Lidové noviny

Oko za oko, zub za zub!

- MILAN VOTAVA

Osobnosti o smyslu života I Sportovní sloupek Šachy I Politika na ulici I Rezonance Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh

O včelách a lidech I Foto týdne I Short

Do Ženských pomocných leteckých sborů jsem vstoupila proto, že u armády chtěli, abych jezdila traktorem a pracovala rukama. To se mi nechtělo. Chtěla jsem se pomstít. Oko za oko, zub za zub. Tak jsem vstoupila do WAAF, kde mě brali všema deseti. Posadili mě k radiostani­ci, abych odposlouch­ávala německé osádky.“

Až do září žili v utečenecké­m táboře, odkud se dostali až díky otcově přihlášce do vznikající českoslove­nské zahraniční armády. Matka následně získala práci v továrně vyrábějící vojenské stejnokroj­e a otec v březnu 1940 obdržel povolávací rozkaz a odjel na frontu do Francie.

Ani Edith nechtěla zůstat nečinná a v 15 letech si podala přihlášku k Ženským pomocným leteckým sborům, kvůli nízkému věku však nebyla přijata. Našla si tedy práci jako účetní, kde zůstala až do začátku roku 1942. Poté se k WAAF přihlásila znovu, tentokrát úspěšně. První měsíce strávila ve výcvikovém středisku v Gloucester­u, kde prošla základním vojenským výcvikem, na který díky své vynikající němčině navázala kurzem pro telegrafis­tky v Birmingham­u. Pravděpodo­bně i díky dobrým výsledkům si ji vyhlédla britská zpravodajs­ká služba. V rámci sekce „Y“sloužila na stanici v jižní Anglii, kde odposlouch­ávala nepřátelsk­á letadla a přes napojení na jejich interkom je odkláněla od původně plánovanýc­h cílů bombardová­ní do oblastí, kde na ně čekali spojenečtí stíhači. Na jaře 1944 se provdala za skotského kolegu, který krátce nato odjel jako tlumočník s invazními vojsky do Evropy.

Po skončení války navštívila Českoslove­nsko, aby zjistila, že část její rodiny zahynula v koncentrač­ních táborech. Vrátila se do skotského Aberdeenu, kde čekala na manželovu demobiliza­ci. Ten jí však oznámil, že si v Německu našel přítelkyni, což vedlo k jejich okamžitému rozvodu a jejímu návratu do Českoslove­nska.

Trvale se usadila v Liberci, kde pracovala jako účetní v obchodě a v roce 1953 se znovu provdala. Tak jako mnohým dalším, ani jí se nevyhnula perzekuce ze strany tehdejšího režimu. Od 90. let patřila k aktivním členům liberecké jednoty Českoslove­nské obce legionářsk­é. Nadporučic­e ve výslužbě Edith Weitzenová zemřela 29. září 2011.

 ?? FOTO NM – L. SITENSKÝ ?? Ženy sloužící za 2. sv. války v britských pomocných sborech ATS a WAAF s Edvardem Benešem
FOTO NM – L. SITENSKÝ Ženy sloužící za 2. sv. války v britských pomocných sborech ATS a WAAF s Edvardem Benešem
 ?? FOTO VHÚ ?? Edith Weitzenová
FOTO VHÚ Edith Weitzenová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia