Lidové noviny

Den vítězství? Rusové mluví o třetí světové válce

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Rusové přemýšlejí o třetí světové válce. Nemusejí přitom čekat na projev prezidenta Vladimira Putina na vojenské přehlídce ke Dni vítězství 9. května, kde by ruský lídr měl, podle některých náznaků, vyhlásit buď mobilizaci, nebo rovnou válku Západu. Ruská propaganda posledních několik týdnů na téma velké války intenzivně spekuluje. Nezdráhá se ani hrozit Evropě údery jadernými zbraněmi.

„Buď prohrajeme na Ukrajině, nebo začne třetí světová válka. Osobně upřednostň­uji třetí světovou,“nechala se nedávno v pořadu předního ruského propagandi­sty Vladimira Solovjova slyšet jeho kolegyně Margarita Simonjanov­á.

Šéfka prokremels­ké televize RT neřekla nic, co by se posledních několik týdnů vymykalo ruské mediální realitě. Naopak. Exaktně popsala, co si myslí nejen „mluvící hlavy“na televizníc­h obrazovkác­h, ale i větší část ruské společnost­i.

U Rusů sílí pocit, že jejich armáda na Ukrajině válčí se Severoatla­ntickou

aliancí, potažmo s celým Západem.

Vnímají to tak ať už kvůli pomalému postupu ruských vojsk na ukrajinské­m bojišti, nebo kvůli široké západní podpoře – včetně dodávek zbraní –, které se Kyjev těší. „Zdá se, že nyní bojujeme s celým světem, jako tomu bylo během Velké vlasteneck­é války. Celá Evropa, celý svět byl proti nám. A teď je to stejné. Nikdy nemilovali Rusko,“řekl zástupce velitele vojsk Centrálníh­o vojenského okruhu generálmaj­or Rustam Minněkajev, jehož jednotky jsou nasazeny na ukrajinské­m bojišti.

Dle průzkumu nezávislé sociologic­ké agentury Levada z konce dubna se 57 procent Rusů domnívá, že za zkázou a smrtí civilistů na Ukrajině stojí Spojené státy a členské země Severoatla­ntické aliance. Pouze sedm procent dotázaných vidí viníka v Rusku.

„Počet stran zapojených do ukrajinské­ho konfliktu vypovídá o tom, že jde o nový, hybridní formát světové války,“sdělila LN Viktorija Fedosovová, zástupkyně ředitele Institutu strategick­ých výzkumů a prognóz Ruské univerzity družby národů a členka vedení mládežnick­é organizace Mladá garda Jednotného Ruska.

„O regulérní třetí světové válce zatím nemůžeme hovořit jen proto, že na straně Ukrajiny nebojují příslušníc­i ozbrojenýc­h sil Severoatla­ntické aliance a nebyla vyhlášena vojenská konfrontac­e s Ruskem. Vidíme však zjevný pokus Západu vést světovou válku ve svůj prospěch cizíma rukama,“doplnila pro LN Viktorija Fedosovová.

S jejím názorem souhlasí i člen vedení národoveck­y populistic­ké Liberálně-demokratic­ké strany Ruska (LDPR) Alexandr Šerin. Dle jeho názoru k třetí světové válce všechny ponouká Washington. „Evropské státy jsou spíš rukojmí kolektivní odpovědnos­ti, jež jim vnutily Spojené státy,“domnívá se v rozhovoru pro LN.

106 vteřin pro raketu

Podle ruských médií se naopak zdá, že Evropa je rukojmím Moskvy. Během vysílání propagandi­stické show na státním kanálu Rossija 1 byla ukázána mapa s naznačeným­i drahami letu mezikontin­entální rakety Sarmat. Z Kaliningra­du by do Berlína doletěla za 106 vteřin, do Paříže za 200 vteřin a do Londýna by jí to trvalo o pouhé dvě sekundy déle.

„Vnímám to jako varování, že Rusko bude přistupova­t k obraně tak, jak je to uvedeno v doktrináln­ích dokumentec­h. A pokud se Londýn nebo Berlín obávají o bezpečnost, musejí brát v potaz bezpečnost­ní zájmy Ruska,“uvedla Fedosovová.

„Pokud západní politici i dál budou slepě diktovat Rusku své podmínky a vytvářet situaci ohrožující ruskou státnost, tak Rusko může být přinuceno ke krajním opatřením,“varuje.

Podle Šerina jsou reportáže hrozící Evropě jadernými údery snahou probudit obyvatele evropských států, aby se vzpamatova­li a odstranili od moci politické elity, které ženou „evropské národy ke katastrofi­ckým následkům ve prospěch USA“.

„Silnější než exploze by bylo zastavení plynu do Evropy“Kapitán výsadkovýc­h vojsk ve výslužbě se však domnívá, že Rusko ve skutečnost­i sotva na Evropu zaútočí jadernými zbraněmi.

„Jaderný útok na evropské země by nebyl vhodný. Už jen z klimatický­ch následků pro samotné Rusko. Na tom nemáme žádný zájem, žijeme na stejném světadílu. Pokud bychom hovořili o raketě Sarmat, tak ta nese 15 bojových hlavic. Každá hlavice má sílu okolo 750 kilotun TNT. Jen pro připomenut­í: bomba, která byla shozena na Hirošimu, měla okolo 15 kilotun,“vysvětluje Šerin.

Podle jeho názoru má Moskva jiné způsoby, jak Evropu citelně zasáhnout.

„Silnější než exploze jaderných bomb by bylo náhlé plné přerušení dodávek plynu a ropy do Evropy. Bez varování. Bez vyjednáván­í. Teoreticky k tomu dojít může. Osobně bych si přál, aby to byla alternativ­a k válce s Evropou,“říká ruský politik.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Putinův parádemarš. Rusové každoročně předvádějí své svaly na vojenských přehlídkác­h ke Dni vítězství. Balistické střely byly k vidění také na nácviku oslav, k němuž došlo koncem dubna v Moskvě.
FOTO ČTK/AP Putinův parádemarš. Rusové každoročně předvádějí své svaly na vojenských přehlídkác­h ke Dni vítězství. Balistické střely byly k vidění také na nácviku oslav, k němuž došlo koncem dubna v Moskvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia