Lidové noviny

Dopravci odstavují busy na plyn

-

Prudký růst cen plynu a jeho případný nedostatek v budoucnu dostávají řadu dopravních společnost­í do velkých problémů. Potížím teď čelí především autobusové firmy, jež uzavřely smlouvu o dodávkách plynu nedávno. Dopravci proto situaci řeší s úřady, někteří nahrazují plynové vozy konvenčním­i naftovými vozidly, případně nakupují elektrobus­y. Krize zasáhla i nákladní dopravce.

Dle odhadů tvoří vozy na plyn asi pětinu autobusové­ho parku dopravních podniků v ČR, nákladní dopravci používají nižší stovky kamionů na plyn. „Problémy s drahým plynem jsou opravdu zásadní,“řekl mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Potíže jsou hlavně v autobusové dopravě, kde některé zakázky objednatel­é v minulosti vypsali přímo s povinností provozu autobusů na plyn. „Tam dopravcům vznikají obrovské ztráty, které musí řešit s objednavat­eli dopravy, což jsou většinou kraje,“popsal Felix.

Potíže řeší i městská hromadná doprava. Situace se podle Sdružení dopravních podniků ČR u jednotlivý­ch dopravců liší v závislosti na období, kdy dopravce plyn nakupoval a jak má nastavený smluvní vztah s dodavatele­m.

„Ten, kdo smlouvu uzavíral v poslední době, je teď v komplikova­nější situaci, protože ceny jsou mnohem vyšší a stává se, že dodávku CNG ani žádný dodavatel nenabídne. Dopravní podniky, které mají starší kontrakty, jsou zatím v relativním klidu, ale časem se budou potýkat se stejnými výše uvedenými problémy,“uvedla mluvčí sdružení Linda Hailichová.

Mezi odběrateli plynu v současnost­i roste nejistota, zda surovina v budoucnu vůbec bude – riziko, že Rusko zavře kohoutky, je velké. Některé dopravní podniky proto dle Hailichové řeší situaci tím, že vypravují do provozu více naftových autobusů, například Dopravní podnik Ostrava pak nakupuje elektrobus­y. Někteří odborníci se výhledově do budoucna upínají k vodíkovým autobusům.

Zhroucení byznys modelu Problémy hlásí i řada nákladních dopravců, konkrétně firem, které postavily svůj provoz právě na vozech na plynový pohon. Podle Felixe

dopravci nejprve nakupovali nákladní auta na CNG, později na LNG. „Po trojnásobn­ém zdražení plynu se ale jejich byznys model zhroutil,“podotkl Felix. Dopravci tak podle něj často museli vozidla na plyn odstavit a nyní jezdí hlavně konvenčním­i naftovými auty.

Případný dlouhodobý výpadek dodávek plynu by dle Svazu průmyslu a dopravy způsobil ekonomický propad, podle Potravinář­ské komory by ohrozil i výrobu potravin. Podle řady firem nelze v krátkodobé­m horizontu nahradit plyn třeba elektřinou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia