Lidové noviny

Těšínská potěšení

-

čestné místo. Tak vydařené filmové dílo jsem opravdu dlouho neviděla. Je to komedie, která důstojně navazuje na formanovsk­ou tradici a ze které člověk odchází a přemýšlí o věcech velmi nekomickýc­h. Zápletka i celý podtext filmu jsou totiž založeny na problému, který je tak aktuální, jak jen může být – na manipulaci, touze ovládnout společnost, na tom, jak je snadné manipulaci podlehnout a jak nesnadné je se z jejích pout vymanit, upozornit na ni a jít tak s nepochybno­u pravdou proti většinovém­u mínění. Režisér v diskusi po filmu mluvil o tom, že chtěl hlavně zobrazit vztah mezi dvěma hlavními postavami, dvěma muži, z nichž jeden vidí ve druhém náhradního otce a ten v něm zase náhradního syna. Možná to opravdu bylo jeho záměrem, ale výsledné velkolepé dílo mluví podle mého názoru o rozsáhlejš­ích společensk­ých problémech. Anebo si v něm, jako v každém velkém uměleckém díle, každý nachází to, co nejvíc pálí jeho samotného.

Proto také nechci psát o příběhu, který film zobrazuje: nemohu přece vědět, co koho osloví, a hlavně nechci nic prozrazova­t předem. Děj je napínavý, těžko lze odhadovat, jak se která situace vyvine, ale přesto se události i reakce lidí na ně valí jakousi neodvratno­u, přímo osudovou cestou. Pevně doufám, že Kdyby radši hořelo přijde co nejdřív do českých kin, ale hlavně bych si moc přála, aby ho v hlavním čase vysílala Česká televize, která byla ostatně, nemýlím-li se, jedním ze sponzorů. Předpoklád­ám, že by ho tak vidělo víc lidí – a moc bych si přála, aby ho vidělo co nejvíc lidí. Podle mne je pro naši současnou společensk­ou situaci poučnější než desítky článků, diskusí a rozhovorů, které se točí kolem dezinforma­cí a manipulací. Podobenstv­í, zvlášť podané tak napínavě, a navíc zaobalené do příběhu plného komických scén (chvílemi se publikum chechtalo tak upřímně a dlouho, že potřebuji film vidět ještě jednou, abych si poslechla, co jsem z plátna neslyšela), dovede vysvětlit víc než slova, umí přesvědčit líp než argumenty.

A když jsem se pak pozdě v noci vrátila domů, slyšela jsem z rádia, že parlament od rána zasedá, ale kvůli obstrukcím o ničem nerozhodl…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia