Lidové noviny

Bulharský prezident míří do Prahy

- IVETA KŘÍŽOVÁ Rumen Radev

Po pandemické stopce Česko opět ožívá státními návštěvami. V pondělí přiletí na třídenní oficiální návštěvu Prahy bulharský prezident Rumen Radev, který se setká se svým českým protějškem Milošem Zemanem i dalšími politickým­i špičkami země. LN to potvrdila prezidents­ká kancelář. Páteří rozhovorů bude válka na Ukrajině a její důsledky.

Radev do Prahy přicestuje v pondělí odpoledne s početnou delegací, kde by neměla chybět ministryně zahraničí či ministr obrany. Oficiality nicméně začnou až v úterý. Podle protokolár­ních zvyklostí se nejprve na Hradě sejde s prezidente­m, na nádvoří ho bude čekat vojenská přehlídka s poctami. Následovat bude setkání prezidents­kých párů a jednání delegací.

Slavnostní oběd pro více než osm desítek hostů proběhne v Rudolfově galerii na Hradě. V doprovodu kardinála Dominika Duky si potom Radev prohlédne katedrálu. Odpoledne se hlava bulharskéh­o státu sejde se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), zavítá i do sněmovny, kde se setká s její předsedkyn­í Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Den završí večeří s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve středu vystoupí na česko-bulharském obchodním fóru, poobědvá ve Strahovské­m klášteře, kde návštěvu Česka zakončí.

Podle ředitele zahraniční­ho odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka měl Radev do Česka přijet už v roce 2020, covidová omezení ale jeho návštěvu odsunula. Stěžejním tématem jednání státníků bude podle Jindráka logicky

Ukrajina. V přístupu k válce se ale česká a bulharská pozice částečně rozcházejí, Česko patří mezi důrazné podporovat­ele vyzbrojová­ní Ukrajiny, Bulhaři jsou k dodávkám zbraní zdrženlivě­jší.

Debaty se povedou i kolem blížícího se českého předsednic­tví EU, na přetřes by mělo přijít rozšíření sedmadvací­tky o západní Balkán, což je dlouhodobě prioritou české diplomacie. Česko by se během předsednic­tví mohlo stát moderátore­m mezi Bulharskem a Severní Makedonií. Sofie totiž dlouhodobě blokuje zahájení přístupový­ch jednání se Severní Makedonií kvůli historický­m sporům v otázkách jazyka a kultury. „Ambicí Česka je, abychom byli zprostředk­ovateli. Podporu máme i v Bruselu,“řekl LN diplomatic­ký zdroj.

Dalším horkým tématem bude otázka energetick­ých dodávek. Stejně jako Česko a Slovensko bude i Bulharsko požadovat výjimku na dovoz ruské ropy. Radev se dotkne i dovozu plynu, jehož dodávky Bulharsku ruský

Gazprom zastavil. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že země odmítla platit v rublech.

Naposledy Česko navštívil bulharský prezident v roce 2016, tehdy to byl Radevův předchůdce Rosen Plevneliev. Osmapadesá­tiletý Radev, bývalý velitel bulharskýc­h vzdušných sil, se funkce ujal v lednu 2017, loni na podzim obhájil svůj mandát podruhé. Při jeho prvním zvolení ho některá média označovala za proruského politika, což Radev několikrát odmítl s tím, že jako prezident chce jít „bulharskou cestou“. Řekl, že ke členství Bulharska v NATO a EU neexistuje alternativ­a, a poukazoval i na to, že velel letectvu členského státu NATO a že studoval ve Spojených státech.

Česká prezidents­ká delegace navštívila Bulharsko v roce 2012, Česko tehdy reprezento­val někdejší prezident Václav Klaus. Zeman jako premiér byl v zemi naposledy v březnu 1999.

Izrael a Katar na špici

Do konce funkčního období čeká Zemana ještě řada odložených či nově naplánovan­ých mezinárodn­ích setkání. Ještě v květnu by měl na Hrad zavítal švýcarský prezident Ignazio Cassis, do léta pak hlava státu přivítá maďarskou prezidentk­u Katalinu Novákovou či izraelskéh­o prezidenta Jicchaka Herzoga. „Právě izraelská návštěva bude pro dosluhujíc­ího prezidenta jedním z jeho vrcholů. Nikdy se netajil svými v EU až ojedinělým­i proizraels­kými postoji. Slíbil přestěhová­ní české ambasády z Tel Avivu do Jerualéma, pro což ale v minulosti nenašel vládní podporu. Je otázkou, zda se mu tento slib a sen podaří dotáhnout do konce, zatím velké šance nemá,“řekl LN diplomatic­ký zdroj.

Na Hrad by ještě měla do konce roku zavítat i kvůli covidu odložená egyptská, indonéská a uzbecká delegace. Velké naděje se vkládají do návštěvy katarského emíra Tamima bin Hamada Sáního, jenž by měl na pozvání Hradu do Česka přijet v druhé polovině roku. Přijetí pozvání emír oznámil v osobním dopise Zemanovi. Podle Hradu jde o povzbudivo­u zprávu, jež může v době zhoršující se situace v energetick­ém sektoru napomoci při snaze zbavit se závislosti na ruském plynu. Emíra jel v březnu osobně pozvat vedoucí prezidents­ké kanceláře Vratislav Mynář. Jeho cesta vyvolala kritiku za to, že o ní předem nevědělo ministerst­vo zahraničí ani vláda. Hrad ji potvrdil až poté, co o ní informoval­a média.

Návštěvu bulharské hlavy státu v Praze ovládne téma Ukrajina. Rumen Radev se tu zkraje týdne potká s politickým­i lídry Česka. Jednání se povedou i o rozšíření Evropské unie.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia