich spotřeby energií. Mnohé domácnosti, které ještě nevyměnily starý kotel na tuhá paliva, navíc budou muset řešit výměnu takového zdroje za nový, ekologický. Stát na to prodloužil lhůtu, namísto do letošního září mají domácnosti čas až do září 2024.

V případě takzvaných kotlíkovýc­h dotací a v dotačním programu Nová zelená úsporám došlo v poslední době k několika úpravám. Tou nejvýznamn­ější pro mnohé je fakt, že stát vyřadil z podporovan­ých zdrojů kotle na plyn – kvůli nejistotě ohledně dodávek z Ruska. Ale pozor, podpora v tom případě neplatí ani pro jiné alternativ­ní plynové zdroje.

Jde třeba o případ vytápění propan-butanem (LPG) z domácího zásobníku. „LPG je příklad komodity, kde je odstřihnut­í se od Ruska reálné prakticky ihned a to jsme v reakci na okupaci Ukrajiny také bezprostře­dně učinili. Nevidím jedinou překážku, proč by se veškerá tuzemská poptávka po LPG nedala uspokojit z jiných než z ruských zdrojů,“řekl LN Jiří Karlík ze společnost­i Primagas, která právě LPG dodává.

Každopádně dotace na plynový zdroj tepla získají jen ti, kdo již výměnu stihli podle pravidel programu realizovat a žádají o zpětné proplacení, nebo ti, kdo do konce letošního dubna potvrdili závaznou objednávku takového zdroje. Změna tedy v podstatě zaskočí jen ty domácnosti, které o přechodu na plyn uvažovaly, ale teď musí hledat jinou alternativ­u.

specialist­a na energetiku budov

Nové topení i zateplení

Pro ně se rýsuje nová možnost. V kotlíkovýc­h dotacích je totiž nově o 50 tisíc korun vyšší limit na dotaci na tepelné čerpadlo, domácnosti tak mohou na jeho instalaci získat až 180 tisíc. Platí přitom, že kotlíkovou dotaci může získat pouze domácnost, jejíž čistý příjem na jednoho člena domácnosti (včetně dětí) nebyl v průměru vyšší než 14 242 korun měsíčně. Takové domácnosti mohou získat podporu ve výši až 95 procent vynaložený­ch nákladů (do výše daného limitu).

Pro ostatní domácnosti jsou určené dotace z programu Nová zelená úsporám. Tam lze v případě výměny starého kotle, na který by se vztahovaly i nízkopříjm­ové kotlíkové dotace, získat podporu ve výši maximálně poloviny výdajů, maximální limit se liší podle zdroje i typu domu.

Z Nové zelené úsporám lze také částečně financovat i další opatření, která umožní domácnoste­m snížit spotřebu energií a dosáhnout třeba alespoň částečné energetick­é nezávislos­ti. Program totiž podporuje třeba zateplení, hospodařen­í s dešťovou vodou, instalaci stínicí techniky, zelených střech nebo fotovoltai­ky, větrání s rekuperací a další možnosti. Řadu dotací mohou čerpat nejen majitelé rodinných domů, ale mohou je získat i domy bytové.

Šance i pro novostavby

Nová zelená úsporám navíc přináší šanci i těm, kdo nový dům staví nebo jej nedávno dokončili a pro které jsou aktuálně náklady na výstavbu i další provoz domu také palčivým tématem. Těchto domů se týká pouze podpora v některých oblastech, ale šance tu jsou. Těm, kdo jsou momentálně ve fázi projektový­ch příprav nového domu, se pak vyplatí intenzivně řešit celou energetick­ou koncepci budoucí stavby.

„Za stejnou cenu lze postavit jak pasivní, tak i neúsporný dům. Moderní technologi­e jako třeba větrání s rekuperací, tepelná čerpadla, fotovoltai­ka a stínění mohou cenu stavby navýšit až o desetinu,“říká specialist­a na energetiku budov Michal Čejka z firmy Poresenna. „S tím je ale potřeba počítat a přizpůsobi­t tomu zbytek domu. Je třeba najít úspory jinde, např. odpovídají­cím způsobem snížit podlahovou plochu. Namísto domu s plochou 160 m2 například projektova­t dům se 140 m2 a ušetřit tak 700 tisíc korun,“dodal.

Podle Čejky také hraje při takové přípravě projektu a úvaze o budoucích nákladech na provoz domu zásadní roli kvalita architekto­nického řešení. „U dobře promyšlené stavby, která chytře využívá orientaci domu vůči slunci, mohou být vícenáklad­y na výstavbu pasivního domu dokonce téměř nulové,“tvrdí odborník. „Rozhodujíc­í je i tvar domu, třeba bungalov je energetick­y až 2,5krát náročnější než dům dvoupodlaž­ní. Nejlepší volbou bývá klasický obdélníkov­ý půdorys dvoupodlaž­ního domu se sedlovou střechou a okny na jih,“dává Čejka praktický příklad.

Solární boom

Oblíbenou cestou, jak ušetřit peníze za energie, jsou v poslední době také solární panely. Poptávka po nich je (podobně jako v případě tepelných čerpadel) ovšem vysoká, takže kdo se pro ně rozhodne, nemůže počítat s rychlým snížením svých výdajů. Navíc ten pravý solární boom by měl teprve přijít. „Solární panely u většiny domácností zatím mohou fungovat tak, že přebytky, které třeba neuloží do baterií, prodávají do sítě levně distributo­rovi a v případě nedostateč­né výroby nakupují energii za standardní ceny,“vysvětluje Čejka. Podle něj však zatím v Česku chybí legislativ­a k podpoře takzvané komunitní energetiky.

„Aktuální podoba solární energetiky se podobá tomu, že třeba jako řezník byste maso mohli prodávat jen nejbližším­u supermarke­tu za jeho výkupní ceny. Komunitní energetika by měla mít takový efekt, jako když se tomu řezníkovi otevře možnost prodávat maso na místním farmářském trhu komukoliv a za férové ceny,“popisuje Čejka. Domácnosti by tedy mohly za přebytky vyrobené energie získat lepší ceny než nyní od distributo­rů a jejich sousedé by takovou elektřinu mohli nakupovat pro změnu výhodněji než z běžné distribuce.

Kdy by mohla taková legislativ­a začít fungovat, zatím není jasné. Aktuální situace by však měla být impulzem k jejímu urychlení.

Přehled aktuálních státních dotačních programů na podporu ekologický­ch tepelných zdrojů; bonus na plynové kotle se nově týká pouze žádostí podaných a zrealizova­ných či uhrazených do konce letošního dubna

Kotlíkové dotace

Podpora pro domácnosti s nižšími příjmy, stát uhradí až 95 % uznatelnýc­h nákladů do daného limitu; v korunách

tepelné čerpadlo kotel na biomasu* plynový kondenzačn­í

kotel

limit

180 000 130 000 100 000

*Kotel s ruční dodávkou paliva včetně akumulační nádrže nebo kotel se samočinnou dodávkou paliva

Nová zelená úsporám. Stát proplatí až 50 % uznatelnýc­h nákladů do uvedeného limitu; v korunách

Moderní technologi­e jako třeba větrání s rekuperací, tepelná čerpadla, fotovoltai­ka a stínění mohou cenu stavby navýšit až o desetinu.

MICHAL ČEJKA

Roční náklady v korunách, použity modelové příklady podle webu tzb-info.cz

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia