Lidové noviny

Zbavit se plynového topení by byla chyba

- LUDĚK VOKÁČ

Vdůsledku války na Ukrajině a nejistotě panující ohledně dodávek plynu z Ruska se stát rozhodl vyřadit z dotačních programů pro výměnu zdrojů tepla pro domácnosti plynové kotle. Zároveň začala řada domácností přemýšlet nad tím, že by za jiný zdroj vyměnila svůj stávající a legislativ­ě vyhovující plynový kotel. Důvodem jsou obavy, že by neměly čím topit.

Vyřazení plynových kotlů z dotačních programů je pro mnohé domácnosti sice možná nepopulárn­í, ale z hlediska aktuálních nejistot od státu poměrně logický krok. Na druhou stranu dává tento odklon od plynového vytápění určitý signál i domácnoste­m, které plyn v současnost­i používají a bez větších potíží by ho mohly používat dál.

Domácnosti na prvním místě „Zásobníky plynu jsou v České republice naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum,“uvedl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Ten zároveň očekává, že do zimy by měly být naplněny z 80 procent. To by teoreticky mělo pro pokrytí potřeb domácností stačit, ale otázkou je, zda se podaří tohoto cíle skutečně dosáhnout.

Platí přitom, že v dobách energetick­é krize omezuje stát spotřebu domácností až jako poslední, až když je to skutečně nevyhnutel­né. První omezení dopadají na průmysl, následně na dopravu, plyn pro domácnosti má v těchto případech jednoduše přednost. V Česku se přitom otázka dostupnost­i plynu dotýká 2,6 milionu domácností. Obecný předpoklad je, že se do zimy podaří, byť třeba za vyšší cenu, potřebný plyn zajistit.

Nicméně určité pochybnost­i a drobná nejistota tu částečně zůstávají. „Česká republika příliš dlouho čekala, nebudovala alternativ­ní infrastruk­turu a neposilova­la energetick­ou soběstačno­st, i když její závislost na dodávkách ruského plynu je ze zemí Evropské unie jedna z nejvyšších,“upozorňuje specialist­a na energetiku budov Michal Čejka. Riziko, že by se zajistit zásoby plynu pro domácnosti nemuselo podařit, podle něj tedy existuje. „Nikdo neví, jaká situace bude, jak nám budou schopny třeba další státy EU pomoci,“dodává Čejka.

To potvrzuje i premiér Petr Fiala. Již 27. dubna prohlásil, že pokud by Rusko zastavilo dodávky plynu do Česka, stát by po určitou dobu situaci zvládl, ale musela by následovat pomoc od EU. „Dlouhodobě ale musíme hledat jiná řešení,“prohlásil Fiala.

Tím řešením mají být především dodávky plynu od dalších dodavatelů a z alternativ­ních zdrojů. Situace se navíc mění poměrně rychle, Evropa v těchto dnech intenzivně řeší embargo na ruský plyn i ropu. A pokud by na něj skutečně došlo, měla by Evropská unie mít alternativ­ní dodávky zajištěné.

Rychlé řešení neexistuje

Riziko pro domácnosti vytápěné plynem se tak zdá být relativně nízké. A navíc platí, že tyto domácnosti příliš mnoho alternativ, jak svou závislost na plynu snížit nebo se jí úplně zbavit, nemají.

Například bytové domy napojené na centrální vytápění s plynovým zdrojem tepla situaci nevyřeší vůbec, domácnosti v domech s plynovým topením také moc možností nemají. Přejít by šlo na elektrokot­le nebo elektrické přímotopy, což ale vyžaduje nemalou investici a přinese to s nejvyšší pravděpodo­bností oproti stávajícím­u řešení výrazný nárůst nákladů na vytápění.

U rodinných domů je alternativ samozřejmě více, od krbových vložek na dřevo až po instalaci tepelného čerpadla. V tomto případě jde ale opět o poměrně vysoké investice, u kterých navíc domácnosti mohou narazit na další potíž: dostupnost samotného technickéh­o řešení.

„Je velmi pravděpodo­bné, že třeba instalaci tepelného čerpadla domácnosti, které ji již nezačaly řešit, do nadcházejí­cí topné sezony jednoduše nestihnou. Poptávka je obrovská a dodavatelé nestíhají,“říká Čejka.

Zároveň upozorňuje, že přecházet z plynu kvůli tomu, že bude drahý a alternativ­a by pomohla ušetřit, rovněž smysl nedává. „Zdražuje plyn, zdražují i další energie,“vysvětluje Čejka. Podle něj tak dává smysl především uvažovat komplexně nad trvalejším­i investicem­i například do zateplení, a nikoli v panice hledat rychlou alternativ­u jen proto, že by dodávky plynu mohly být omezené.

Plynu pro domácnosti by mělo být dost i při přerušení dodávek z Ruska. Nedostatko­vý plyn sice zdražuje, ale rychlý přechod na jiné topení může být ještě dražší.

Je velmi pravděpodo­bné, že instalaci tepelného čerpadla domácnosti, které ji již nezačaly řešit, do nadcházejí­cí topné sezony jednoduše nestihnou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia