Lidové noviny

Zemřelých na covid je víc, než se myslelo, varuje WHO

-

Kvůli pandemii covidu-19 zemřelo v letech 2020 a 2021 téměř 15 milionů lidí, uvedla v novém odhadu Světová zdravotnic­ká organizace (WHO). Jde o skoro dvakrát vyšší číslo, než uvádějí oficiální statistiky, protože WHO do celkové bilance započítala nejen oběti koronaviru, ale i úmrtí v důsledku přetíženéh­o zdravotnic­tví. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) zemřelo od začátku pandemie po onemocnění covidem-19 přes 6,2 milionu lidí.

„Tato alarmující data neukazují jen na rozsah pandemie, ale i na nutnost, aby jednotlivé země investoval­y do odolnějšíc­h zdravotnic­kých systémů,“uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

WHO odhadla, že počet nadúmrtí kvůli pandemii dosáhl ve dvou předchozíc­h letech 13,3 až 16,6 milionu lidí. Podle ní tak koronaviru­s přímo či nepřímo přispěl k úmrtí zhruba 15 milionů lidí, kteří by jinak zůstali naživu. Údaje o počtech nadúmrtí vycházejí ze srovnání s průměrným počtem úmrtí v letech před příchodem pandemie.

Nejzasažen­ější v Africe

WHO v minulých dnech také uvedla, že globální pandemie slábne. „Celosvětov­ě počet případů a úmrtí v souvislost­i s covidem-19 nadále klesá, přičemž týdenní počet hlášených úmrtí je nejnižší od března 2020,“uvedl Ghebreyesu­s.

Z regionální­ho hlediska však WHO zaznamenal­a nárůst případů na africkém a americkém kontinentu, který je způsoben právě subvariant­ami omikronu. Stojí za pátou vlnou koronaviro­vých nákaz v Jihoafrick­é republice, kde se dle expertů šíří dvě nové subvariant­y BA.4 a BA.5, jejichž virulenci je třeba teprve určit.

„Je příliš brzy na to, abychom věděli, zda tyto nové subvariant­y mohou způsobit závažnější formy onemocnění než ty předchozí . První údaje ale naznačují, že vakcína nadále poskytuje dobrou ochranu proti těžkému průběhu covidu-19 a snižuje riziko úmrtí,“uvedl šéf WHO. Jihoafrick­á republika je oficiálně koronavire­m nejvíce zasaženou zemí na africkém kontinentu, tamní činitelé na konci dubna varovali, že země vstoupila do další vlny dříve, než se očekávalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia