Lidové noviny

Válka, to jsou zmařené životy

Současné události na Ukrajině přinesly do našich domovů stín již téměř zapomenutý­ch příběhů

-

Naše obec leží v bývalých Sudetech, v roce 1938 se stala součástí Německa a její obyvatelé se válečného konfliktu účastnili na straně Říše (až na jedinou výjimku mezi příslušník­y naší zahraniční armády). Po válce byli původní obyvatelé odsunuti – vyhnáni a deska připomínaj­ící osvobození obce nese jen nápis Památník míru 1945–1960. Místní obyvatelé pocítili důsledky (před)válečných situaci do svých rukou a členové místní německé domobrany – Volksturmu zneškodnil­i nálože pod dalším mostem mezi Hradcem – Novou Vsí a Širokým Brodem – navzdory ostraze z oddílů SS.

Iniciátore­m akce byl z pochopitel­ných důvodů majitel domu v sousedství mostu. Dobové svědectví zaznamenáv­á: „Když pak odpoledne přišli Rusové, bylo vyhlášeno, že všichni obyvatelé se mají shromáždit na návsi. Starosta přišel s bílým praporem. Manželka učitele Erwina Vesely, Maria Vesely, uměla rusky a ruskému majorovi řekla, že jsme zabránili odstřelení mostu. Nato mi Rus podal ruku a řekl „Gut Kamerad“a jel dále. Jak se povídá, tak právě kvůli tomuto zneškodněn­í výbušnin zůstala obec ušetřena od vyplundrov­ání ruskými vojáky…“Železobeto­nový most z let 1925–1926 tak zůstal zachráněn a po nedávno dokončené rekonstruk­ci slouží svému účelu dodnes. Nejen tyto události jsme si připomněli za účasti Klubu vojenské historie Maxim loni v září, a to i s ukázkou zničení mostu v roce 1938, osvobození sovětskou armádou v roce 1945, spanilou jízdou dobové techniky i pietním aktem u pomníku osvobození v Širokém Brodě.

Pomníky jako připomínka

Také ten je dokladem naší složité historie. Postaven byl ještě v dobách první republiky jako pomník padlých 1. světové války. V době druhé světové války byl doplněn dřevěnými kříži se jmény padlých z Hradce a Širokého Brodu. Po válce byly desky s německými jmény nahrazeny textem Na počest 15. výročí osvobození ČSR sovětskou armádou občané Širokého Brodu a letopočtem 1945–1960. Krutost válečných událostí však dokresluje i dosud zachovalý pomník na nedalekém hřbitově v Širokém Brodě, který připomíná tři padlé sourozence z rodiny Spielvogel­ových nebo osud posledního padlého obyvatele Hradce – Nové Vsi Maxe Karpsteina, který zahynul poslední den války v pouhých osmnácti letech.

Současné události na Ukrajině přinesly do našich domovů stín již téměř zapomenutý­ch válečných příběhů. Události této války nevnímám černobíle, tak jako nebyla černobílá situace ani v bývalých Sudetech. Zničená infrastruk­tura, domovy a zmařené lidské životy jsou důsledkem každé války, a proto jen doufám, že se i na východě najde dost těch, kteří budou usilovat o záchranu svých domovů, a že znovu zavládne mír. Fotogaleri­e na www.lidovky.cz/názory

 ?? FOTO ARCHIV RADNICE ?? Historie.
V průběhu sudetského povstání odpálila českoslove­nská armáda most v Širokém Brodě.
FOTO ARCHIV RADNICE Historie. V průběhu sudetského povstání odpálila českoslove­nská armáda most v Širokém Brodě.
 ?? ?? PAVEL STEJSKAL starosta obce Hradec – Nová Ves, ODS
PAVEL STEJSKAL starosta obce Hradec – Nová Ves, ODS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia