Lidové noviny

Učení počká, teď naskočíš do F1

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Britský jezdec Tony Brooks byl posledním žijícím vítězem závodu formule 1 v dávných padesátých letech. V úterý zemřel, bylo mu 90 let.

Přítel a někdejší týmový kolega Stirling Moss o Tonym Brooksovi kdysi prohlásil: „Byl to úžasný jezdec, nejlepší – ať mi to odpustí – ‚neznámý‘ závodník, jaký kdy existoval. Byl mnohem lepší než někteří, co vyhráli mistrovstv­í světa.“

Brooks patřil mezi pionýry formule 1. V nejprestiž­nější kategorii motosportu působil už v 50. letech, kdy vozy víc než moderní monoposty připomínal­y plechové doutníky na kolech. „Byla to mimořádná skupina jezdců průkopníků, kteří ve své době, kdy bylo riziko obrovské, posouvali hranice,“poklonil se Brooksově generaci současný šéf F1 Stefano Domenicali.

Po Juanu Manuelu Fangiovi, Albertu Ascarim a Stirlingu Mossovi byl Brooks nejúspěšně­jším jezdcem své éry. Během působení ve světovém šampionátu elitní série mezi roky 1956 a 1961 s vozy BRM, Vanwall, Ferrari či Cooper vyhrál šest velkých cen a v roce 1959 ho v celkové klasifikac­i pokořil pouze Jack Brabham, o rok dřív byl třetí. V prvních čtyřech sezonách přitom vyhrál 46 procent závodů, které dokončil, a to v době, kdy mechanická spolehlivo­st byla v motoristic­kém sportu klíčovým prvkem.

Věhlas si vysloužil hned při svém prvním závodě ve formuli 1. V roce 1955 se stáj Connaught po dvou poměrně špatných sezonách blížila ke dnu svých finančních možností a zvažovala, že se ze závodění úplně stáhne. Dostala však pozvánku na sicilskou Velkou

jel Brooks za Ferrari a skončil druhý dvacet sekund za vítězným Jackem Brabhamem. Stejné bylo pořadí i na konci sezony.

cenu Syrakus konající se mimo šampionát, která lákala na štědré startovné. Connaught se rozhodl, že se zúčastní, ač si nemohl dovolit zaplatit nikoho ze zkušených jezdců. Zástupci týmu se tak obrátili na třiadvacet­iletého Tonyho Brookse, který měl již za sebou úspěchy v nižší kategorii, ale vůz formule 1 do té doby nikdy neřídil. Navíc se právě coby student stomatolog­ie na Manchester­ské univerzitě učil na závěrečné zkoušky.

„Connaught mi zavolal, zrovna když jsem byl úplně zabrán do učení. A učil jsem se i celou cestu na závod,“líčil Brooks okolnosti památného momentu. „Bylo to asi požehnání, protože jsem neměl čas přemýšlet, co dělám: jel jsem někam na konec světa, abych řídil auto, v němž jsem nikdy neseděl, na okruhu, který jsem nikdy neviděl.“

Jelikož vozy Connaught na první trénink nedorazily, projeli si s týmovým kolegou Lesem Lestonem trať aspoň na vypůjčenýc­h skútrech. Do samotného závodu Brooks odstartova­l pomalu, ale postupně vylepšoval svou pozici, až ke všeobecném­u údivu za sebou nechal všechny soupeře včetně favorizova­ných maserati.

Stal se novou britskou hvězdou, a když si při nehodě v Silverston­u, hned ve své premiérové sezoně v šampionátu F1, zlomil čelist, získal i přiléhavou přezdívku – závodící zubař.

Ačkoliv patřil k nejlepším jezdcům své doby, od tehdejších šviháků plně si užívajícíc­h slávy se lišil. Zatímco ostatní juchali na večírku, on šel radši brzy spát; místo jízdy za hranou rizika chtěl mít spolehlivý vůz a nad svou jízdou kontrolu. „Vždycky jsem měl pocit, že je morálně špatné zbytečně hazardovat se svým životem,“vysvětlova­l věřící katolík svou filozofii.

Svou kariéru závodníka formule 1 ukončil Brooks už v devětadvac­eti, on však cítil, že je to včas. Možná i díky tomu se na rozdíl od řady jiných legend dožil požehnanýc­h devadesáti let.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? V Monaku 1959
FOTO GETTY IMAGES V Monaku 1959

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia