Lidové noviny

Středula chce na Hrad, lidé sbírají podpisy

-

Odborový předák Josef Středula oznámil, že se bude ucházet o podporu lidí, aby mohl kandidovat na prezidenta. Sběr podpisů pro jeho kandidatur­u už začal. Středula to uvedl na svém Twitteru, kde zároveň napsal, že ho podpořila i jeho rodina včetně jeho syna (na společném snímku).

Minulý týden Středulu odboráři na svém sjezdu potřetí na čtyři roky zvolili do čela Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů (ČMKOS). Předák poté řekl, že podmínkou pro jeho zapojení do prezidents­ké volby bylo obhájení postu šéfa této centrály. Prezident Miloš Zeman odboráře požádal, aby Středulu ke kandidatuř­e přemluvili.

„Lidé začali spontánně sbírat podpisy na podporu mé kandidatur­y. Velmi si toho vážím. Budu se ucházet o podporu občanů ČR, abych mohl kandidovat na prezidenta jako občanský kandidát,“uvedl včera Středula. Ke kandidatuř­e potřebuje získat podpis aspoň 50 tisíc lidí. Odborářům na sjezdu řekl, že o hlasy členů odborů extrémně stojí.

ČMKOS zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Středula centrálu řídí osm let. Předák na sjezdu získal 153 ze 173 hlasů, tedy 88 procent. Zmínil, že odbory mají víc členů než politické strany v Česku. Kolegům řekl, že o prezidents­ké volbě vážně uvažuje, potřebuje ale ještě pár týdnů na rozmyšleno­u a musí se poradit s rodinou.

Středula minulý týden na sjezdu řekl, že o jeho kandidatuř­e rozhodnou i členové odborů svými podpisy. Na sjezdu zmínil nejen nutnou podporu rodiny, ale také zajištění dostatku peněz pro prezidents­kou kampaň. Uvedl, že se na odboráře o podporu neobrací a že o penězích s případnými podporovat­eli vyjednávat ještě nezačal. Podle informací ČTK už začal pracovat na sestavení svého týmu.

Hlavu státu budou Češi a Češky vybírat začátkem příštího roku. Jako největší favorité se zmiňují šéf opozičního hnutí ANO a miliardář Andrej Babiš a někdejší vysoký představit­el české armády a NATO Petr Pavel, kandidatur­u ale ještě oficiálně neoznámili.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia