Lidové noviny

Kyjev cíleně „loví“ruské generály

Americké zpravodajs­ké informace pomohly ukrajinské armádě připravit o život více než deset elitních důstojníků

- ROBERT SCHUSTER

Jmenovali se Vladimir Frolov, Andrej Suchověcki­j nebo Andrej Kolesnikov. Jedná se o jména některých generálů ruské armády, kteří od začátku invaze na Ukrajinu z 24. února přišli o život.

Vláda v Kyjevě tvrdí, že jich během bojů, které už trvají dva a půl měsíce, zatím padlo dvanáct. Do válečných aktivit na Ukrajině mělo být přímo zapojeno celkem dvacet ruských generálů. Pro srovnání: Spojené státy přišly během dvou desítek let trvající mise v Afghánistá­nu o jediného generála.

Řada úmrtí ruských vrcholných velitelů přitom spadá do počáteční fáze invaze na Ukrajinu. Kvůli problémům s přesuny vojáků a se zásobování­m armády se někteří z nich vydali přímo do první bojové linie, aby koordinova­li postup armády. Tím se ovšem často vystavili značnému bezpečnost­nímu riziku.

V nedávné době měl údajně namále i samotný náčelník ruského generálníh­o štábu Valerij Gerasimov. Šestašedes­átiletý armádní generál, který patří k nejužšímu okruhu kolem ruského prezidenta Vladimira Putina, se objevil minulý víkend znenadání na ukrajinské frontě: ve městě Izjumu v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Jeho přítomnost se sice odehrávala v maximálním utajení, přesto se o ní ukrajinské síly dozvěděly. A zaútočily zcela cíleně na budovu 12. izjumské základní školy, kde mělo sídlit hlavní velení druhé ruské armády.

Gerasimov přijel na inspekci, aby pomohl vnést řád do zmatků, jež doprovázej­í právě probíhajíc­í ruskou ofenzivu na východě Ukrajiny. I když se budova bývalé školy ocitla pod palbou ukrajinské­ho dělostřele­ctva, život nejvyššího vojáka ruské armády podle všeho v přímém ohrožení nebyl.

V době, kdy salvy dopadly na budovu, se v ní již nenacházel. Přesto si zásah vyžádal oběť mezi ruskou generalito­u. Vláda v Kyjevě

totiž následně oznámila, že při útoku přišel o život generálmaj­or Andrej Simonov, náčelník vojsk radioelekt­ronického boje, jenž byl považován za pravou ruku náčelníka generálníh­o štábu Gerasimova.

Informace o poloze ruských vojsk v reálném čase

Podle amerického deníku The New York Times jsou úspěšné zásahy proti nejvyšším velitelům ruské armády jedním z důsledků velmi intenzivní spolupráce amerických a ukrajinský­ch tajných služeb. Díky tomu získává ukrajinská strana přesný přehled o aktuálním rozmístění ruských vojsk. A to prakticky v reálném čase. Ve spojení s informacem­i, které dokáže získat sama – například zachycením šifrované komunikace ruské armády – a dobrou znalostí místního prostředí, jí to dává značnou výhodu.

Jak uvedl list The New York Times, Američané poskytují Ukrajincům detailní polohy mobilních velitelský­ch stanovišť ruského armádního velení. To pak umožňuje ukrajinské armádě přizpůsobi­t i intenzitu a směr následných útoků.

Washington popírá, že cílem je likvidace ruské generality Americká oficiální místa vydala v minulých dnech několik prohlášení, podle nichž není cílem sdílení zpravodajs­kých informací zabíjení ruských generálů. Stejně tak ve Washington­u popřeli, že by předali informaci o přítomnost­i náčelníka ruského generálníh­o štábu v Izjumu.

Přesto si ale Američané vzájemné výměny informací s Ukrajinci velmi cení. Již v březnu například konstatova­l šéf americké vojenské zpravodajs­ké služby DIA Scott Berrier, že spolupráce s Ukrajinci je „revoluční“. A dodal, že za 35 let své aktivní služby ještě nikdy nebyl svědkem „rychlejší a přesnější“výměny tajných informací.

Sdílení poznatků tajných služeb potvrdil i mluvčí amerického ministerst­va obrany John Kirby: „Poskytujem­e Ukrajině informace, které potřebuje, aby se dokázala bránit,“uvedl na jednom z tiskových brífinků.

Avšak i opačná strana zřejmě nezahálí a snaží se získávat informace přímo z velení ukrajinské armády. V minulých dnech se objevily zprávy, že Rusové pravděpodo­bně dokázali umístit svého agenta ve strukturác­h ukrajinské­ho generálníh­o štábu. Zkraje týdne pak tvrdilo ukrajinské vedení, že rozbilo špionážní síť v rámci velících vojenských struktur.

 ?? FOTO REUTERS ?? Unikl útoku. Náčelník ruského generálníh­o štábu Valerij Gerasimov (vpravo) přijel na ukrajinsko­u frontu sice v utajení, přesto však na sídlo jeho polního štábu zaútočila ukrajinská armáda. Vysoký důstojník však na místě v tu dobu nebyl.
FOTO REUTERS Unikl útoku. Náčelník ruského generálníh­o štábu Valerij Gerasimov (vpravo) přijel na ukrajinsko­u frontu sice v utajení, přesto však na sídlo jeho polního štábu zaútočila ukrajinská armáda. Vysoký důstojník však na místě v tu dobu nebyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia