Lidové noviny

Vzácné slatiny mění majitele

Česká zemědělská univerzita koupila od soukromého vlastníka přírodní rezervaci V Bahnách u Třtice. Roste tu kohátka, prstnatec i masožravá rosnatka.

- HYNEK PAŠTĚKA

Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity (ČZU) zakoupila zhruba za půl milionu korun unikátní území, na kterém se vyskytuje přes 200 druhů rostlin včetně těch velmi vzácných a také zvláště chránění živočichov­é. Původní majitel cenného slatiniště Ivan Kasalický oslovil fakultu s nabídkou prodeje zhruba před dvěma lety, protože mu již na správnou péči nezbývaly síly ani prostředky.

Pozemky rezervace V Bahnách vlastnila Kasalickéh­o rodina od roku 1925. Když si se svými dvěma sestrami dělili majetek získaný v restituci, on sám si nechal právě zemědělsky nevyužitel­né slatiniště prohlášené za rezervaci v roce 1952.

Jako profesioná­lnímu ochránci přírody mu to přišlo přirozené a podle svých slov se tehdy stal zřejmě prvním soukromým majitelem přírodní rezervace v České republice.

Slatiniště zmizela

„Slatiniště jako typ rašelinišť se vyskytují často v nížinách, v nivách potoků, často jsou to místa zemědělsky využitelná. Naprostá většina slatinišť tedy zmizela,“vysvětluje děkan Fakulty životního prostředí ČZU Vladimír Bejček. „Jde o evropsky chráněný typ prostředí, a proto se jedná o tak cennou lokalitu. Navíc nemám v patrnosti, že by někdo předal univerzitě, ať už u nás nebo v zahraničí, takto cenné území ke správě. Jde o výjimečnou věc.“Lokalita podle něj bude sloužit především k výchově studentů a vědecké činnosti.

Jen co vykvetla, ukousl ji srnec

Zcela unikátní rostlinou, která se v rezervaci vyskytuje jen v několika málo kusech, je kohátka kalíškatá. V České republice jsou známá jen tři místa, kde je možné ji objevit. Jinak je hojná až v Alpách a jižnějších částech Evropy. „Že se ocitla tady, to asi nedokáže nikdo vysvětlit. Pokusili jsme se o její záchranu a rozšíření, ale většinou nekvete, a když už jednou vykvetla, nějaký srnec květ ukousl. Další pokusy nyní čekají právě na univerzitu,“líčí Kasalický, díky jemuž bylo chráněné území z enviroment­álního hlediska správně udržováno a je ve velmi dobré kondici. I proto zůstalo druhové spektrum rostlin na tomto poměrně malém území rozmanité.

Mezi další ohrožené druhy rostlin, které se zde vyskytují, patří například ostřice šupinoplod­á, prstnatec májový nebo masožravá rosnatka okrouhloli­stá. Ze zvláště chráněných živočichů je zde možné najít především obojživeln­íky a plazy jako čolka obecného, čolka horského, skokana štíhlého, ropuchu obecnou či ještěrku živorodou. Podle odborníků je zde také téměř ideální prostředí pro výskyt zmijí.

Další druhy čekají

„Potenciál celé rezervace je obrovský. Dá se předpoklád­at, že tu objevíme ještě mnoho dalších druhů,“říká Jiří Vojar z Katedry ekologie ČZU, která bude mít péči o lokalitu na starosti. Zapojit se do ní mají i studenti školy, čeká je například sečení šířících se rákosin.

„Mám důvěru v Českou zemědělsko­u univerzitu, že o území bude dobře postaráno a hlavně že tu bude univerzita moci vymýšlet třeba nové postupy management­u takového území. Je důležité, aby se nacházely nové způsoby péče o přírodu a krajinu,“dodává Kasalický.

 ?? FOTO LN – HYNEK PAŠTĚKA ?? V mokřadech. Mluvčí zemědělské univerzity Karla Mráčková, Václav Hradílek z katedry vodního hospodářst­ví a odborník na rašeliništ­ě Jan Vymazal.
FOTO LN – HYNEK PAŠTĚKA V mokřadech. Mluvčí zemědělské univerzity Karla Mráčková, Václav Hradílek z katedry vodního hospodářst­ví a odborník na rašeliništ­ě Jan Vymazal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia