Lidové noviny

Nemám slov. Musel bych být sprostý

- TOMÁŠ VAŠEK

Už během čtvrtka vzbudil u Pražanů i na sociálních sítích rozruch nový kruhový objezd, který vznikl před Prašnou bránou v historické­m centru Prahy.

Bílou barvou vyznačená okružní křižovatka ulic Na Příkopě, U Prašné brány, Hybernská a náměstí Republiky je dílem dopravního architekta Tomáše Cacha. Ten jej vyprojekto­val na návrh radního pro dopravu Prahy 1 Richarda Bureše (ODS). Koncept se už v době podání, tedy v listopadu 2021, setkal s nesouhlase­m pražského magistrátu a Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). První městská část se brání, že jde o provizoriu­m a do budoucna chystá trvalé řešení doplněné o obrubníky.

Kritiku obyvatel začal kruhový objezd sklízet okamžitě po svém dokončení. I proto se od něj důrazně distancova­lo vedení hlavního města. „Projekt i realizace objezdu je čistě v gesci vedení Prahy 1, nikoliv magistrátu či Technické správy komunikací,“uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

LN se na názor ptaly obyvatel přímo na místě nového objezdu. „Pod tou (Prašnou) branou by hlavně neměl být vůbec povolený průjezd. Je to vzácná památka, měli tam auta zakázat a ne ještě provoz podpořit tím, že před ní udělají objezd,“myslí si mladá matka Naďa, která s manželem v Praze 1 rovněž bydlí.

„Někde jsem četl, že městská část by měla mít jen dvě pravomoci – provozovat školy a uklízet chodníky,“řekl LN třicátník Farid, provozní obchodu v ulici Na

Příkopě, „Pod to bych se klidně podepsal, protože k tomu nemám slov. Musel bych být sprostý,“mává rukou k zatím provizorně vyznačeném­u rondelu.

Námitku už v době, kdy se návrh dostal na úřední desku, v této věci podal i IPR. Tomu vadilo, že okružní křižovatka „bezprecede­ntně mění charakter veřejného prostranst­ví před Národní nemovitou kulturní památkou na Starém Městě, tedy Prašnou bránou“.

Ubyde místa pro chodce „Kruhový objezd připravova­la Praha 1 dlouhodobě mimo jiné proto, aby byla umožněna obousměrno­st Hybernské ulice tak, aby bylo možné dojet osobním automobile­m lépe do centra města z více směrů,“píše dále ve svém stanovisku IPR. „ Zobousměrň­ování Hybernské však vnímáme jako značně neefektivn­í z pohledu na poměr toho, kolika řidičům to zkrátí cestu do centra města vs. zábor veřejného prostranst­ví, malá ochrana cyklistů apod…“Institutu navíc vadí i jiná skutečnost – stavební úpravy v rámci objezdu si do budoucna mají vyžádat zmenšení chodníků u domu U Hybernů a na rohu s Dlážděnou.

Podobné vášně předminulý rok vzbudila i jiná realizace: kvůli zobousměrn­ění části Národní třídy vznikl kruhový objezd na Jungmannov­ě náměstí. Tehdy ale dopravní změnu z dílny Prahy 1 podpořil i magistrát. Účel křižovatky byl totiž odlišný – zamezit automobili­stům v zajíždění do Perlové a přilehlých ulic. Na rozdíl od kruhového objezdu u Prašné brány tak bylo cílem snížit intenzitu tranzitní dopravy v oblasti.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Nový objezd. Místo aby se centrum Prahy otevřelo více chodcům, přivedli do něj radní Prahy 1 naopak víc aut.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Nový objezd. Místo aby se centrum Prahy otevřelo více chodcům, přivedli do něj radní Prahy 1 naopak víc aut.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia