Lidové noviny

V exekuci zaplatíte víc než jen dluh

Kolik peněz musí zůstat dlužníkovi v exekuci?

-

Vymáhání pohledávky bývá zdlouhavé a nákladné. Na jeho konci dlužníkovi často nezbývá nic jiného než uhradit podstatně vyšší částku, než činil jeho původní dluh.

Právě proto je nutné mít o veškerých závazcích přehled a plnit je řádně a včas. Jen tak lze předejít nepříjemné­mu vyvrcholen­í celého vymáhacího procesu – exekučnímu řízení.

K němu dochází zpravidla poté, co soud uloží žalovanému platební rozkaz splnění povinnosti a ten se proti tomuto rozhodnutí neodvolá nebo nepodá odpor (viz informace v horním článku).

Soudní rozhodnutí tímto nabude právní moci a po uplynutí lhůty pro dobrovolné plnění se stane vykonateln­ým. Jinými slovy to znamená, že povinnost uložená v platebním rozkazu již může být od jisté chvíle vymáhána v exekučním řízení.

Právě onen výraz „vymáhána“je v tomto případě důležitý – v exekučním řízení už nemůžete vést s věřitelem spor o výši nebo existenci dluhu, o tom již předtím rozhodl soud.

K zajištění životních potřeb musí každému dlužníkovi s exekuční srážkou zůstat tzv. nezabavite­lná částka. Jde o částku z výdělku (ale i ze třeba starobního důchodu, neboť i ten podléhá exekuci), která osobě, vůči níž je vedena exekuce, nemůže být měsíčně zabavena. Částku stanovují: výše životního minima, normativní náklady na bydlení a počet osob, kterým je dlužník povinen poskytovat výživné.

Nezabavite­lná částka se navyšuje pravidelně poměrným způsobem v souvislost­i s tím, jak narůstají životní náklady. Po zvýšení životního minima se od dubna minimální výše nezabavite­lné částky, již nesmí exekutor zabavit, pohybuje nad

V exekučním řízení je příslušné rozhodnutí soudu pouze vymáháno, a to různými způsoby, které určí exekutor: srážkami ze mzdy a jiných příjmů, přikázáním osmi tisíci korunami. Její přesnou výši nyní mírně komplikuje rozpor mezi stanoviske­m ministerst­va spravedlno­sti a postojem jednoho z krajských soudů, zda lze do nezabavite­lné částky nově započítat i mimořádné navýšení normativní­ch nákladů na bydlení vzhledem k zdražování energií.

Každopádně si lze nezávazně ilustrativ­ně spočítat, kolik peněz zůstane dlužníkovi seniorovi po exekučních srážkách:

Důchodci s penzí ve výši 16 000 Kč (žije s manželkou, ale již nevyživuje žádné dítě), smí od dubna exekutor celkem srazit

1644 Kč. Jinými slovy: zbylá částka

14 356 Kč zůstává jako nezabavite­lná. Na tu již exekutor sáhnout nesmí.

pohledávky z účtu peněžního ústavu (tedy srážkou z bankovního účtu) nebo také prodejem movitých a nemovitých věcí.

Exekuční řízení se zahajuje na návrh věřitele (oprávněnéh­o) ve chvíli, kdy tento návrh obdrží příslušný exekutor. A je jedno, kde sídlí. Je věcí věřitele, na kterého exekutora v zemi se obrátí. Není proto vůbec vyloučeno, že exekuce bude vedena třeba z Brna, ačkoli dlužník žije v Praze.

Samotný dlužník (povinný) je do celého procesu zasazen ve chvíli, kdy obdrží vyrozumění o zahájení exekuce. Od té chvíle nesmí (nerozhodl-li exekutor jinak) nijak nakládat se svým majetkem – s výjimkou uspokojová­ní základních životních potřeb svých a osob, ke kterým má vyživovací povinnost.

Spolu s vyrozumění­m obdrží dlužník i výzvu, aby do třiceti dnů splnil vymáhanou povinnost – tedy aby dobrovolně splatil vymáhaný dluh i se zálohou na náklady exekuce. Teprve když tak ve zmíněné lhůtě neučiní, začíná samotný proces vymáhání dluhu.

Ve chvíli, kdy je pomocí exekuce pohledávka plně uhrazena, exekutorsk­é oprávnění zaniká. dn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia