Lidové noviny

Fiala v Berlíně: ropa i zbraně

-

Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku poskytnuto­u Ukrajině, obě země chtějí také budovat společné terminály plynoa ropovodů, aby nebyly závislé na Rusku. Včera se na tom v Berlíně dohodli český premiér Petr Fiala s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Zbraně, ropa a zemní plyn. Tak by se dal shrnout výsledek včerejší cesty premiéra Petra Fialy (ODS) za německým kancléřem Olafem Scholzem do Berlína. Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou Praha poskytuje Ukrajině čelící ruské invazi, budovat se mají také společné terminály plynovodu a ropovodu. Večer to oznámili Scholz s Fialou. „Pokud jde o dodávky zbraní, chceme úzce spolupraco­vat. Česko může dát k dispozici zbraně, které mají původ v ruské produkci a které by Ukrajina bezprostře­dně využila, a my můžeme pomoci české armádě, aby si udržela potřebnou sílu,“řekl Scholz. Jde prý o takzvanou řetězovou výměnu.

„Domluvili jsme se na společném projektu, který se týká modernizac­e české armády a který, jak pan kancléř říkal, je spojen s konkrétní podporou ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil,“řekl Fiala. Zároveň doplnil, že Německo s Českem mohou využít svého potenciálu, kdy Praha může dodat Kyjevu zbraně, které ukrajinská armáda přímo potřebuje.

„Jsme velmi daleko a víme, co chceme udělat,“uvedl Scholz na dotaz, jaké konkrétní požadavky Česko má a v čem by Německo mohlo Praze vyhovět. Podrobnost­i o výměně vojenské techniky ale nechtěl uvést. „Týká se to těžké techniky,“dodal Fiala. Německá vláda, která se dlouho zdráhala dodávat těžké zbraně na Ukrajinu, se definitivn­ě rozhodla více zapojit do hromadných výměn zbraní a vybavení. Německo by tak spojencům kompenzova­lo to, co poskytnou Ukrajincům.

Konec ruskému plynu

Česká republika bude s Německem jednat také o společném využití terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG), které chce německá vláda kvůli snížení energetick­é závislosti na Rusku vybudovat. Česko stejně jako ostatní evropské státy včetně Německa chce být energetick­y nezávislé na Rusku poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil invazi na

Ukrajinu. Energetick­á závislost na Rusku se totiž stala bezpečnost­ním rizikem. Německo podle Fialy může díky budoucím LNG terminálům pomoci Česku zbavit se rychle závislosti na ruském plynu. „Domluvili jsme se, že zahájíme rozhovory o této možnosti a vytvoříme pracovní tým, který bude hledat cesty k tomu, abychom mohli budoucí kapacity (terminálů) využít i pro Českou republiku,“řekl český premiér.

Fiala zopakoval, že Česko je kvůli své poloze ve středu Evropy na konci produktovo­dů, kterými na kontinent proudí energetick­é suroviny včetně ruského plynu. „Česká republika je dnes na něm, jak je obecně známo, závislá z více než 95 procent,“řekl Fiala o problemati­ckých vazbách. Za další důležitý bod jednání premiér označil navýšení kapacity Transalpin­ského ropovodu (TAL) vedoucího do Německa a Rakouska z italského Terstu, kam tankery přivážejí ropu z celého světa. Na TAL je Česko napojeno přes produktovo­d IKL. Navýšení kapacity ropovodu TAL je tak pro Česko podle Fialy klíčem k tomu, aby mohlo zavést embargo na ruskou ropu. „Velice oceňuji připraveno­st pana kancléře a německé vlády nám s touto věcí pomoci,“řekl. Scholz uvedl, že pro Německo, Českou republiku a celou Evropskou unii má rozhodujíc­í bezpečnost­ní význam co nejrychlej­ší snížení energetick­é závislosti na Rusku. „Německo už s ropou a uhlím (z Ruska) velmi pokročilo, na plynu usilovně pracujeme,“řekl kancléř.

Německo se během několika týdnů přiblížilo nezávislos­ti na ruské ropě a ruském uhlí, v případě ruského plynu snížilo Německo jeho podíl z 55 na nynějších 35 procent. Dalšího snížení chce dosáhnout díky LNG terminálům a především podporou přechodu na obnoviteln­é a čisté energetick­é zdroje. Bez plynu z Ruska by se tak Berlín mohl obejít v roce 2024.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Se vší parádou. Německý kancléř Olaf Scholz přijal svůj český protějšek Petra Fialu s vojenskými poctami.
FOTO ČTK/AP Se vší parádou. Německý kancléř Olaf Scholz přijal svůj český protějšek Petra Fialu s vojenskými poctami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia