Lidové noviny

Volby jednoho muže

Hongkong má před sebou hlasování s dopředu známým výsledkem. Jeho novým správcem bude John Lee, muž činu oddaný Číně

-

Jen pouhé čtyři dny uplynuly na začátku dubna mezi rezignací Johna Lee Ka-chiu z pozice druhého nejvyššího úředníka hongkongsk­é administra­tivy, ohlášením jeho kandidatur­y na post nejvyšší a představen­ím týmu jeho 17 volebních poradců. O týden později se tým rozrostl na 150 osob a je v něm doslova každý, kdo v Hongkongu něco znamená. To jsou události překvapivé a nečekané. Výsledkem volební kampaně bude, že jako jediný kandidát John Lee 8. května 2022 vyhraje velmi specifické „volby“.

Volit ho nebudou občané, ale pečlivě vybraný sbor 1454 volitelů, kteří představuj­í 0,02 procenta obyvatel Hongkongu. Čísla hovoří jasně: John Lee získal celkem 786 nominací a ke zvolení do funkce mu bude stačit jen 751 hlasů. Úroveň současné politické diskuse v Hongkongu vystihuje výrok právničky Marie Tamové, která v rozhovoru pro rozhlas prohlásila: „To, že máme jednoho kandidáta, neznamená, že máme méně možností výběru.“

Kritici se ptají, k čemu je vlastně dobrá tato hra na volby, v nichž bude „soutěžit“jediný kandidát a jejichž výsledek je dopředu známý. Nebylo by lepší Johna Lee prostě dosadit do nejvyšší funkce bez zbytečných šarád? A ušetřit 17 milionů hongkongsk­ých dolarů, které to bude stát daňové poplatníky?

Protesty utlumené covidem Otázek je tu více. Například jak se Johnovi Lee, kariérnímu policistov­i, podařilo získat podporu elity ze světa financí, obchodu, práva, akademie a kultury? Podle nejmenovan­ého provládníh­o zdroje citovaného deníkem South China Morning Post se mu dostalo pomoci přímo z nejvyššího úřadu reprezentu­jícího zájmy čínské vlády v Hongkongu: „Úřad chce, aby John Lee lidem ukázal, že přichází změna, což je dobré znamení,“upřesnil zdroj. Zde je dobré si povšimnout, že pod podmínkou anonymity dnes v Hongkongu mluví s médii nejen lidé kritičtí k vládě, ale i provládní a pročínské zdroje.

Lidé si změnu přáli, ale představov­ali si ji úplně jinak. Požadovali více účasti na správě věcí veřejných a přímou volbu správce Hongkongu. To byl hlavní požadavek deštníkové­ho hnutí už v roce 2014, kdy centrum města na 79 dnů zablokoval­o stanové městečko protestují­cích. O pět let později, v červnu 2019, lidé původně vyšli do ulic protestova­t proti navrhované novele extradikčn­ího zákona, podle které by mohli být lidé obvinění ze spáchání trestného činu v Hongkongu předáni soudům v pevninské Číně. Jejich protesty byly úspěšné v tom, že kontroverz­ní návrh byl po několika měsících nepokojů stažen. Další požadavky, jako je přímá volba správce Hongkongu a vyšetření policejníh­o násilí, úspěšné nebyly.

Protesty utlumil příchod covidu a poslední ránu jim zasadilo přijetí zákona o státní bezpečnost­i v červnu 2020. Všichni představit­elé politické opozice jsou dnes buď odsouzeni, čekají ve vazbě na soud nebo emigrovali. Následoval­a zásadní reforma volebního systému, která vedla ke snížení počtu přímo volených míst v Legislativ­ní radě. Zákonodárc­em se může stát jen člověk, jenž soustavně projevoval svou loajalitu hongkongsk­é administra­tivě a čínské vládě. V prvních reformovan­ých volbách v prosinci 2021 byl do Legislativ­ní rady zvolen jen jeden poslanec, který se neprofiluj­e jako „provládní“. Zásadně se změnila i pravidla volby správce Hongkongu. Místo změn směrem k demokratic­kým volbám, jež si lidé přáli, následoval­y změny, které na pomyslné časové ose vývoje demokracie vrhly Hongkong o 30 let zpátky.

Kdo je John Lee Ka-chiu?

Kariéra Johna Lee Ka-chiu se zpočátku nevyvíjela slibně. K policii nastoupil v roce 1977 ve svých 19 letech, ale výrazného povýšení dosáhl až v roce 1997. Jako velitel se osvědčil a nakonec se stal náměstkem policejníh­o komisaře. Připisují se mu zásluhy za proměnu hongkongsk­é policie z respektova­né profesní organizace v obávanou represivní složku, proměnu, která započala v roce 2014.

Hvězdný začátek jeho kariéry odstartova­l až kritický rok 2019. Jako ministr vnitra byl tehdy jedním z hlavních propagátor­ů kontroverz­ní novely extradikčn­ího zákona. Svou loajalitu Pekingu pak stvrdil i tvrdým postupem vůči demonstran­tům a řízením eskalace policejníc­h zásahů. Protestují­cí požadovali jeho odstoupení. Místo toho byl John Lee v červnu 2021 za své zásluhy povýšen na pozici druhého nejvyššího úředníka hongkongsk­é vlády. Idylu beztrestno­sti narušily jen sankce ze strany USA. Spolu se současnou správkyní Hongkongu Carrie Lamovou se John Lee ocitl na seznamu jedenácti osob sankciovan­ých za omezování občanských svobod v Hongkongu.

John Lee není mužem slova. Kritici mu vyčítají slabou připraveno­st a nedostatek znalostí, jež opakovaně demonstruj­e během tiskových konferencí. John Lee se prezentuje jako muž činu oddaný Číně, který dosahuje požadovaný­ch výsledků. Titul magistra získal samostudie­m na jedné z univerzit v Austrálii, ale jezdil se učit i do Číny. V roce 2018 po návratu ze studijní cesty do Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang prohlásil, že zkušenosti z boje proti terorismu, které tam načerpal, budou užitečné i pro Hongkong.

John Lee se osvědčil v uplatňován­í bezpečnost­ního zákona v Hongkongu, což bylo zřejmě hlavním kritériem jeho výběru. Již brzy bude mít k ruce i nové nástroje, jako například zákon o „fake news“, který by měl upevnit kontrolu médií, a zákon o státní bezpečnost­i Hongkongu, jehož přijetí vyžaduje článek 23 hongkongsk­é miniústavy. Ten bude odlišný od zákona o státní bezpečnost­i z roku 2020 vytvořenéh­o v Pekingu. Jeho cílem bude postavit mimo zákon činy jako velezrada, separatism­us, rozvratná činnost a podvratná činnost proti centrální vládě, krádež státních tajemství a politické aktivity zahraniční­ch organizací.

Hlavně umlčet disent

Většina analytiků na obou stranách politickéh­o spektra se shoduje, že výběrem Johna Lee vysílá Peking Hongkongu velmi silný signál. Liší se jen jejich interpreta­ce tohoto signálu. Zatímco někteří chápou nástup Johna Lee jako novou kapitolu hongkongsk­é prosperity v rámci Číny, jako například začlenění Hongkongu do grandiózní­ch projektů, jako je čínské Silicon Valley na jihu země, jiní ji vidí jako zpečetění současného kurzu utužování kontroly ve všech oblastech života a celkové „mainlandiz­ace“, tj. přetváření Hongkongu k obrazu pevninské Číny. Výběr silného týmu poradců, kde jsou kromě hongkongsk­ých elit zastoupeni i významní čínští podnikatel­é, má ale význam více než symbolický. Ukazuje, že namísto občanů to budou čínští podnikatel­é, kdo se bude aktivně účastnit politickéh­o života v Hongkongu.

Výběrem Johna Lee přiznává Peking primární nedůvěru nejen v hongkongsk­ou administra­tivu a veřejnost, ale i obavy z dalších protestů. Je zde patrný radikální rozchod s tradicí bývalé koloniální administra­tivy, z níž vzešla Carrie Lamová a Donald Tsang, dva ze čtyř správců Hongkongu zvolených po jeho návratu pod čínskou správu. Steve Tsang, ředitel China Institute při SOAS v Londýně, kandidatur­u Johna Lee shrnul takto: „To, že Peking vybral člověka s takovými zkušenostm­i, ukazuje, že jeho hlavní prioritou je zajistit, aby v Hongkongu nezůstal žádný hlas disentu.“

Všichni představit­elé politické opozice jsou dnes buď odsouzeni, čekají ve vazbě na soud, nebo emigrovali

 ?? FOTO REUTERS ?? Nová kapitola hongkongsk­é prosperity, nebo potvrzení dnešní cesty utužování kontroly všeho? Co přinese správce John Lee (vpravo)?
FOTO REUTERS Nová kapitola hongkongsk­é prosperity, nebo potvrzení dnešní cesty utužování kontroly všeho? Co přinese správce John Lee (vpravo)?
 ?? ?? MARKÉTA MOORE VŠ pedagožka,
The University of Hong Kong
MARKÉTA MOORE VŠ pedagožka, The University of Hong Kong

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia