Lidové noviny

Výměna kotlů míří hlavně na zlepšení ovzduší

-

Cílem povinné výměny kotlů za efektivněj­ší a ekologičtě­jší zdroje tepla nejsou primárně úspory domácností. Výměna starých kouřících kotlů za modernější způsoby vytápění má přinést především zlepšení kvality ovzduší. A to má v důsledku mít pozitivní vliv na zdraví občanů. To potvrzuje i nedávná studie organizace CE Delft.

Studie provedená pro Evropskou alianci veřejného zdraví (EPHA) vyčísluje náklady na zdravotní péči a snížení práceschop­nosti, které přináší zhoršení zdravotníh­o stavu v důsledku horší kvality ovzduší. Navzdory zažitým představám přitom platí, že domácnosti jsou právě i kvůli způsobu vytápění a vaření skutečně významnými znečišťova­teli, kteří si v ničem nezadají s průmyslem, dopravou a dalšími obory.

Studie například ukázala, že zatímco tyto náklady v důsledku vytápění dosáhly v celé EU (a Velké Británii) v roce 2018 asi 27 miliard eur, ty způsobené osobní dopravou přinesly náklady ve výši 36 miliard eur. Doprava tedy poškozuje ovzduší a zprostředk­ovaně zdraví lidí zhruba stejnou měrou jako vytápění domácností.

Jenže zatímco ony zdravotní náklady plynoucí z dopravy poklesly od roku 2008 o 26 procent, u nákladů z vytápění došlo k poklesu jen o 15 procent. Kvalita ovzduší v Evropě je tedy čím dál lepší, ale vytápění má potenciál přispět k jeho ještě výraznější­mu zlepšení.

Navíc platí, že mezi jednotlivý­mi státy EU panují v těchto zdravotníc­h nákladech velké rozdíly a Česká republika v tomto ohledu patří k těm nejhorším. Zatímco celospoleč­enské náklady v důsledku negativníc­h vlivů vytápění domácností v Česku v roce 2018 dosáhly 1,578 miliardy eur, negativní náklady z dopravy domácností představov­aly „jen“424 milionů eur.

Z hlediska vzájemného poměru těchto nákladů je Česko třetí nejhorší v EU a v absolutní výši jsou náklady české společnost­i v důsledku vytápění domácností šesté nejhorší za Itálií, Francií, Polskem, Německem a Velkou Británií. To jsou přitom mnohem větší státy s daleko vyšším počtem obyvatel.

Nejvyšší zdravotní náklady přitom představuj­e právě vytápění starými kotli na tuhá paliva (uhlí a dřevo), které mají občané vyměnit. lv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia