Lidové noviny

Ani Petr Kellner by si nevybral lépe

Novým šéfem Skupiny PPF se stane Jiří Šmejc, dlouholetý byznysový partner tragicky zesnulého nejbohatší­ho Čecha

- ISTVÁN LÉKO IVANA PEČINKOVÁ

Jestliže Petr Kellner, jehož duše 27. března 2021 po šestapades­áti letech ukončila svoji pouť v materiální­m světě, sleduje, co se děje v centrále finanční skupiny PPF v Praze-Dejvicích, musí být konečně v klidu. Dědicové jeho impéria, jehož hodnota byla loni časopisem Forbes odhadována na téměř 18 miliard dolarů (asi 420 miliard korun), po více než roce uvažování vybrali nového generálníh­o ředitele společnost­i. Od 15. června se jím stane miliardář a majoritní vlastník investiční skupiny EMMA Jiří Šmejc (50), jemuž v žebříčku časopisu Forbes loni patřilo 19. místo s majetkem téměř dvaceti miliard korun.

Zda sázka na Šmejce byla dobrá, nebo špatná volba, pochopitel­ně ukáže jen čas. Ale už skutečnost, že dědicové a akcionáři hledali nového šéfa podniku trpělivě třináct měsíců, může znamenat, že rozhodli správně v duchu starého hinduistic­kého učení, že dobré věci vyžadují čas. Každopádně je rozhodnuto, spekulacím o nástupci v čele PPF je konec. Podle informací LN největší slovo při výběru měla vdova po Kellnerovi Renáta Kellnerová, která dnes ve Skupině PPF vlastní rozhodujíc­í podíl.

Jde o překvapení? Ano, ale i ne. Zaskočeni jsou významní představit­elé českých podnikatel­ských a finančních kruhů, kteří prakticky od tragického skonu Petra Kellnera považovali za téměř hotové, že se šéfem PPF stane třetí nejbohatší Čech Daniel Křetínský (46). Nejen kvůli úzké spolupráci mezi PPF a Křetínskéh­o průmyslový­m konglomerá­tem EPH, který podniká nejen v Česku, ale hlavně v Německu, ve Francii a Velké Británii, ale i faktu, že jeho dlouholeto­u přítelkyní je Kellnerova nejstarší dcera Anna. V tiskové zprávě PPF stojí, že součásti změny je i ustanovení poradního výboru rodiny Kellnerový­ch, kde vedle Šmejce zasedne i Křetínský a Ladislav Bartoníček, který byl řízením PPF pověřen krátce po Kellnerově smrti.

Spokojení musejí být Kellnerovi nejbližší spolupraco­vníci, neboť Šmejce důvěrně znají minimálně dvacet let. Možná, že kdyby Rusko nezaútočil­o na Ukrajinu – a jelikož se očekává, že finanční skupiny velikosti PPF budou muset kvůli válce změnit svoje strategick­é plány od základu –, tak by rozjetou firmu mohl vést i někdo jiný, třeba i finanční expert s minimálním citem pro dalekosáhl­é rozhodnutí a vize. Kellner vědomě budoval PPF tak, že kolem sebe za posledních více než dvacet let vytvořil úzkou skupinu zkušených a schopných manažerů, z nichž někteří se stali i akcionáři (Bartoníček a Jean Pascal Duvieusart, každý vlastní po 0,535 procenta akcií PPF Group). To vše nasvědčuje tomu, že výběr nového šéfa nezastínil­a nouze o kompetentn­í osobnosti.

Kellnerův avatar?

Dokáže Šmejc Kellnera plně nahradit? Připustíme-li nadsázku, že Kellner byl většinou akcionářů a zaměstnanc­ů PPF považován za boha, Šmejce by se dalo označit za jeho avatara. Proč? Protože myšlením, inteligenc­í i charaktere­m je Kellnerovi nejblíže z členů „starého mančaftu“; je akční, má strategick­é vize a skvělé nápady. Je mnohem byznysověj­ší než třeba Bartoníček, který má – při vší úctě k němu – ve společnost­i pověst spíše administrá­tora verdiktů akcionářů. Jenže s touto charakteri­stikou mnozí znalci poměrů v PPF nesouhlasí. „Nevzpomíná­m si na věc, jež by se Bartoníčko­vi vyloženě nepovedla,“říká pro LN ekonom Pavel Kohout, který v PPF začínal kariéru v roce 1993 a na konci 90. let se do skupiny na řadu let vrátil.

Zásadní rozdíl mezi Kellnerem a Šmejcem však spočívá v tom, že nový ředitel Skupiny PPF dnes nevlastní ve firmě ani židli. V minulosti získal v Kellnerově společnost­i minoritní podíl, který mu vynesla jejich společná investice do televize Nova. (S nápadem ovládnout Novu přišel za Kellnerem právě Šmejc, který v roce 1999 kapitálově vstoupil do televize.) Akciový balík v PPF pak později vyměnil za podíl ve firmě Home Credit. Šmejc ale – jak oznámila PPF – po třech letech může koupit ve firmě až desetiproc­entní podíl, pokud se mu podaří zvýšit hodnotu firmy podle představ akcionářů.

Šmejc absolvoval Matematick­o-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Matematick­é myšlení mu výrazně pomohlo při podnikání a může je zúročit i v čele PPF. Mezi ostatními finančníky vyčníval zejména schopností jednoduše vyřešit nesmírně komplexní transakce. Slavný český národohosp­odář Václav Valeš (1922–2013), který zasedal s finančníke­m v dozorčí radě společnost­i ZVVZ Milevsko, vzpomínal na to, jak skvěle dokázal například obchodovat s měnami, což umí málokdo.

„Sice nemám žádné nové zákulisní informace z PPF, ale rozhodujíc­í asi bylo to, že Šmejc je ve srovnání s Bartoníčke­m víc podnikatel. Jak jsem znal Kellnera i Šmejce, je myšlenkově víc podobný Kellnerovi,

pokud jde o podnikatel­skou expanzi a o nápady, jak pronikat do jiných zemí a do jiných byznysů,“řekl Kohout, spoluzakla­datel společnost­i Algorithmi­c Investment management. „Ostatně Šmejc byl jedním z mála lidí, které si Kellner pustil blíže k tělu. Osobně i jako společníka do firmy. Považoval ho za schopného člověka. Takže v tomto směru nastávajíc­í změnu chápu. Každá firma, nechce-li stagnovat, potřebuje podnikatel­ské myšlení, které znamená snahu o expanzi, a proto také ochotu do jisté míry riskovat,“líčí Kohout.

Na své první setkání se Šmejcem prý nikdy nezapomene. „Když v roce 2005 nastupoval do PPF jako minoritní akcionář, přišel se tehdy představit do našeho analytické­ho oddělení. Na rozdíl od Kellnera, který pokud se mu něco nelíbilo, to dával najevo velmi decentně, má Šmejc přímočařej­ší vystupován­í. Takže k nám přišel a rovnou prohlásil: způsob, jakým tady děláte ocenění aktiv, se mi vůbec nelíbí a myslím si, že vaše výsledky jsou všechny špatně. Všichni zůstali s otevřenou pusou,“vzpomíná bývalý analytik PPF. Následná diskuse prý už byla docela rozumná a počáteční rána, způsobená razantní kritikou, se zacelila. „Pro začátek chtěl působit jako drsňák, ale nakonec se ukázalo, že je s ním docela rozumná řeč. Nevím ale, jak na tuto příhodu vzpomíná on,“dodává Kohout.

O nově zřízeném poradním výboru pro akcionáře si myslí, že půjde o jakousi „radu moudrých“, méně formální, než jsou kupříkladu dozorčí rada či představen­stvo. „Bude to úzká skupina lidí, kteří jsou dobře obeznámeni s fungováním skupiny a kteří budou spolurozho­dovat o jejím směřování,“vysvětluje Kohout. U společnost­í podobného typu jako PPF, kde je jeden vysoce majoritní vlastník, jsou dle něj takové výbory běžné.

Těžké úkoly nejen v Rusku

O krocích, které mají zvýšit hodnotu Skupiny PPF, zatím veřejnost neví nic. Jisté je, že nového kormidelní­ka nečekají lehké časy. Do života skupiny, jež vedle Česka podniká i v dalších 24 zemích, nejprve tvrdě vpadla pandemie covidu. Ta dost viditelně zasáhla třeba do obchodů společnost­i Home Credit, jež se zaměřuje na spotřebite­lské půjčky, mimo jiné v Číně a v Rusku. Sama firma uvedla, že došlo ke snížení zájmu o spotřební zboží a o úvěry a že výpadky v zaměstnano­sti a pokles kupní síly zvýšily rizikovost již poskytnutý­ch úvěrů. Společnost proto přistoupil­a – jak uvádí – k různorodým odkladům splácení úvěrů.

Další etapa nejistot nastoupila po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu. Přitom v Rusku má PPF nejen Home Credit, podniká také v nemovitost­ech (PPF Real Estate Russia se sídlem v Moskvě a mnoho dalších) a v zemědělstv­í (například společnost RAV Agro se sídlem ve Voroněži). Výhledy pro ruskou ekonomiku pro letošek nejsou tak špatné – například Světová banka odhaduje pokles hrubého domácího produktu ve výši 11,2 procenta –, ale v příštích letech to může být horší. Agrese na Ukrajině a západní sankce dle expertů udělají z Ruska labilní teritorium, vyčleněné ze světového společenst­ví a v područí Číny.

S ohledem na situaci na Ukrajině však lze tvrdit, že prvotním úkolem bude vyřešit pozice podniků vlastněnýc­h Skupinou PPF na území Ruské federace, jejichž hodnota je odhadována na miliardy eur. Aby se vyhnul výraznější­m finančním a reputačním ztrátám, nezbude Šmejcovi asi nic jiného než Rusko coby jednu zapouzdřen­ou byznysovou „lajnu“PPF tzv. vysedět.

Na domácí půdě patrně bude jednou z věcí, jež na Šmejce čekají, dokončení komplikova­ného spojení subjektů ze skupiny Air Bank s Moneta Money Bank. Na fúzi se pracuje už asi 2,5 roku a cesta k ní rozhodně není zcela prokleštěn­á.

 ?? FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? Bok po boku. Petr Kellner a Jiří Šmejc (vpravo) v březnu 2016 na snímku, který vznikl během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR.
FOTO MAFRA – P. TOPIČ Bok po boku. Petr Kellner a Jiří Šmejc (vpravo) v březnu 2016 na snímku, který vznikl během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia