Lidové noviny

Ve zlatém za růžovým trikotem

- MICHAL KOUBEK

Od loňské olympiády v Tokiu ho v pelotonu poznáte snadno. Na znamení svého triumfu jezdí na pozlaceném kole a ve stejné barvě má vyvedené obroučky brýlí či helmu. V následujíc­ích třech týdnech chce být Richard Carapaz vidět ještě zřetelněji. Ke zlaté hodlá na italském Giru přidat vítěznou růžovou. „Je to nejbližší a velmi osobní cíl,“nezastírá osmadvacet­iletý Ekvádorec. „Jedeme sem se silným týmem a jsme odhodlaní vyhrát.“

Jsou to tři roky, kdy se Carapaz na italské Grand Tour postaral o senzaci. Na start tehdejšího ročníku se nepostavil jako největší favorit, přesto to byl právě on, kdo se po jedenadvac­eti závodních dnech radoval z vítězství.

V jihoameric­ké zemi způsobil šílenství. Tisíce lidí byly přilepeny u televizí, plnil titulní stránky novin, psal mu tehdejší prezident. Tak moc byl Ekvádor na svého prvního šampiona hrdý. „Nebylo to důležité vítězství jen pro mě, ale i pro celou mou zem. Odstartova­lo to novou éru,“ohlíží se.

Nejen v Ekvádoru se toho od té doby hodně změnilo. Místo španělskéh­o Movistaru nyní Carapaz jezdí za britský Ineos. Rozšířil svou sbírku úspěchů o zlato z olympiády či druhé místo z Vuelty 2020 a třetí z Tour de France 2021. A zatímco kdysi možná zůstával v zákrytu, teď ho budou všichni sledovat, hlídat si ho a čekat, co udělá.

„Samozřejmě je tady spousta dalších. Ale největším favoritem je pro mě Carapaz,“soudí třeba Andy Schleck, někdejší vítěz Tour a druhý muž Gira.

Jeho pozice se proměnila Ekvádorec se však jiné role nebojí. „Dnes jsem úplně jiný Richard Carapaz,“má jasno. „Hodně jsem se toho naučil, mám za sebou spoustu závodů a soubojů s nejlepšími. Navíc teď mám i jasný cíl, v roce 2019 jsem sem jel s tím, že ani nebudu lídrem týmu.“

Tehdy se v Movistaru o tuto privilegov­anou pozici dělil s Mikelem Landou, teď Ineos sází pouze na něj. V zájmu útoku na maglia rosa se do sestavy nevešel třeba italský sprinter Elia Viviani či Tom Pidcock, který by měl ale zamířit na Tour. Úkoly jsou jasné: všechno pro Carapaze. „Vynechat třeba konkrétně Eliu bylo těžké, ale zároveň nezbytné,“říká Matteo Tosatto, sportovní ředitel Ineosu. „Nemůžeme riskovat, že sice jeden den budeme bojovat na rovině o vítězství, ale hned ten následujíc­í nám bude chybět síla v horách.“

Sestavu proto doplní Jonathan Castroviej­o, Ben Tullet, Jhonatan Narváez, Richie Porte, Salvatore Puccio, Pavel Sivakov a Ben Swift. Tedy směsice zkušených jezdců a mladíků, skvělých vrchařů i rovinářů. „Giro nikdy nevyhrajet­e sami, musíte mít k tomu ty správné parťáky, kteří vám pomůžou v dobrých, ale i ve špatných chvílích. A my máme štěstí, že máme tým do každé situace,“pochvaluje si Tosatto.

Moc dobře ví, o čem mluví. Ineos už možná nevládne Tour de France tak, jako kdysi. Na Giro jsou ale ve stáji specialist­é. V roce 2018 zde slavili s Chrisem Froomem, dva roky poté s Tao Geoghegane­m Hartem a loni s Eganem Bernalem.

Svým triumfem na Giro d'Italia před třemi lety Richard Carapaz pobláznil rodný Ekvádor. A věří si i letos. První Grand Tour sezony startuje už dnes. 105. ročník slavného cyklistick­ého závodu startuje v pátek 6. května na trase z Budapešti do Visegrádu v Maďarsku, kde se pojedou tři úvodní etapy. Poté se peloton přesune na Sicílii. Do cíle v severoital­ské Veroně dorazí jezdci 29. května.

Přibyly výškové kilometry Letošní ročník se s těmi předchozím­i ale v mnohých ohledech porovnávat nedá. Etapy jsou kratší, ubyly i časovkářsk­é kilometry, ovšem narostly ty výškové. V jednadvace­ti dílech jich cyklisté nastoupají přes 51 tisíc.

Právě to by ale ekvádorské­mu vrchaři mělo sedět. Naposledy závodil na konci března v Katalánsku, pak se na čas uzavřel doma v Ekvádoru a trénoval ve vysoké nadmořské výšce. „Mám za sebou vydařenou přípravu, takže se na start postavím zdravě sebevědomý. A budu doufat, že spokojený budu i po dojezdu do Verony,“říká.

Hnát ho bude zároveň touha prát se za týmového kolegu a kamaráda Bernala, který se dostává z vážného pádu. Před odletem do Itálie Ineos publikoval fotografii, jak tito dva spolu v Monaku trénují. „A vidět Egana zase zpátky na kole mi dodalo motivaci. Chtěl bych jet i pro něj,“líčí Carapaz.

I tyto zdánlivé detaily by mohly rozhodovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia