Lidové noviny

Vláda by mohla dostat... vynadáno

- PETR KAMBERSKÝ

LN Jste Josef, Pepa, Pepíček?

Slyším na všechno. Jožka, Pepe, Josef... Kouzlo češtiny je v tomto ohledu neuvěřitel­né, že někdo jiný je zas Johan, Jeníček nebo Honza.

LN Odkdy si tykáte s Milošem Zemanem?

To je tak rok, rok a půl. Během covidu. Takže těch setkání typu „Pepo–Miloši“bylo jen pár.

LN Jak vám bylo, když řekl: „Věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš“?

Po pravdě řečeno mě to nějak nerozhodil­o. Člověk je za ta léta připraven na to, že uslyší něco hodně nečekaného. Ale samozřejmě to potěší.

LN Ještě v úterý jste mi říkal, že potřebujet­e pár týdnů, abyste se definitivn­ě rozhodl. Co se za těch 48 hodin stalo?

Lidé začali spontánně sbírat podpisy na podporu mé kandidatur­y. Nebylo na co čekat.

LN V USA se říká, že k získání politickéh­o úřadu potřebujet­e tři věci: peníze, peníze, peníze. U nás nejsou náklady tak obludné, ale z čeho chcete kampaň platit?

Spoustu věcí lze udělat na dobrovolné bázi, to znám z odborů velmi dobře, ale toto je trochu jiný typ ligy. Prezidents­ká kampaň opravdu nepatří mezi amatérské sporty.

LN Mladí sociální demokraté vás podpořili, ale sama ČSSD není ve sněmovně vůbec...

To mě osobně velmi mrzí. Protože teď máme ve sněmovně v podstatě výhradně středové nebo pravicové strany. A tady je veliké riziko, že si vládní strany řeknou: „můžeme si dělat, co uznáme za vhodné“. A to je musím varovat – tak to nefunguje. Musejí dbát na to, jak se žije lidem v Česku, nikoli jen voličům koalice. Pokud toto pochopí, můžeme tím vším projít relativně rychle. Ale nemám dobrý pocit z toho, jak momentálně vláda postupuje, protože mi až příliš připomíná roky 2009 a 2010.

LN V čem?

Není to stejné, samozřejmě, vláda se od prvního dne potýká s energetick­ou krizí, vysokou inflací a válkou na Ukrajině. Ale doporučova­l bych hledat řešení na lékárnický­ch vahách, nikoli střílet od pasu. Střelba od pasu velmi často mine cíl.

LN Příspěvek pět tisíc pro skoro všechny rodiny...

... to je snad střelba úplně na druhou stranu, než je terč.

LN I ten Babiš dokázal přiznat chybu a říct: „Spletli jsme se, zvorali jsme to.“

Řeknu to jinak: současné vládní strany kritizoval­y Babišovu vládu – zcela oprávněně – za chaos, s jakým vyhlašoval­a různá opatření. Ale když něco kritizuji, tak pak nemohu dělat to samé.

Za druhé: když něco zkazím (vláda oznámila dávku pro rodiny, které vydělají méně než milion čistého ročně, posléze to „opravila“na hrubý příjem – pozn. red.), je dobré to přiznat a říct „omlouvám se“. Ne se tvářit, že je vše vlastně v pořádku.

A co mě vlastně straší nejvíc, je nediskuse o těchto návrzích předtím, než je přijme vláda. To se děje opakovaně a má to systémový charakter. Vypadá to, jako by někdo chtěl hlavně s nikým nediskutov­at před rozhodnutí­m. To není dobrá situace, to je situace, která vyvolává obrovskou tenzi.

LN Nevyvoláva­jí tenzi spíš odbory hrozbou generální stávky?

Přece kdyby tady nebyla tenze, nebudou odbory muset reagovat! Odbory jen reagují na napětí, které tu je, a vládní kroky jej nezmenšují.

LN Vám se nelíbí, že lidé dostanou v srpnu mimořádný příspěvek na děti?

Jestliže vláda řekne lidé, kteří mají milion ročně, tak tím jednoznačn­ě vzkazuje: lidé s průměrným výdělkem potřebují sociální dávku. Co to znamená? To znamená, že máme nízké mzdy, pokud průměrně vydělávají­cí potřebují záchrannou sociální síť.

LN Nejsem si jist, zda s vámi bude vláda souhlasit...

Naopak! Ona bude muset chtít víc, než ohledně minimální mzdy požadujeme my. Pokud je milion korun ročně nízký výdělek, pak vláda musí chtít ne 18 200, jak říkají odbory, ale vláda rovnou ohlásí dvacet tisíc s tím, že to na konci roku zvedne na dvaadvacet. Budeme dohodnuti za pět minut!

LN Rozumíte, proč vláda vůbec zavádí novou dávku?

Nerozumím, ptal jsem se stejně. Plošná dávka jsou de facto „helicopter money“(peníze sypané lidem z vrtulníku, aby podpořily utrácení – pozn. red.) místo toho, aby zvýšili dávky existující. Tak jako se podle inflace automatick­y zvedají důchody, měly by se zvedat i dávky. Ale to se neděje. Ostatně u platů – o nichž přímo rozhoduje vláda – by mělo platit to samé.

LN Na to vám ministr financí řekne, že rozpočet není nafukovací.

Vláda lidem vzkazuje, aby nepili, nekouřili, snížili si teplotu v pokoji a tím přispěli k zastavení inflace – no to jsou teda rady! To ať raději neříkají ani doma, mohli by dostat třeba... třeba vynadáno. Lidé se pak ptají: je vláda soubor mimoňů? Myslí to vůbec vážně? Nebo neumí řídit vůbec nic?

LN Jako bych slyšel Babiše...

Já to říkám ještě velmi diplomatic­ky. Fakt je, že to, co si říkají lidé a co říká vláda, jsou věty, jež jsou, jemně řečeno, v příkrém rozporu. Jestliže budeme ignorovat reálný život českých občanů a budeme jim z Malé Strany vzkazovat rádoby moudré rady, povede to jen k ještě větším příkopům ve společnost­i.

LN Firmám ale také rostou ceny energií a všech vstupů...

To je přesně ono! A co udělá firma? Promítne si dražší vstupy do ceny. Prostě zdraží. A co má udělat občan, kterému zdražuje benzin, elektřina i rohlíky? Ten má podle vlády začít šetřit, přestat pít, kouřit a chodit doma ve svetru, aby mohl mít stát vyrovnaný rozpočet a firmy hezké marže?

LN Ale koukněte se na to z druhé strany. Průměrná mzda byla v roce 2013 asi 24,5 tisíce. Až vyjdou čísla za loňský rok, bude někde kolem 39 tisíc. To je nárůst o více než 50 procent...

A co to podle vás dokazuje? Že si teď žijeme nad poměry, nebo že tehdy byly platy a mzdy neskutečně a ostudně nízké? Tehdy nás strašili, jak růst výdělků povede k bankrotům firem a nezaměstna­nosti. Stalo se něco takového? Nezaměstna­nost máme nejnižší v celé EU a ziskovost firem neklesá. Bavíme-li se o reálných nákladech, pak v České republice jsou průměrné náklady na hodinu práce 15,1 eura.

LN Pardon, ale mluvíte ke čtenářům, kteří nemusejí znát hantýrku byznysu.

Náklady práce znamenají hrubou mzdu plus všechny odvody na sociální a zdravotní pojištění. Tedy kolik musí zaměstnava­tel vynaložit na hodinu práce. Nad námi je nejen Slovinsko s 22 eury, ale všichni naši sousedé: 40, 38, 34... Mluvíme o personální­ch nákladech. Mezi východní Evropou a západní Evropou stále stojí zeď. Není to zeď politická, ale mzdová. Pokud teď třeba Němci zvednou minimální mzdu, ale česká vláda lidem řekne „šetřete na sobě a uskrovněte se“, pak se tato zeď ještě zvýší. Politici by pak měli říct: úrovně Německa či Rakouska dosáhneme možná za dalších osmdesát let. A to „možná“bych třikrát podtrhl.

Proč by tohle měli lidé chtít slyšet? Proč by měli mít radost, že když pojedou do Německa, že si tam i se svým mnohem nižším výdělkem koupí levnější a kvalitnějš­í potraviny?

Šéfodborář Josef Středula ve čtvrtek uťal spekulace: oznámil, že začíná sbírat podpisy pro kandidatur­u na Hrad. V rozhovoru nenechává nikoho na pochybách, kudy povede kampaň. Sociální politiku vlády tepe ze všech stran.

LN Pane předsedo, nezlobte se, ale to už je asi potřetí, co opakujete volební hesla expremiéra.

Lidé nechtějí a nemohou mít sto let nižší mzdy, i když dělají v podstatě u stejné linky u stejného koncernu. Ano, naše požadavky na vyšší cenu práce tlačí naši ekonomiku do vyšší efektivity, do vyšší produktivi­ty, do sofistikov­anějších oborů – ale za to by nám snad nejen vláda měla poděkovat.

LN Ano, ale hospodářsk­ý život je cyklický. V letech 2008–2013 jsme měli dvě spojené recese, od roku 2013 až do covidu byla doba úžasného růstu. Tloustli jsme.

Ta vaše formulace mi připomíná větu „žili jsme si nad poměry“. Já to slyším ze všech stran. A opravdu jsme si žili nad poměry, nebo jsme se jen konečně, třicet let po roce 1989, začali pomalu přibližova­t zbytku Evropy? V uších lidí jsou to synonyma. A pokud vláda dá sociální dávku většině domácností, tak ukazuje, jak jsme na tom špatně. Jak je možné, že v zemích jako Belgie se platy a mzdy valorizují podle inflace a dohaduje se jenom růst reálných mezd? A jak to, že u nás vláda lidem vysvětluje, že lidé mají zchudnout? Predikce ministerst­va financí říká, že ziskovost firem nadále poroste. A do toho vzkazují lidem, že mají šetřit, nosit svetry a zchudnout?

LN Ale věta „Všichni zchudneme“, kterou řekl premiér Fiala, přece neznamenal­a „Vy všichni, kdo se těžce lopotíte, budete mít hlad“. Ona říkala „Bez ohledu na vládu roste cena plynu, elektřiny, benzinu i mouky“.

A ti lidé, jimž vzrostou náklady na plyn z 35 na 90 tisíc za rok, dostanou slevu u plynáren, protože to řekl premiér Fiala?

Vláda lidem vzkazuje, aby nepili, nekouřili, snížili si teplotu v pokoji a tím přispěli k zastavení inflace – no to jsou teda rady!

LN Ale firmy také nedostanou slevu, státní instituce také ne.

Ale firmy si to promítnou do nákladů. Stát vybírá díky rostoucím cenám o desítky miliard víc na daních. Jediný, kdo to všechno odskáče, je zaměstnane­c. Já se nechci opakovat, ale v takovém případě se protesty blíží mílovými kroky. Lidé nejsou ovce.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Pět tisíc pro rodiny?
Střelba úplně mimo terč, myslí si o nových dávkách Josef Středula.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Pět tisíc pro rodiny? Střelba úplně mimo terč, myslí si o nových dávkách Josef Středula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia