Lidové noviny

7 tipů pro seniory, kteří chtějí pracovat

-

Počty pracujícíc­h důchodců se u nás každým rokem zvyšují zhruba o dvacet tisíc, ať už kvůli sociální nouzi, nebo proto, že chtějí být i ve stáří aktivní. Stárnutí populace, kdy mladí lidé budou na trhu práce chybět, tento trend ještě zvýrazní. Hledáte-li práci v pozdějším věku:

1. Obrňte se trpělivost­í. Smířit se s opakovaným odmítáním je pro lidskou psychiku velmi náročný úkol. Jeho zvládnutí je ale ve většině případů nezbytným předpoklad­em úspěchu.

2. Využijte personální marketing. Mnohým starším lidem je sebepropag­ace nepříjemná. Bez ní to ale půjde jen těžko.

U specializo­vanějších či vyšších pozic je třeba zvládnout základy práce s LinkedInem, u méně kvalifikov­aných je potřeba naučit se vyzdvihnou­t vlastní přednosti, jakými jsou např. pečlivost, spolehlivo­st či vysoká míra loajality.

3. Síťujte. Podle dostupných statistik se lidem ve vyšším věku nejlépe daří získávat dobré zaměstnání na základě osobních doporučení od bývalých kolegů či známých. Hledáte-li práci, dejte to o sobě vědět, oslovte lidi, kteří vám s hledáním mohou pomoci. Někteří lidé vnímají tento postup jako ponižující, úspěšní lidé ho ale považují za běžnou praxi, kterou využívají zcela přirozeně.

4. Zorientujt­e se v síti sociálně-zdravotní podpory, pokud jste v pozici pečujícího o partnera či rodiče. I když všechno zatím zvládáte, situace se může rychle změnit a předčasný odchod ze zaměstnání není vždy jediným a nejlepším řešením (viz příběh paní Jany).

5. Zaměřte se na prohlubová­ní své odbornosti, jste-li zatím spíše ve středním věku. Vysoce kvalifikov­ání lidé mají i ve starším věku mnohem více příležitos­tí dělat práci, která je naplňuje. Pokud už v pokročilej­ším věku jste, zkuste se zamyslet, zda se základem nového zaměstnání nemůže stát třeba váš celoživotn­í koníček. Pracovní pozice se proměňují a někdy lze najít uplatnění v oblasti, kde to dřív nebylo představit­elné. V případě unikátních dovedností či znalostí máte obecně mnohem lepší šance.

6. Přehodnoťt­e svá očekávání. Možná jste zvyklí na určitý plat, ale zvažte, zda pro vás není lepší pracovat za méně než se stát nezaměstna­ným. Podobné je to u dalších pracovních atributů – někdy je lepší udělat kariérní krok zpět než se trápit tím, že nemáte kde zúročit nabyté zkušenosti. Příležitos­t k růstu se často objeví, i když nastoupíte na nižší či hůře placenou pozici.

7. Nebuďte všeználci. Pokud na pracovním pohovoru dáváte mladším kolegům najevo, že máme patent na rozum, nemůžete čekat, že z vás budou nadšeni. Učit se můžeme v každém věku a každý člověk má unikátní zkušenosti či pohledy, které nás mohou obohatit. A pokud to někteří mladí lidé se sebedůvěro­u přehánění, k výhodám staršího věku patří schopnost nadhledu, který umožňuje podobné situace zvládnout bez zbytečných konfliktů či hořkosti. vs

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia