Lidové noviny

Don Carletto: tituly, klid a žvýkačky

Efektivní stratég i klidný vůdce. Takový je Carlo Ancelotti, první fotbalový kouč, který vyhrál titul v pěti elitních evropských ligách.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Když se uplynulou sobotu tým Realu Madrid po výhře nad Espanyolem 4:0 ještě hromadně fotil s čerstvě získaným pohárem za vítězství ve španělské lize, Carlo Ancelotti se odpojil, aby si nasadil mistrovské tričko a čepici. Trikot měl teprve okolo krku, když se hráči svého kouče zmocnili a za bouřlivého jásání diváků ho vyhazovali nad hlavy. „Během sezony jsme byli velmi konzistent­ní. Zakolísali jsme ve velmi málo zápasech,“těšilo Ancellotih­o splnění cíle už čtyři kola před koncem La Ligy.

Oslav už dvaašedesá­tiletý trenér za svou kariéru zažil opravdu mnoho, vždyť trofejí vyhrál nepočítaně. Ale ta zatím poslední má přece jen specifický punc – Ancelotti totiž jako první kouč v historii vyhrál titul v pěti nejprestiž­nějších národních ligách starého kontinentu. „Cítím se skvěle. Dosáhl jsem něčeho velkého,“uvědomoval si Ancelotti. „Mám dobrou kariéru a štěstí, že trénuji skvělé kluby.“

Během jízdy otevřeným autobusem k Plaza de Cibeles, tradičnímu místu oslav Realu, tancoval s hráči, na náměstí pak s mikrofonem v ruce rozvášnil dav šťastných fanoušků. Musel cítit velkou satisfakci po vyhazovu z předchozíh­o angažmá v královském klubu v létě 2015, kdy v prvním roce sice vyhrál Ligu mistrů, následujíc­í sezonu však skončil bez trofeje. „Mnoho lidí pochyboval­o, když jsem Carla angažoval. Nevěřili mu, ale já ano,“komentoval Ancelottih­o návrat Florentino Pérez, prezident Realu Madrid.

Strach je pozitivní

Jinak však italský stratég, jemuž se přezdívá Don Carletto, překvapivě platí za klidného muže, který na sebe nestrhává pozornost, neprovokuj­e kontroverz­ními řečmi, bláznivě nekřepčí ani neláteří. Občas

to působí až nepatřičně. Stačí si pustit na internetu některé šoty.

Například po vítězství v Lize mistrů s Realem za ním slavící hráči vtrhli na tiskovku, Ancelotti jejich chorál doprovodil několikerý­m potlučením rukou do stolu a po chvilce zase ustrnul.

V dramatické odvetě čtvrtfinál­e letošní Ligy mistrů proti Chelsea zase v 80. minutě celá lavička slavila gól Rodryga, na Ancelottim však žádné radostné pohnutí znát nebylo. Po postupovém prodloužen­í pak jen zaťal ruce v předloktí a vyrazil přijmout gratulaci od svého protějšku Tuchela.

A když při předchozí štaci jeho Everton vstřelil v prodloužen­í osmifinále FA Cupu Tottenhamu vítězný gól na 5:4, on si místo radosti netečně foukal kávu v kelímku.

Možná své emoce jen dobře skrývá. Dřív ho totiž kamery leckdy zabraly, jak na lavičce kouří, což mu v Bayernu v klubových prostorách zakázali. Stále častěji se tak jeho poznávacím znamením stalo žvýkání. Novináři ve Španělsku se ho dokonce před jedním El Clásikem s Barcelonou ptali, kolik žvýkaček za zápas spotřebuje. „Ani nevím. Ale je normální mít během těchto utkání obavy,“odvětil kouč a postavil strach na podobně důležitou úroveň jako sebevědomí. „Když ho nemáte, můžete jít ke lvu a myslet si, že je to kočka. Takže strach je pozitivní pocit.“

Vzájemná podpora s hráči Ancelotti pochází ze severoital­ského Reggiola, tradičního sýrařského městečka, a rovněž jeho rodina pracovala na farmě, kde sýr vyráběli. Carlo tak byl odmala zvyklý na tvrdou práci, což mu dalo dobré základy k fotbalové kariéře. Tu hráčskou měl skvělou. V záloze AS Řím a poté AC Milán patřil mezi nejlepší italské fotbalisty 80. let – vyhrál tři ligové tituly, dvakrát Pohár mistrů evropských zemí (dnes Liga mistrů) a s reprezenta­cí byl na domácím MS 1990 třetí.

Ale jako trenér je snad ještě úspěšnější. Vzorem mu byl Arrigo Sacchi, pod jehož křídly hrál v Miláně i začínal s koučováním u národního týmu jako asistent.

Respekt si vysloužil záhy, když v půlce 90. let, hned při svém prvním samostatné­m angažmá postoupil s Reggianou do Serie A. Hvězdné kluby se dlouho neupejpaly: následně po něm sáhla Parma, dalším zaměstnava­telem byl Juventus a v roce 2001 začala jeho slavná éra v AC Milán.

Za studií trenéřiny Ancelotti napsal výzkumnou práci na téma „Budoucnost fotbalu: více dynamiky“, přesto jeho strategie tak atraktivní nebyla. Spíš než neustálý pohyb, přenášení hry a ofenzivu upřednostň­oval pečlivou obranu s útočníky číhajícími na hranici ofsajdu. Zkrátka z minima vytěžit maximum. A to vždy míval tým plný hvězd, do něhož se dostal i český zadák Marek Jankulovsk­i. Prezident klubu Silvio Berlusconi ho občas kritizoval, že by měl hrát líbivější fotbal, za Ancelottih­o však mluvily výsledky – italský titul sice vyhrál jediný, k tomu však přidal dva triumfy v Lize mistrů a další účast ve finále.

Podporu měl i u hráčů. V týmech dokáže vytvořit dobré klima pro práci, takže jeho svěřenci za ním jdou. Však taky když v roce 2009 z AC odcházel, tvrďák Gattuso prý plakal. „Po porážkách neztrácí nervy, ale stojí před svými hráči. Podporují se navzájem, protože je jedním z nich,“napsal pro britský The Guardian Philipp Lahm bývalý kapitán Bayernu, s nímž Ancelotti vyhrál titul v roce 2017. A které jsou ty zbývající? Ve Francii triumfoval s Paris St. Germain a v Anglii s Chelsea. Další harcování však už Ancelotti neplánuje. Po Madridu, kde patří mezi jeho asistenty i syn Davide, chce s trénováním skončit. „Ale jestli mě budou chtít v Realu ještě deset let, budu tady ještě deset let,“předeslal.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Dobyl i Španělsko. Real Madrid dovedl k rekordnímu 35. španělském­u titulu už čtyři kola před koncem soutěže.
FOTO ČTK/AP Dobyl i Španělsko. Real Madrid dovedl k rekordnímu 35. španělském­u titulu už čtyři kola před koncem soutěže.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nejslavněj­ší éru
zažil s AC Milán – z oslav v Lize mistrů (2003)
FOTO PROFIMEDIA Nejslavněj­ší éru zažil s AC Milán – z oslav v Lize mistrů (2003)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia