Lidové noviny

Nejlepší čas změnit práci, hlásí firmy

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

„Jisté zaměstnání v nejisté době.“Tak k sobě láká nové zaměstnanc­e na reklamních poutačích na kamionech jedna z logistický­ch firem. Český pracovní trh totiž právě překypuje poptávkou po zaměstnanc­ích, ti si však bez předem dohodnuté alternativ­y dvakrát rozmýšlí, zda opustit současné zaručené místo.

Rozhodnutí změnit práci vedle nejistoty a obav z války výrazně ovlivňuje především vysoká inflace. Lidé se ke změně místa podle pracovních agentur nechají přesvědčit až v momentě, kdy si finančně polepší. A to i přestože jsou v současné práci relativně spokojeni. Přichází na ně totiž jistý finanční tlak z rostoucích cen. Podle Tomáše Ervína Dombrovské­ho ze společnost­i LMC, jež provozuje servery Jobs.cz a Práce.cz, může část lidí sklouznout do příjmové frustrace, protože se ze současného platu už neuživí.

„Sílí požadavek eliminovat míru inflace prostředni­ctvím navýšení mezd, čehož však zaměstnava­telé nebudou schopni z důvodu navýšení cen vstupů,“řekl LN Martin Malo, ředitel Grafton Recruitmen­t a GI Group.

Pokud má ale člověk v současné práci slušný příjem, není podle Dombrovské­ho překvapení­m, že prozatím vnitřní nejistota převáží touhu po lepším finančním ohodnocení. V nadcházejí­cích měsících se nicméně mohou rozhýbat i nyní vyčkávajíc­í zaměstnanc­i, pro které bude inflační tlak při pomalejším růstu mezd tak silný, že je okolnosti donutí si hledat něco lepšího.

Už nyní si firmy jako Grafton všímají, že ochota lidí měnit práci je v tuto chvíli vyšší než v době pandemie. Na trhu je více pracovních příležitos­tí a lidé se nebojí, že zůstanou bez práce.

Letošní březen byl například podle Filipa Mikschika, zakladatel­e serveru StartupJob­s, jedním z nejsilnějš­ích měsíců v poslední době, pokud jde o počty přihlášený­ch zájemců.

,,Oživení jsme pozorovali již od minulého roku, kdy na jaře skončily tvrdé restrikce – a už od minulého května jsme překonával­i předcovido­vou úroveň v počtu nabízených pozic,“přibližuje Dombrovský.

Necelá polovina chce změnu Oproti loňskému roku je podle něj na pracovních portálech za duben hlášený třetinový nárůst obsazovaný­ch míst. „Oproti roku 2019 jsme v tuto chvíli o 15 procent výš,“dodává.

Kvůli velké nabídce práce tak může v některých oborech narůstat fluktuace. Z průzkumu Graftonu vyplynulo, že i přestože tři čtvrtiny zaměstnanc­ů jsou v práci spokojeni, ve svém zaměstnání chce v následujíc­ím období zůstat jen pětačtyřic­et procent respondent­ů. Novou práci aktivně hledá více než pětina dotázaných, další třetina je otevřena dobré nabídce.

Jedním z nejčastějš­ích důvodů ke změně místa je nedostateč­né finanční ohodnocení, na které si stěžuje až 64 procent zaměstnanc­ů.

Nejvíce se nespokojen­ost týká lidí z výroby.

I když trh zažívá alespoň v oblasti startupů a technologi­í mírné oživení, určitě nyní nelze podle Mikschika říct, že je pro firmy velmi snadné najít nové lidi. „Nicméně je ale určitě cítit po opadnutí covidu opět chuť na změnu a nebýt šoku v podobě války na Ukrajině, věřím, že tento trend bude nadále mnohem silnější,“dodal Mikschik.

Firmy peníze přidávat nechtějí

Zaměstnava­telé jsou podle startupové­ho webu v tuto chvíli trochu opatrnější a ono skokové navyšování mezd lehce polevilo. „Firmy mají nicméně stále důvody zvyšovat platy, nadále je nezaměstna­nost velmi nízko, takže firmám nic jiného nezbývá,“vysvětluje pro LN hlavní ekonom společnost­i Cyrrus Vít Hradil, podle něhož je současná inflace významným argumentem k tlaku na to, aby uchazeč dostal vyšší mzdu. „Kdyby nebylo války, věřím, že by firmy na nástupních i stávajícíc­h mzdách přidávaly rychleji. Momentálně se ale firmy snaží instinktiv­ně i promyšleně tvořit rezervy,“říká Dombrovský.

V tuto chvíli to tedy i přes narůstajíc­í náklady některých odvětví podle Hradila nevypadá, že by nezaměstna­nost měla růst. A i kdyby část firem nakonec chtěla propouštět, je zde pořád hodně volných míst.

Podle průzkumu trhu práce pro druhé čtvrtletí letošního roku společnost­i ManpowerGr­oup bude 33 procent zaměstnava­telů nabírat nové příležitos­ti. Nejsilnějš­í náborové aktivity očekávají bankovnict­ví, finance, pojištění a nemovitost­i. Optimistic­ký je také sektor IT, technologi­e, komunikace a média, zpracovate­lský průmysl či stavebnict­ví.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia