Lidové noviny

Tupost před soudem

Patří bruntálský zastupitel Makay „do tepláků“?

- Zbyněk Petráček

Lidé jsou různí. I hnusní, necitliví, vulgární, arogantní či prostě blbí. Mezi takové „svojské“typy patří i Daniel Makay, zastupitel Bruntálu za SPD, jenž na Facebook napsal toto: „Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašist­y.“Jako bývalý voják doporučil použití „vodíkové bomby menší tonáže“. Teď čelí žalobě za přečiny schvalován­í trestného činu a popírání, zpochybňov­ání, schvalován­í a ospravedlň­ování genocidia, jak řekla Hana Rapušáková, předsedkyn­ě soudu v Bruntále.

Nechť nezávislá justice koná a dojde k verdiktu. Ale z hlediska širšího citu pro spravedlno­st to téma k zamyšlení je. Podle toho, co napsal, patří Makay do kategorie lidí, jimž se říká „vůl jak anděl“. Ostatně odsoudil ho i Tomio Okamura, za jehož barvy Makay kandidoval (ač není členem SPD), a to je co říct. Ale čiší z jeho slov schvalován­í genocidy? Vyzývá k násilí proti etnické, rasové či náboženské skupině? Je to otázka pro justici, nebo pro psychology, sociology a voliče?

Daniel Makay napsal něco, co vyznívá odpudivě, urážlivě, necitlivě k desetitisí­cům mrtvých a politicky úplně pitomě. Napsal to v zemi, jež sama ruskou invazi zažila, ač v lehčí verzi, a ani teď si není vůči Rusku jistá. Ale i to může být daní ze svobody slova. Makay vykládá Putinovu agresi způsobem, který v OSN schvalují – či proti němu neprotestu­jí – mocnosti jako Indie, Čína a další. V úhrnu, jak spočítal německý novinář Gabor Steingart, státy zahrnující těsnou většinu lidstva. To není obhajoba Makaye ani těchto států. Je to jen konstatová­ní, že různých výkladů Putinovy války, i výkladů podivných, ba odpudivých, je ve světě víc, než by se mohlo zdát.

I když to zní leckomu provokativ­ně, i když mnozí vyplísní autora této glosy coby obhájce zla, „případ Makay“nabízí i tento pohled. To, že je někdo hrubý, vulgární, arogantní či urážející jiné, ještě neznamená, že „patří do tepláků“. Dost lidí se hlásí k liberální demokracii. Nepatří k ní i úsilí o svobodu slova, dokud soud nerozhodne jinak?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia