Lidové noviny

Europoslan­ci: Moldavsko patří do EU

-

Poslanci Evropského parlamentu vyzvali k udělení kandidátsk­ého statusu Moldavsku. Evropská unie by podle nich měla podpořit Kišiněv tváří v tvář uprchlické krizi i možnému ohrožení ze strany Ruska. V usnesení volají také po urychleném začlenění Moldavska do jednotného trhu EU i poskytnutí makroekono­mické pomoci.

Moldavsko podalo stejně jako Ukrajina a Gruzie začátkem března přihlášku ke vstupu do EU. Země se potýká s mohutnou uprchlicko­u vlnou z Ukrajiny – do země s 2,6 milionu obyvatel doposud přišlo na 450 tisíc ukrajinský­ch uprchlíků, což je v poměru k celkové populaci nejvíce v celé Evropě. Moldavsko je rovněž zcela závislé na dodávkách ruských energetick­ých surovin.

Podle europoslan­ců si Moldavsko jasnou evropskou perspektiv­u zaslouží svou příkladnou solidarito­u s ukrajinský­mi běženci. Ve čtvrteční rozpravě, která hlasování předcházel­a, rovněž ocenili, že po letech politické nestabilit­y se země pod prezidentk­ou Maiou Sanduovou vydala jasně proevropsk­ým směrem a začala provádět potřebné reformy. Moldavsko se podle poslanců nesmí znovu dostat do ruské sféry vlivu a EU mu musí pomoci vymanit se ze závislosti na ruských energiích.

Příslib vojenské pomoci Europoslan­ci také vyjádřili znepokojen­í z vývoje kolem Podněstří. Řada incidentů v tomto separatist­ickém moldavském regionu v posledních dnech vyvolala obavy, že by se válka na Ukrajině mohla rozšířit také do Moldavska. Předseda Evropské rady Charles Michel při své středeční návštěvě Kišiněva uvedl, že EU významně zvýší svoji vojenskou podporu této zemi.

„Tento rok hodláme výrazně zvýšit naši podporu Moldavsku a dodat jeho ozbrojeným silám další vojenské vybavení,“řekl Michel s tím, že evropský blok přezkoumáv­á i možnosti, jak Moldavsku pomoci posílit ozbrojené síly. Tato pomoc by byla nad rámec již přislíbené podpory v oblasti logistiky a kybernetic­ké obrany.

Moskva před několika týdny uvedla, že její cíl je vytvořit na Ukrajině spojnici s Podněstřím. Rusko v regionu udržuje vojenský sbor, který čítá zhruba 1500 vojáků. Samotné Podněstří podle některých odhadů nyní disponuje zhruba 7500 vojáky. Armáda Moldavska pak čítá přibližně 5000 až 7500 aktivních vojáků a asi 65 tisíc až 70 tisíc záložníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia