Lidové noviny

„Brutální útoky a činy.“V Česku roste počet vražd

-

Od začátku roku do konce dubna evidují policisté v České republice 54 vražd, o 14 více než ve stejném období loňského roku. Včera to uvedl mluvčí Policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík. Nejvíce vražd, celkově 19, se stalo v dubnu. Za celý loňský rok policisté zaregistro­vali 105 vražd. Statistiky zahrnují i pokusy o vraždu či přípravy tohoto trestného činu.

Policejní prezidium zatím nechtělo příčinu více než třetinovéh­o nárůstu komentovat.

„Na analýzu jakéhokoli­v trendu je skutečně brzy, navíc v případě vražd, z nichž drtivá většina je motivována osobními vztahy, téměř neexistuje racionální vysvětlení,“uvedl Moravčík. Doplnil, že zhodnocení policie poskytne na základě celoroční bilance.

Výbuch domu na Vsetínsku? Potenciáln­í mord

Podle policejníc­h statistik z konce března vyšetřovat­elé objasnili více než dvě třetiny evidovanýc­h vražd. Téměř polovina z tehdy 35 registrova­ných skutků byla motivována osobními vztahy. V letošním lednu policie registrova­la podle statistik 12 vražd, v únoru sedm, v březnu bylo těchto násilných činů 16 a v dubnu 19.

Mezi letošními vraždami je několik případů, které policie popsala jako brutální útoky a činy. Například na konci dubna devětadvac­etiletý muž v Kostelci na Hané na Prostějovs­ku zabil tři lidi, šlo o jeho bratra, sestru a otce.

Podle policie obviněný členy své rodiny zavraždil zvlášť surovým a trýznivým způsobem a po předchozím uvážení. Muž se k činu doznal.

Jako vraždu policie prověřuje i výbuch rodinného domu v Loučce na Vsetínsku z 24. dubna, při němž zemřela žena a tři děti. Výbuch přežil muž, který je ale ve vážném stavu v nemocnici.

Na konci března devatenáct­iletý mladík napadl mačetou pedagoga Středního odborného učiliště v pražské Ohradní ulici. Učitel zraněním podlehl. Předpoklád­aným motivem činu byl podle vyšetřovat­elů spor mezi ním a pedagogem.

V březnu byl z vraždy obviněn i osmnáctile­tý mladík, který podle policie kuchyňským nožem zavraždil třiadvacet­iletého cizince v Chotěboři na Havlíčkobr­odsku. Podle policie se pokusil vraždit už loni v listopadu, kdy zaútočil na taxikáře.

Na analýzu jakéhokoli trendu je brzy. V případě vražd, z nichž většina je motivována osobními vztahy, téměř neexistuje racionální vysvětlení.

Loni kriminalit­a klesla

Ve stejném měsíci policie informoval­a také o případu, kdy třiatřicet­iletý muž po konfliktu v ruině starého drážního domku v Českých Budějovicí­ch usmrtil o třináct let starší ženu. Kriminalis­té uvedli, že útočník ženu napadl pěstmi, na zemi do ní kopal a šlapal po ní.

Od února kriminalis­té stíhají rovněž třiačtyřic­etiletou ženu z Mělnicka, která je podezřelá, že v lednu ubodala svého sedmapades­átiletého druha. Podle policie se jednalo o brutální čin.

Ze starších statistik, jež policie zveřejnila koncem ledna, vyplynulo, že celková kriminalit­a se za loňský rok v rámci republiky snížila. Policie v roce 2021 zaznamenal­a 153 233 trestných činů, meziročně o sedm procent méně. Objasněnos­t trestných činů loni vzrostla o jedno procento na 57,3 procenta.

Za poklesem podle policie stála hlavně přísná opatření proti šíření covidové infekce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia