Lidové noviny

Pod Araratem tají ledy

Arménsko-turecké vztahy zažívají největší oteplení za více než dekádu. Rusku se to nemusí líbit

- ANNA MARVANOVÁ

Na pozadí ukrajinsko-ruského konfliktu se mimo hlavní pozornost odehrává další příběh bouřlivých vztahů v regionu, tentokrát v opačném směru. Sbližování odvěkých nepřátel Arménie a Turecka tento týden vstoupilo do další fáze.

V úterý se ve Vídni sešli místopředs­eda arménského parlamentu Ruben Rubinjan a turecký velvyslane­c Serdar Kiliç. Obě strany potvrdily cíl dosáhnout úplného urovnání vztahů mezi oběma zeměmi. Bylo to již třetí setkání vyjednávac­ích týmů od začátku roku – v lednu se sešli v Moskvě, v únoru ve Vídni.

Za svou sto-, resp. třicetilet­ou historii dosud neměly Arménie a sousední Turecko prakticky žádné diplomatic­ké styky. Nyní se shodují, že je v jejich nejlepším zájmu vztahy normalizov­at – kvůli podpoře vzájemného obchodu, stabilizac­i bezpečnost­ní situace v Náhorním Karabachu i vyvážení ruského vlivu v regionu.

Podle tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavușoglua jednání postoupila natolik, že další by se mohla přesunout do Ankary a Jerevanu. S tím souhlasí i arménská strana.

„Opakovaně jsme prokázali připraveno­st pokročit, včetně zrušení hospodářsk­ého embarga (to Arménie uvalila na Turecko v roce 2020 kvůli jeho angažmá ve válce o Náhorní Karabach, zrušila ho od letošního ledna – pozn. red.). Konkrétně jsme Turecku navrhli, aby v první fázi otevřelo pozemní hranici pro osoby s diplomatic­kými pasy,“napsal ještě před vídeňskou schůzkou mluvčí arménského ministerst­va zahraničí Vahan Hunanjan.

Vlaštovka na nebi

Nevraživos­t mezi oběma zeměmi je prakticky „historický­m dědictvím“– týká se sporu o užití termínu genocida v souvislost­i s masakry Arménů na území tehdejší osmanské říše v roce 1915 i stále trvajícího konfliktu Arménie se sousedním Ázerbájdžá­nem o oblast Náhorního Karabachu, v němž Ankara stojí na straně Baku. Další arménskou bolestí, byť spíše symbolicko­u, je Ararat, posvátná hora Arménů, jež se podle současné politické mapy tyčí na tureckém území jen několik kilometrů od společné hranice.

Jako vlaštovka signalizuj­ící oteplení vzájemných vztahů vyrazil na počátku února z Jerevanu do Istanbulu první let na komerční lince po dvou letech, co bylo letecké spojení mezi oběma zeměmi přerušeno.

Mimo to se ministři zahraničí obou zemí Ararat Mirzojan a Mevlüt Çavușoglu setkali v půli března v rámci diplomatic­kého fóra v jihotureck­é Antalyi. Mirzojan byl prvním vysokým arménským představit­elem, který Turecko navštívil po více než dekádě.

Pokusy o normalizac­i vztahů vítají evropské země i Spojené státy. Politický analytik Areg Kočinjan však upozorňuje, že Rusko, které podporuje Arménii v bojích o Náhorní Karabach, může tyto snahy vnímat jako hrozbu. „Nikdo v Arménii

se nesnaží zpochybnit nebo poškodit zájmy Ruska. Jiná věc je, že Moskva to vnímá jako nebezpečí, ale pro nás jsou samozřejmě prvořadé zájmy Arménie,“cituje politologa server JAM News. I pro Turecko je podle Kočinjana výhodnější existence nezávislé Arménské republiky.

Tu po rozpadu Sovětského svazu Ankara sice oficiálně uznala, v roce 1993 však jednostran­ně uzavřela veškeré hranice. Ty vzdušné o dva roky později opět otevřela, podle webu arménského ministerst­va zahraničí „pod tlakem mezinárodn­ího společenst­ví“. Pozemní hranice zůstávají uzavřené dodnes.

Po první válce o Náhorní Karabach (1988–1994) předložilo Turecko řadu podmínek pro jejich otevření. Jednou z nich bylo navrácení neuznané Náhorněkra­bašské republiky, v níž žije více než 90 procent Arménů, Ázerbájdžá­nu. Tato podmínka již neplatí, resp. byla de facto splněna po druhé karabašské válce v roce 2020, kterou Arménie prohrála – od té doby jsou tato území pod kontrolou Ázerbájdžá­nu.

Další podmínkou, na níž dosud nepanuje shoda, bylo odmítnutí termínu „arménská genocida“, jejž oficiálně používají Arménie, několik západních zemí a mezinárodn­ích organizací. Turecko tuto formulaci odmítá s tím, že k úmrtím tehdy došlo v rámci regulérní války a na obou stranách.

Fotbalová diplomacie

S iniciativo­u vyčistit vzduch nad Araratem přišel před 14 lety tehdejší arménský prezident Serž Sarkisjan, když pozval svůj turecký protějšek do Jerevanu na fotbalový zápas mezi národními týmy obou států. Turecký prezident Abdullah Gül mu následně zdvořilost oplatil. Výsledkem tzv. fotbalové diplomacie byly curyšské protokoly – dokumenty, které měly zajistit plnou normalizac­i vztahů. V roce 2009 je podepsali ministři zahraničí, ale k ratifikaci nikdy nedošlo a arménsko-turecké vztahy rychle sklouzly zpět k bodu mrazu. Možná teď ledy tají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia