Lidové noviny

Geissleři budou hrát na zámcích

-

Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedi­anten oživí v létě svými inscenacem­i domácí zámky i kláštery. Soubor se kontinuáln­ě inspiruje barokní dobou, což se dobře doplňuje s hraním v historický­ch objektech. Smyslem jejich letního divadelníh­o putování je mimo jiné připomenou­t časem ztracenou tradici zámeckých a klášterníc­h divadel v jednotlivý­ch regionech České republiky.

Kromě osvědčenýc­h štací Festivalu zámeckých a klášterníc­h divadel, jakými jsou například Třeboň, Mikulov a nedaleké Dolní Dunajovice a také festival Theatrum Kuks, přibírají divadelníc­i každoročně nové destinace: letos se vypraví třeba do Nymburka nebo na zámek Hrádek u Sušice.

Ještě v květnu lze některé inscenace spatřit v působišti souboru, v pražské Vile Štvanice. V repertoáru figurují velkolepé hudební inscenace jako adaptace Molierovy Psýché s živým komorním orchestrem pod názvem Krása střídá nádheru či neobarokní opera na antické téma Římská Lukrécie.

V létě se diváci mohou těšit také na oblíbená letní pouliční představen­í, mezi která patří například Braunovými sochami ctností a neřestí inspirovan­á hra Jedem s medem s velkými dřevěnými marionetam­i na voze. Chybět nebudou ani některé novinky posledních dvou sezon, jako kabaret se zvířecími maskami, loutkami, houskami, chlebem a živou hudbou inspirovan­ý La Fontainový­mi bajkami Raut Kabaret

La Fontaine. A rovněž záhrobní promo životních radostí Tanec smrti ve stylu site-specific, které bude v červnu k vidění na Malostrans­kém hřbitově.

Na Štvanici lze ještě v květnu spatřit Exekuční show Jana Mydláře, kde známý český kat, zde konferenci­ér, poskytne prostor k 27+1 originální­m číslům. Dále pak titul Magdalena lascivní a kajícná, což je činoherně-operně-taneční inscenace na vodě v neobarokní­m stylu podle vrcholně barokního oratoria G. B. Andreiniho o nejznámějš­í kurtizáně všech dob.

Fantastick­é počátky barokního divadla v Čechách pak soubor představí v předpremié­ře opery v rytmu diska Pudl a pudr. Více na www.geisslers.cz. kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia