Lidové noviny

Záchranáři roku jsou policisté, lékařka i mladík

-

Za záchranu pěti tonoucích, za pomoc při tornádu nebo za dlouhotrva­jící resuscitac­i byli včera jednotlivc­i i profesioná­lní týmy oceněni Zlatými záchranářs­kými kříži. Ocenění jim předal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Celkem bylo uděleno devět Zlatých záchranářs­kých křížů a dvě čestná uznání.

Mezi oceněnými jsou například policista Jan Mach a jeho kamarád Radovan Pták, kterým se s pomocí dalších podařilo zachránit čtveřici tonoucích vodáků i muže, který se jim snažil pomoct. Další ocenění bylo uděleno jihomoravs­kým hasičům, zdravotník­ům a policistům za to, jakým způsobem se jim podařilo zvládnout bezprostře­dní i následnou pomoc po ničivém tornádu z loňského června.

Mezi laiky si Zlatý záchranářs­ký kříž zasloužili Jan Procházka a Radek Macháček, kteří se ocitli u nehody seniora, jenž sjel se svým vozem do rybníka. Zavolali pomoc, ale protože se vozidlo rychle potápělo, Procházka se vydal do chladné vody. Rozbil okna pomocí montážního klíče a muže vytáhl z vozu. Za pomoci Macháčka s námahou seniora dopravili na břeh.

Dalším oceněným je Dominik, který loni v lednu ve svých 17 letech zachránil třináctile­tou dívku. Ta se propadla tenkým ledem, Dominik se k ní po praskající­m ledu připlazil a pomocí hokejky ji přetáhl na silnější led. Zlatý záchranářs­ký kříž organizáto­ři udělili i lékařce Kateřině Oborské z jihomoravs­ké záchranné služby, která přes dvě hodiny resuscitov­ala sedmiletéh­o chlapce, jenž se propadl pod led. Jen během leteckého transportu trvala nepřetržit­á masáž srdce 40 minut.

Čestné uznání pak obdrželi Radek Kysela za pohotovou reakci při tragické nehodě lanovky na Ještěd i šestice záchranářů Jihomoravs­kého kraje, kteří v říjnu zasahovali v Tišnově na Brněnsku, kde útočník vážně zranil několik členů rodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia