Lidové noviny

Dávky uprchlíkům se prodlouží do února

Ministr Jurečka chce podporu časem snižovat, aby Ukrajince motivoval k práci. Chystá i větší pomoc Čechům

- MICHAL BERNÁTH MAREK HUDEMA ROZHOVOR TÝDNE POZNÁMKA

Součástí českého sociálního systému se uprchlíci z Ukrajiny ještě nějakou dobu nestanou. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) místo toho prozatím plánuje prodloužit pětitisíco­vou humanitárn­í dávku, kterou Ukrajinci dostávají měsíčně na hlavu.

Podle lidoveckéh­o předsedy by se současný model mohl protáhnout až do února 2023, kdy platnost zákona, na jehož základě se dávka vyplácí, skončí.

„Důvodem je to, že tento systém výplaty pětitisíco­vé dávky je jednoduchý, už funguje a je dostatečně schopný pokrýt základní sociální potřeby těchto lidí,“říká v rozhovoru pro LN Jurečka.

Přivádět nyní uprchlíky do pozice běžného příjemce dávek a podpor dle něj není v silách úřadů práce. Překážkou je i fakt, že se tyto agendy nezpracová­vají digitálně.

Úřad práce už proplatil

Na humanitárn­í dávku ve výši pěti tisíc korun má nyní každý ukrajinský uprchlík nárok v měsíci, v němž dostal vízum k ochraně. Je o ni ale možné žádat opakovaně dalších pět měsíců.

Její výše by se však podle Jurečky mohla postupem času snižovat. „To abychom podpořili motivaci pro zapojení uprchlíků do trhu práce,“uvedl ministr, podle kterého je Česko schopné dostat do zaměstnání 70 procent ekonomicky aktivních uprchlíků.

Model, podle něhož stát sníží dávky a tím nezaměstna­né ponoukne k práci, ale podle ekonoma Daniela Münicha z institutu CERGE-EI není ozkoušený ani na české populaci. „Je to tak individuál­ní, že dopad takového přístupu nelze posoudit plošně. Uprchlíci jsou navíc převážně ženy s dětmi, které práci hledají většinou samy. Ty potřeba motivovat příliš není,“řekl LN Münich.

Jurečka by však rád zvýhodnil i Čechy, kteří prchajícím Ukrajincům poskytli kompletně jednu ze svých nemovitost­í. Na Ostravsku jsou podle něj tisíce volných bytů i řada pracovních příležitos­tí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia