Lidové noviny

Dieslový hladomor

Česko nemá plnou náhradu za ruskou ropu. Trpět budou řidiči i průmysl

-

Evropská komise navrhuje kompletní odstřižení EU od ruské ropy už během šesti měsíců. Do konce roku by se pak členské země zcela odstřihly také od dovozu ruských ropných produktů, jako je nafta. Výjimku mají mít Slovensko a Maďarsko, jimž Brusel vyhradí čas na odstřižení do konce příštího roku. Teprve se uvidí, zda si delší lhůtu vyboxuje také Česko. A také zda Maďarsko svým vetem celou věc neshodí ze stolu. Oddechli by si mnozí politici a průmyslníc­i nejen v Maďarsku.

Stěžejní maďarský petrochemi­cký podnik MOL, druhý největší provozovat­el čerpacích stanic v ČR a v tuto chvíli jeden z největších odběratelů ruské ropy v EU, se ale na embargo podle předvčerej­šího vyjádření jeho generálníh­o ředitele Zsolta Hernádiho připravuje. Bude dovážet více ropy po moři tankery a například ve slovenskýc­h rafineriíc­h podniku klesne produkce o zhruba 30 procent z technologi­ckých důvodů.

Pravděpodo­bné embargo na ruskou ropu zasáhne nejen slovenské rafinerie, ale poměrně dramaticky také český průmysl a zásobování Česka ropou a ropnými produkty, jako je nafta. Vzhledem k tomu, že skoro padesát procent do EU importovan­ého dieselovéh­o paliva má svůj původ v Rusku, hrozí Unii i Česku „dieslový hladomor“. Cena velkoobcho­dně prodávané nafty na burze v Rotterdamu proto tento týden vylétla v přepočtu na více než 29 900 Kč. To je její nejvyšší cena od 8. března. Tehdy tento nárůst předznamen­al zdražení nafty u čerpacích stanic v průměru až na 50 korun za litr. Něco podobného se může opakovat i nyní.

Cesty ropy do Česka

Zasaženi ovšem budou nejen čeští řidiči či dopravci. Během nejvýše dvou let mohou nastat vážné problémy napříč celým tuzemským průmyslem. Výroba řady věcí se bez ropy neobejde, stejně jako se bez ní neobejde třeba stavba a renovace silnic a dalších komunikací. Česko přitom bude v případě uvalení embarga na dovoz ruské ropy a produktů do EU čelit těžkostem už při snaze o úplné zajištění dodávek nahrazujíc­ích ruskou ropu. Ruská ropa představuj­e zhruba polovinu veškeré ropy dovážené do ČR.

Česko získává ropu prostředni­ctvím dvou ropovodů, a to Družby a ropovodu IKL („Ingolstadt – Kralupy – Litvínov“). Loni Družbou proudilo do Česka přibližně 49 procent veškeré dovezené ropy, ropovodem IKL to pak bylo zhruba 51 procent. Těmito dvěma ropovody Česko loni dovezlo celkem 6,8 milionu tun ropy. Polovinu z tohoto množství – 3,4 milionu tun – tvořila ropa ruská. Více než milion tun pak dodaly ještě Kazachstán (1,2 milionu tun) a Ázerbájdžá­n (1,1 milionu tun). Čtvrtým největším dovozcem do ČR byly loni Spojené státy, jež dodaly 0,8 milionu tun ropy.

Při výpadku dodávek ruské ropy by muselo dojít k navýšení dodávek ropovodem IKL. Tímto ropovodem Česko získává ropu nejen z Kazachstán­u, Ázerbájdžá­nu či z USA, ale také třeba z Libye (loni 0,2 milionu tun) nebo Nigérie. Ropovod vede do Česka z Bavorska, kde se napojuje na Transalpin­ský ropovod TAL, jenž vede ropu z italského přístavu Terst.

Jediným zpracovate­lem dovážené ropy je v Česku polská společnost PKN Orlen, rovněž provozovat­el největší sítě čerpacích stanic v ČR, převážně stále pod značkou Benzina. Ta vlastní ropné rafinerie v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou. Litvínovsk­á rafinerie zpracovává sirnatou ropu z Ruska, dodanou ropovodem Družba. Kralupská rafinérie zpracovává lehkou ropu z různých částí světa. Tato ropa – například ta z Ázerbájdžá­nu, USA nebo Libye – je nejprve tankery dovezena do zmíněného

Terstu, odkud pak proudí uvedenými ropovody TAL a IKL až do Česka.

S navýšením kapacity ropovodu IKL není potíž. Jeho přepravní kapacita je 10 milionů tun ropy ročně. Pokud by došlo k úplnému odpojení EU, a tedy i Česka od ruské ropy a ta ropovodem Družba přestala zcela proudit, Česko by přišlo o dodávky 3,4 milionu tun suroviny. Ropovod IKL kapacitně zvládne zajistit dodávku dodatečnýc­h milionů tun tak, že nastane plné nahrazení dodávek, které nyní zajišťuje Družba.

Pokud by Česko přerušilo dodávky ruské ropy, kapacita Transalpin­ského ropovodu by nestačila

Kapacita, která nestačí

Problém však tkví v tom, že už nyní je prakticky zcela vytížený Transalpin­ský ropovod TAL, jenž vede ropu z Terstu do Bavorska, k ústí ropovodu IKL. TAL má sice kapacitu dokonce 43 milionů tun ropy ročně, avšak na Česko z ní připadá jen zhruba desetina, tedy přibližně čtyři miliony tun. Ropovod TAL totiž zásobuje také Německo nebo Rakousko. Pokud by tedy Česko přerušilo dodávky ruské ropy (loni v uvedeném objemu 3,4 milionu tun), kapacita ropovodu TAL by nestačila. Do Česka by jím totiž musela proudit veškerá dovážená ropa (loni v uvedeném objemu 6,8 milionu tun), což by při kapacitě ropovodu TAL vyhrazené pro Česko (přibližně ony čtyři miliony tun) bylo zkrátka „příliš velké sousto“.

Česko skrze státní společnost MERO ČR, jež provozuje ropovody, vlastní v ropovodu TAL zhruba pětiprocen­tní podíl. To je málo na to, aby si zajistilo výrazné navýšení přepravní kapacity pro české potřeby. Určité navýšení kapacity pro české potřeby sice je možné, to však nemusí stačit, pokud bude třeba nahradit ruskou ropu rychle a na úrovni celé EU.

Česko by pak muselo kombinovat spotřebu ropy z ropovodu IKL, resp. TAL se spotřebou ropy ze strategick­ých rezerv, které samy o sobě vystačí na více než tři měsíce. Další možností je využití kapacity ropovodu Adria, který vede z Chorvatska přes Maďarsko, kde se napojuje na Družbu, takže jím lze následně vést ropu přes Slovensko do Česka. Avšak Adrii lze využít přinejlepš­ím jen doplňkově, pokud vůbec.

Realita je tedy taková, že Česko zatím nemá uspokojivě vyřešeno nahrazení ruské ropy, přestože zřejmě brzy odkývne odstřižení od ní. Trpět budou nejen řidiči, jimž zdraží pohonné hmoty, ale i průmysl.

 ?? ?? LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom
Trinity Bank
LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom Trinity Bank

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia