Lidové noviny

Překážejíc­í opozice

Do sebe zahleděná vláda nesnese ani námitky

- Martin Zvěřina

Včera jsme měli další schůzi sněmovny, která se nekonala. Respektive poslanci se sešli, promluvili řečníci s přednostní­m právem a vládní většina konání schůze zamítla. Až se budou vládní poslanci ptát, proč se opozice chová tak, jak se chová, tedy obstruuje, nechť si vzpomenou na včerejšek. Opozice chtěla předložit alternativ­y, a vláda nechce nic slyšet. Kdyby vládní poslanci zaťali zuby a nechali opozici „vykecat“, neubylo by jich a výsledek mohl být stejný s tím rozdílem, že opozice by mohla mít pocit, že alespoň představil­a na půdě parlamentu svou verzi řešení. Zcela pochopitel­ná je koaliční představa, že jedině její recepty jsou ty pravé. Nicméně i vláda by si měla uvědomit, že prožíváme mimořádnou situaci, válku máme za humny, ceny energií a paliv letí vzhůru a ještě poletí a ruku v ruce s tím vším se do mezd i úspor každého z nás zakusuje inflace. Pokud nadále bude razit své ideologick­é vidění světa a jedině svá řešení, budou jí voliči klást za vinu i věci, za které objektivně nemůže.

Pokud si vláda myslí, že vše vyřeší jaksi „levou zadní“a bez jakýchkoli problémů, nechť si vzpomene na covid. S příchodem pandemie se ukázalo, že jsme systém hygienický­ch stanic hodně podfinanco­vali a on v klíčovém okamžiku nefungoval. Pokud si ministr práce Jurečka představuj­e, že všechny problémy navalí na úředníky, tak se dost plete. Když vezmeme v úvahu také to, že vláda všechnu svou dosavadní pomoc podmínila horami papírů, kterými se musí zájemce o dávku prokázat, aby bylo doložiteln­é, že je potřebný, nemůže v žádném případě počítat s vděčností příjemců a též bude tvrdě konfrontov­ána se selháními systému, která zákonitě přijdou.

Navíc je česká vláda ve svém ideologick­ém zápalu poněkud osamocena, sousední státy posílají paušální pomoc rodinám, zlevňují jízdné v hromadné dopravě, jen u nás se jízdné zdražuje a tváříme se, že snad i za válku na Ukrajině může minulá vláda. Na tuzemskou disfunkční politiku není hezký pohled a rozhodujíc­í odpovědnos­t má Fialova vláda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia