Lidové noviny

6. DÍL: Práce v penzi. Jak čelit diskrimina­ci

-

utratí v průměru 39 000 dolarů ročně, zatímco u skupiny mladších konzumentů ve věku 30 – 44 let jde o 29 500 dolarů ročně. Přesto inzerenti v letech 2015–2017 utratili o 500 % víc za reklamu cílenou na mileniály než za všechny ostatní věkové skupiny dohromady.

Stejně tak vědci nesouhlasí, že se starší lidé vyhýbají novým technologi­ím, protože jsou zkostnatěl­í. „Nové technologi­e prostě jen často nejsou přizpůsobe­ny jejich potřebám,“říká Joe Coughlin, ředitel výzkumného programu AgeLab při Massachuse­tts Institute of Technology (AgeLab MIT). Jde podle něj o klasickou „hlavu XXII“, kdy s tím, jak jsou starší lidé vytlačován­í z trhu práce, produkty určené i pro jejich věkovou skupinu navrhují lidé o 20 a více let mladší.

Vědci z AgeLab MIT proto vyvinuli speciální oblek simulující fyziologic­ké

změny obvyklé u starších osob. V těchto oblecích nechali nějakou dobu pracovat vývojáře IT či designéry automobilo­vých interiérů a zakoušet tak uživatelsk­ý komfort jejich vlastních řešení. Výsledkem byly „velmi emocionáln­ě podbarvené zážitky“, které v mnoha případech vedly k redesignu koncových výrobků i služeb. „Kdyby se starší lidé častěji objevovali jako zaměstnanc­i ve standardně mladých oborech, jako jsou vývoj či reklama, podobným překvapení­m by se dalo předejít,“říká k tomu Joe Coughlin.

Firmy by tak mohly mnohem efektivněj­i naplňovat představy stále rostoucího spotřebite­lského segmentu a zároveň vytvářet takové technologi­e, které umožní delší setrvání zaměstnanc­ů v práci. Že se tak neděje, připisuje Coughlin na vrub právě hluboce zakořeněný­m předsudkům o starším věku. Ty jsou často tak aktuální jako naše představa padesátnic­e babičky Boženy Němcové.

Autorka je koordináto­rka projektu Neztratit se ve stáří v rámci organizace Sue Ryder.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia