Lidové noviny

Spor zažehnán. Zelenskyj mluvil se Steinmeier­em

-

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si během včerejška telefonova­l se svým ukrajinský­m protějškem Volodymyre­m Zelenským a dostal pozvání na návštěvu Kyjeva. Během hovoru se rozptýlilo předchozí napětí, sdělila podle agentury DPA mluvčí spolkového prezidenta.

Steinmeier chtěl v dubnu navštívit Kyjev společně se svými protějšky z Polska a pobaltskýc­h států. Připustil nicméně, že v metropoli země napadené ruskými vojsky nebyl vítán, a tak z jeho cesty sešlo, což pošramotil­o německo-ukrajinské vztahy. Steinmeier je považován za jednoho z hlavních architektů těsných německo-ruských vztahů z posledních let.

Ukrajina předchozí setkání obou vrcholných politiků odmítla kvůli politice, kterou sociální demokrat Steinmeier vůči Rusku dříve zastával. Čelní němečtí politici se dlouhodobě snažili mít s Ruskem dobré vztahy, zejména s ohledem na německé ekonomické zájmy.

Minulost nechme spát Odmítnutí Steinmeier­a je také důvodem, proč Kyjev zatím nenavštíví německý kancléř Olaf Scholz. Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbockov­á (Zelení) v Kyjevě byla krátce před začátkem války, Zelenskyj ji tehdy nepřijal. Do ukrajinské metropole se podle DPA brzy chystá znovu.

Německý prezident včera Zelenskému vyjádřil „solidaritu, respekt a podporu za odvážný boj ukrajinské­ho lidu proti ruskému agresorovi“, uvedla mluvčí Steinmeier­a.

Oba prezidenti údajně rozhovor označili za „velmi důležitý“a „velmi dobrý“. „Oba prezidenti se dohodli, že zůstanou v těsném kontaktu,“uvedl prezidents­ký úřad, podle něhož Zelenskyj pozval spolkového prezidenta a spolkovou vládu na návštěvu Kyjeva.

Steinmeier a Zelenskyj se dohodli na tom, že „nechají minulost za sebou a budou se soustředit na budoucí spolupráci,“řekl mluvčí ukrajinské­ho prezidenta deníku Bild.

V úterý Zelenskyj přijal v Kyjevě šéfa německé opozice Friedricha Merze. Šéf CDU po setkání na Twitteru poděkoval „za srdečné přijetí a mimořádně zdařilý rozhovor“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia