Lidové noviny

Žalobce chce vyšší trest pro Ratha i Kottovy

-

Státní zástupce Jiří Pražák trvá na přísnějším potrestání bývalého středočesk­ého hejtmana Davida Ratha v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Osmiletý trest, který Rathovi uložil prvoinstan­ční soud, považuje za nedostateč­ný. Žalobce odkázal na svůj návrh u hlavního líčení, ve kterém žádal prodloužen­í pravomocné­ho sedmiletéh­o trestu z první části kauzy alespoň o 2,5 roku. Podle Rathových advokátů není třeba bývalého politika posílat znovu do vězení. Soudy již dospěly k závěru, že se napravil. Rozsudek vynese Vrchní soud v Praze 21. června.

Prvoinstan­ční Krajský soud v Praze na konci ledna 2020 uznal bývalého politika vinným z přijímání úplatků a manipulace se zakázkami. Trest z první větve případu mu prodloužil o rok a peněžitý trest navýšil na 18 milionů korun. V kauze odsoudil také největší českou stavební společnost Metrostav, které uložil zákaz účasti ve veřejných zakázkách na tři roky a peněžitý trest deset milionů korun. Pražák nyní žádá, aby kromě Metrostavu uložil odvolací senát stejný trest zákazu účastnit se veřejných zakázek i jeho dceřiné společnost­i Metrostav Infrastruc­ture. Podle něj totiž veškeré zisky firmy zůstávají v koncernu Metrostav. „Převod části majetku na Metrostav Infrastruc­ture byl veden pouze snahou vyhnout se trestu,“uvedl žalobce.

Všimné přes 60 milionů korun Ústřední trojicí právě projednáva­né kauzy je stejně jako v první části případu někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Manželům uložil soud také osmileté tresty, což je o dva roky víc, než dostali v první části kauzy. I jim krajský soud navýšil peněžité tresty, podle nepravomoc­ného rozhodnutí mají zaplatit po 20 milionech korun. Podle Pražáka by měl celý majetek Kottových i Ratha propadnout. Také manželé by podle něj měli strávit ve vězení delší čas.

„Uložení dalšího trestu by již nemělo smysl,“prohlásil Rathův advokát Roman Jelínek. Soudy podle něj při podmíněném propuštění bývalého hejtmana uvedly, že další pobyt ve vězení již nemůže přinést další nápravu.

Stejně argumentov­al i advokát manželů Kottových Tomáš Sokol. Jeho klienti podle něj mají „úřední potvrzení na to, že se již napravili“. Právníci navrhují zrušit prvoinstan­ční rozsudek a obžalované osvobodit, případně vrátit kauzu k novému projednání. K odsuzující­mu verdiktu podle nich nebyly dostatečné důkazy.

Rath a Kottovi si podle lednového verdiktu krajského soudu na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulov­ání tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočesk­ou záchrannou službu, rekonstruk­ci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboles­lavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle vyšetřovat­elů přes 60 milionů korun. Obdrželi 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia